Skønne Hemmelige Haver

Foto: Claus Dalby, fra bogen "Hemmelige Haver".

Claus Dalby har bedrevet nok en havebog "Hemmelig Haver", som Haven Weekends boganmelder, Jeanette Roust Thysen, mener er et godt bud på en af de hårde pakker, som kommer til at ligge under dette års juletræer.

Claus Dalby har bedrevet nok en havebog "Hemmelig Haver", som Haven Weekends boganmelder, Jeanette Roust Thysen, mener er et godt bud på en af de hårde pakker, som kommer til at ligge under dette års juletræer.

Længes du efter blomstrende haver haver, ny inspiration til dine egne bede eller en god idé til julens ønskeseddel? Så er bogen ’Hemmelige haver’ af Claus Dalby netop udkommet og tager os med på havevandring i en række vidt forskellige, flotte og ’hemmelige’ haver. De har alle det til fælles, at de med hver deres særlige sjæl skabt med en frodig, romantisk og ofte lidt vild beplantning. Bogen giver samtidig et fint portræt af de kreative skabere bag haverne.

14 haver

Langt ude i skoven, for enden af en blind vej eller bag en høj hæk midt i byen gemmer der sig de skønneste haver, som normalt ikke er åbne for publikum. Claus Dalby har fået lov at kigge indenfor og tager os i sin nyeste bog med i 14 forskellige haver. Små som store haver, nyere haver og haver med en lang historie bag sig. Møjsommeligt skabt af såvel unge, som ældre haveejere rundt omkring i landet.

Foto: 
Claus Dalby, fra bogen "Hemmelige Haver".

Blandt dem er Søren og Nico, der har skabt en eventyrhave langt ude på landet fyldt med Helleborus-krydsninger, flere træer, der har ageret statister i filmverdenen, og næsten tre hundrede forskellige vintergækker imellem små søer, granitsten og særlige scenografiske klenodier. Nina har en lille, engelsk rækkehushave i Klampenborg med frodige bladplanter kombineret med blomstrende roser, storkenæb og andre smukke stauder. Holger og hans afdøde kone Gerda har skabt den smukkeste, parklignende skovhave på Fyn, mens Søren dyrker sin store passion for roser i sin have i Kongens Lyngby, der har været i familiens eje i snart 100 år.

Claus Dalby fortæller, at hver af disse små oaser er valgt ud fra, at de giver en totaloplevelse og har en helt særlig stemning. Ofte skabt med en udsøgt kreativitet, formsans og pladsen til det umiddelbare, som en selvsået plante, en patineret potte eller en gammel vandkande.

Foto: 
Claus Dalby, fra bogen "Hemmelige Haver".

Bogen går ikke kun tæt på haverne med hver deres sjæl, smukke detaljer og udvalgte planter. Den giver også et fint portræt af de meget forskellige personer bag haverne og beskriver, hvordan barndommens oplevelser ofte har lagt kimen til den store kreativitet og planteglæde, som de hver især har skabt deres ’hemmelige’ haver med.

Bogen er undervejs krydret med billeder og sortsnavne på alt fra vintergækker til tulipaner, stauder og roser, som sammen med haveejernes ideer giver inspiration til, hvordan den frodige og romantiske havestil skabes.

Med supplerende faglige forklaringer flettet naturligt ind i bogens letlæselige historier, giver bogen også viden og små praktiske fif undervejs. For eksempel forfatterens huskeregel SAS, der her står for Slægt, Art og Sort, som gør det lettere at huske rækkefølgen for planternes navngivning på latin. Med smukke og praktiske detaljer, som at flette et varigt hegn af jern i stedet for pil, opskriften på den rette cementblanding til vandbassiner og hvordan man ved at begrænse plantevalget skaber en smuk og rolig have, giver bogen nogle konkrete detaljer og nyttige råd til læseren.

Foto: 
Claus Dalby, fra bogen "Hemmelige Haver".

En smuk bog

Claus Dalby har med sit utrættelige engagement i at skabe smukke haver og bøger med sjæl, sin interesse for det enkelte menneske og særlige evne til at formidle både i ord og billeder skabt endnu en ny og inspirerende bog, der er et fint bud på julegaven til haveentusiasten med forkærlighed for romantiske, frodige og lidt utæmmede haver.

www.clausdalby.dk kan du følge den aktive havemand på bloggen, få yderligere haveinspiration gennem hans daglige virke og møde andre engagerede haveelskere.

Foto: 
Claus Dalby.

 

10% rabat på La Crosse-serien af...

kontakt haveselskabet