Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Haveselskabet 6 gode gøremål i marts

Det spirer frem med grønt i haver landet over, og det får det til at krible i fingrene på de fleste havemennesker for at tage hul på både havearbejde og ’have-nydning’. Traditionelt er marts store plantemåned, hvor mange sætter ny hæk, planter buske eller træer og tilføjer nyt til staudebedene. Men med de ekstreme nedbørsmængder, som 2024 allerede har budt på, er det en god idé at tjekke havens tilstand en ekstra gang, før du går i gang.

Små forspirede tomatplanter. Foto: Karna Maj

Små forspirede tomatplanter. Foto: Karna Maj

Kompost. Foto: Thomas Evaldsen

Kompost. Foto: Thomas Evaldsen

Beskæring af rose. Foto: Haveselskabet

Beskæring af rose. Foto: Haveselskabet

Haven i marts

Det spirer frem med grønt i haver landet over, og det får det til at krible i fingrene på de fleste havemennesker for at tage hul på både havearbejde og ’have-nydning’. Traditionelt er marts store plantemåned, hvor mange sætter ny hæk, planter buske eller træer og tilføjer nyt til staudebedene. Men med de ekstreme nedbørsmængder, som 2024 allerede har budt på, er det en god idé at tjekke havens tilstand en ekstra gang, før du går i gang.

Sådan lyder det fra Haveselskabet, der er en non-profit forening for haveejere med medlemmer over hele landet, og som gennem mere end 150 år har arbejdet for at udbrede ny viden om haven til danske haveejere. Er jorden stadig meget våd, kan det nemlig gøre mere skade end gavn at begynde at grave i jorden, påpeger Marlene Nielsen, haverådgiver i Haveselskabet.

 

Tjek, hvordan haven har det under overfladen, før du tager hul på havearbejdet. Tag et spadestik i jorden for at tjekke tilstanden. Er den meget våd og mudret i bunden af spadestikket, er det en god idé at vente med de store planteprojekter. Den våde jord bliver hurtigt til et ælte, som de nye planter ikke kan trives i. Så snart vækstsæsonen går i gang, tørrer haven hurtigere, og de seneste år er jorden tørret hurtigt allerede fra marts. Men selv hvis det våde vejr betyder, at du ikke kan komme i gang med de store planteprojekter, byder marts på masser af andre haveprojekter. Det er bare med at komme derud – haven kan bruges og nydes hele året,” siger Marlene Nielsen.

 

I 2023 og de første måneder af 2024 har vejret vist sig fra sine mest ekstreme sider. Det skal vi forberede os på mere af i fremtiden – både mere tørke og flere heftige nedbørsperioder. Derfor anbefaler Haveselskabet, at vi gør vores haver mere robuste. Det gælder om at have mange forskellige planter i haven og huske de hjemmehørende arter, som er mere hårdføre, men også om at huske at skabe skygge for både mennesker, dyr og planter. Når vi her i foråret tager hul på en ny havesæson, er det derfor en god ide at have et forandret klima med i overvejelserne.

Her får du Haveselskabets 6 gode gøremål i haven i marts.

  • Klip roserne – når forsytiaen blomstrer

Mange haveejere kender den gamle tommelfingerregel om at klippe havens roser til dronning Margrethes fødselsdag midt i april. Men som Haveselskabet allerede sidste år fortalte, duer den rettesnor ikke længere. Klimaforandringerne og et varmere vejr betyder, at foråret starter tidligere, og roserne derfor modnes tidligere – typisk sidst i marts. Den bedste rettesnor er: Klip roserne, når forsytiaen blomstrer. Det er et godt pejlemærke, da forsytiaen også følger vejret. Trods en både våd og kold vinter bør de fleste roser have klaret den. Nogle har måske fået lidt flere frostskader end andre år og skal klippes lidt længere ned. Når du beskærer roser sidst i marts, bør du holde øje med vejret. Er der stadig frostgrader, er det en god idé at vente lidt.

  • Læg kompost i køkkenhaven

Læg et lag kompost i køkkenhaven. Det giver køkkenhaven næring og regnormene tid til at arbejde lidt, inden du sår og prikler. Læg gerne et lag på fem centimeter. Du kan enten kultivere det med det samme, eller fordele det ud oven på jorden og vente med at kultivere det, til du skal så i køkkenhaven. Det er ikke afgørende, hvornår komposten blandes ned i jorden, så længe det bliver blandet, så du ikke sår direkte i komposten.  

  • Så tomater

Vil du plante tomater ud i drivhuset til maj, er det tid til at så planterne nu. Sæt dem til forkultivering i et lyst vindue. Det behøver ikke være sydvendt – bagende sol kan give svedne blade – men så lyst som muligt. Tomatplanter spirer ved stuetemperatur, men hvis de får det for varmt eller får for lidt lys, begynder de at ’løbe lidt’ og strække sig efter lyset og blive ranglede. Sker det, er det en god idé at sætte dem lidt køligere, men stadig i lys. Det stopper væksten, og de kan blive lidt kraftigere i væksten. Temperaturen må dog ikke komme under 14 grader.

  • Ny ’jord’ til surbundsplanterne

Giv rododendronen og surbundsbedet ny ’jord’. Mange haveejere er vant til at give surbundsplanterne spagnum for at holde pH-værdien lav, men det er et oplagt sted at spare på ressourcerne, for pH-værdien kan sagtens holdes nede ved at tilføre nogle af naturens egne materialer. Hvis du stadig har dit juletræ, eller hvis du har grene fra fyr, lærk eller gran, så klip eller kør grenene gennem en kompostkværn. Bøgeblade og egeblade er også en god naturlig ressource til surbundsbedet. Hvis du ikke har adgang til grene eller blade i din egen have så hør naboen ad – det er den bedste måde at pleje surbundsbedet og samtidig spare på ressourcerne.

  • Klip ned og gør plads i haven

Klip staudetoppe ned, ryd op i havens bede og skrab visne blade væk, så løg- og forårsplanter kan komme frem. Det er fint at fjerne de gamle toppe på stauder, der begynder at skyde nu, men vær forsigtig og lad være med at flå, så du ikke kommer til at knække nye skud af. Prydgræsser skyder nedefra, og bør derfor klippes fra bunden. Men pas på nye skud – er de begyndt at skyde, så klip ikke i spidserne, men kun gamle strå fra bunden.

  • Opvarm jorden i køkkenhaven

Vil du lægge tidlige kartofler, kan du med fordel opvarme jorden i køkkenhaven fra midt i marts. Det gør du ved at lægge plastik eller fiberdug ud over jorden. Så opvarmes jorden under plastikken, og efter cirka 14 dage kan du sætte kartoflerne. Der er forskellige holdninger til, om det er bedst at bruge plastik eller fiberdug. Effekten er den samme, men vil du bruge samme materiale til at dække over med bagefter, skal du vælge klar eller hvid plast eller en fiberdug.