Aronia - Verdens sundeste bær

Foto: Anne Brandt

Hvis du vil gøre noget for din sundhed, skal du dyrke Aronia - på dansk surbær eller sortrøn - i haven.

Aroniabærret er en ren sundhedsbombe på grund af sit høje indhold af antioxidanter og vitaminer. Antioxidanter bekæmper de skadelige ”frie radikaler”, som dannes i kroppen når vi f.eks. er stressede, ryger, bevæger os i forurenet luft  eller spiser dårlig mad.

Aronia indeholder i det hele taget en række sunde stoffer, som er gode for hjerte og blodkar. Det er derfor ikke så underligt, at bærret er blevet meget populært som kosttilskud og kaldes for verdens sundeste frugt. I USA går kendisserne helt amok og spiser Aronia som slik, fordi bærrene angiveligt skulle mindske ældningen af kroppens celler.

Om det er sandt, er svært at sige, men i hvert fald bugner buskene lige nu med plukkemodne, sorte bær, som er på størrelse med store solbær. De smager ikke specielt godt direkte fra busken og er temmelig bitre. Men hvis de bliver tilsat sukker og koges til saft eller marmelade, smager de dejligt.

Aronia i efterårsfarver.
Foto: 
Flickr

Passer perfekt til det danske klima

Selve plukningen af bærrene går utrolig let. De modner på samme tid og sidder i store tunge klaser, så selv en travl husmor kan være med. Men pas på tøjet og de nærmeste omgivelser, fordi bærrene afgiver meget farve, som kan være svær at få af både tøj og hud.

Busken er smuk og lidt åben i væksten med en opret grenstruktur. Den bliver ca. 1,5 m høj og udmærker sig ved flotte, knaldrøde efterårsfarver og de dybsorte bær. I juni får den mange hvide blomster, der sidder i små skærme.

Aronia stammer fra den østlige del af Nordamerika. Den vokser bedst i milde, fugtige egne og er velegnet til det danske klima. Nogle arter kan endda klare sig i så langt mod nord som til polargrænsen. I Danmark dyrkes tre arter, hvoraf den mest udbredte er Aronia malanocarpa. Vælg gerne sorten 'Aron', der er anbefalet af Dansk Jordbrugsforskning.

Busken er meget nem at dyrke. Den er robust og hårdfør og kan vokse på al slags jord. Den tåler vind og en del skygge, men efterårsfarverne udvikles bedst i fuld sol. Den plantes ofte i busketter, som fritvoksende hæk eller under træer.

Aronia marmelade

Aronia smager som sagt bedst, hvis bærrene koges til saft eller marmelade. Her er en god og nem opskrift på marmelade:

  • 1 kg bær
  • 500 g skrællede æbler skåret i små tern
  • 3 dl vand
  • saft og frugtkød af ½ lime
  • 1 1/2 tsk. Melatin
  • Sukker efter smag og behag

Bær, æbler og lime koges sammen til bærrene brister, og vandet er synligt. Sukker tilsættes og herefter Melatin. Blandingen koges op og hældes på glas skyllet med atamon.

Foto: 
Kim Fjord

 

kontakt haveselskabet