Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Haveglæde Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Køkkenhaveskolen 2024 Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Den spiselige regnhave

Hos Sanne, Anders og deres to børn skal haven være et frirum, hvor der både er plads til spille fodbold og gå på opdagelse i mellem hindbærbuske. I familiens regnbed kan alle afgrøder spises.

Modne storfrugtet blåbær, klar til høst. Foto Flickr

Modne storfrugtet blåbær, klar til høst. Foto Flickr

Spis dit regnvand!

Små nysgerrige fingre kan bare plukke løs. I Anders og Sannes regnhave er alle planter og blomster nemlig spiselige.

Først på sommeren bryder rabarbernes lysegrønne knolde af kronblade frem fra jorden – i køkkenet bliver de sprøde stængler til lækre kager. Krydderurter som salvie og citronmelisse skyder op og hakkes til et grønt drys over aftensmaden.

Og gennem hele sommeren bliver bærbuskenes grene tunge af saftige solbær, blåbær og hindbær. Det har familiens to børn på to og seks år fundet ud af. ”Lige for tiden løber de hver dag ud i haven for at se, om flere hindbær er blevet modne”, fortæller Sanne. 

En børnevenlig have var omdrejningspunktet, da Sanne og Anders planlagde deres regnhave. Den skulle være et frirum, som indbyder børnene til selv at udforske, hvor æbler og nødder kommer fra, samtidig med at der er god plads til legehus, gyngestativ og til at spille fodbold. 

Da familien har nok at se til med små børn, valgte de at få professionelle håndværkere til at anlægge haven. Med hjælp fra Haveselskabet fik de sammensat et bed med planter i forskellige former og højder, som blomstrer og giver udbytte gennem hele sæsonen.

”Den fungerer rigtig godt”, fortæller Sanne. ”Haven optager alt vores regnvand, og nu kan vi sige til børnene, at de bare kan spise løs af alt, der står i bedet. Når de selv har plukket bær og grønt, har de en helt anden lyst til at ville smage på nye ting. Før vi havde vores regnhave tror jeg ikke, at de fx ville have spist bronzefennikel”.

Oversigt

Vandets vej

Regnvand fra tag, terrasse og indkørsel ledes sikkert væk fra husets fundament i rør under terrassen. En blød og næsten usynlig græsrende tager regnvandet videre over græsplænen til det nye regnbed i den ene side og en lille forsænkning i græsset i den anden side af regnhaven.

Regnbedet har ikke indbygget et overløb og er dimensioneret til at rumme skybrud op til 25-årshændelser. Overskudsvandet kan også ledes via veje til offentlige arealer. Hvis du ikke må lede til å eller vej, så kan regnhaven dimensioneres til at rumme selv store skybrud, hvilket denne regnhave er et godt eksempel på.

Planter 

I den spiselige regnhave går nytte og pryd hånd i hånd. Beplantningen består af krydderurter og bærbuske samt sommerblomster og stauder med spiselige blomster og blade. Volden i bunden af haven er plantet til med rosenbrombær, som i løbet af få år vil vokse til og dække jordvolden. 

Intentionen med den spiselige regnhave er at skabe en have med en prydmæssig høj værdi, der gennem det rette plantevalg også får en værdi som nyttehave med spiselige urter og frugter.   

 

1. Solbær, Ribes nigrum
2. Alm. hyld, Sambucus nigra
3. Havetimian, Thymus vulgaris
4. Alm. peberrod, Armoracia rusticana
5. Jomfru i det grønne, Nigella damascena
6. Citronmelisse, Melissa officinalis
7. Storfrugtet blåbær, Vaccinium corymbosum
8. Alm. indiandermynte, Agastache foeniculum
9. Lægesalvie, Salvia officinalis
10. Morgenfrue, Calendula officinalis
11. Purløg, Allium schoenoprasum
12. Skovjordbær, Fragaria vesca
13. Pibeløg, Allium fistulosum
14. Hindbær, Rubus idaeus
15. Vintersar, Satureja montana
16. Bronzefennikel, Foeniculum vulgare
17. Alm. blomsterkarse, Tropaeolum majus
18. Rabarber, Rheum

Årets gang

Sommeren og starten på efteråret er højsæsonen i den spiselige regnhave. De første rabarber kan høstes i juni, hvor man også kan begynde at klippe af krydderurterne. Her står hylden også i fuld blomst, så der kan høstes blomsterskærme til hjemmelavet hyldeblomststaft.

Sommeren igennem kan der plukkes skovjordbær, solbær og hindbær. Kronbladene fra morgenfruer og blomsterkarse kan pynte i salaten, og sidst på sommeren kan man nyde smagen af de hjemmedyrkede amerikanske blåbær og efterårshindbær.

Pleje

I slutningen af april og starten af maj sås sommerblomsterne direkte i bedet. Hvis de placeres tæt på regnvandets indløb i bedet, anbefales det at forspire dem i det tidlige forår, så frøene ikke skyller væk ved kraftige regnskyld. Når planterne er store nok, kan de plantes ud i bedet. 

Krydderurter og andre stauder klippes tilbage om foråret, når risikoen for hård frost er ovre. Peberrod og citronmelisse bør plantes i en nedgravet spand eller krukke med huller i bunden. Ellers vil de brede sig voldsomt.

Storfrugtet blåbær er surbundsplanter og skal derfor plantes i spagnumfyldte huller. For at sikre god bestøvning og frugtsætning skal der plantes mindst to forskellige sorter. Rosenbrombær danner rodskud, så den skal kun plantes, hvor den kan få lov til at brede sig. Alternativt skal man sørge for, at man kan komme rundt om den med plæneklipperen, så nye skud ikke får lov at vokse op. 

På de sommerbærende hindbær klippes alle skud, der har båret frugt, klippes af helt nede ved jorden efter høst. De nye unge skud tyndes ud. På de sene efterårsbærende hindbær skæres alle skud helt ned til grunden inden 1. marts. 

Anlæg og økonomi

Regnbedet er på 4 m2 (1,2 m3) og håndterer 97 % af den årlige nedbør fra et samlet tag- og overfladeareal på 152 m2. En forsænkning og en lille sikringsvold af overskudsjord sørger for, at skybrud op til en såkaldt femårshændelse kan holdes på ejendommen. 

Entreprenøren har stået for afpropning ved den offentlige kloak (lovpligtigt), rørføring under belægningen, græsrender og sikringsvold. Den offentlige kloak modtager ikke længere regnvand fra ejendommen, og forsyningsselskabet har givet haveejeren 40% af tilslutningsbidraget retur, svarende til ca. kr. 23.000.

Derudover har haveejeren betalt knap kr. 26.300 til stålkant omkring bed, nye planter og tilkøb. Haveejeren har hjulpet med tilplantningen.

Læs mere om de andre regnhaver i Middelfart her: http://haveselskabet.dk/artikel/syv-regnhaver-i-middelfart