Menu

Vis alle

0 resultater

Havestof

0 resultater

Arrangementer

0 resultater

Shop

0 resultater

Åbne haver

0 resultater

Liste visning

Gitter visning

Du skal indtaste minimum 3 tegn for at se resultater

Her kan du søge i hele vores katalog af artikler, arrangementer, produkter og åbne haver.

Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Vis flere
Havestof Se alt i havestof Andet Biodiversitet Den Spiselige Have Design og Indretning Dyrkning Havens Problemer Prydhaven

Er du også vild med roser?

Så er der vejledning og gode råd at hente i Haveselskabets bog Rosenglæde. Bogen går praktisk til værks og giver gode råde om: Køb af roser • Plantning af roser • Pleje af roser • Beskæring af roser • Gode rosensorter • Og meget mere. Bogen er skrevet med glæde og stor erfaring af Haveselskabets rosenekspert Peter Ørum Scherg.

Aktiviteter Se alle aktiviteter Arrangementer Cph Garden Digitale haveoplevelser Havefestival Hjem og Haveliv Haveskoler Haver

Lars sparede 2800kr på sine forsikringer

Gennem Haveselskabet blev Lars opmærksom på Tryg, som han tog kontakt til og fik et uforpligtende møde. Til mødet blev Lars guidet i omlægningen af sine forsikringer, og fik som medlem af Haveselskabet tilbudt en særlig forsikring til sin have, med i pakken. Dermed fik Lars flere penge til planter i haven.

Om os Se alt om os Foreningen Værdier, mission og vision Kontakt Kommercielle samarbejder Medarbejdere Haveselskabets have Støt havesagen Presse Intranet

Gør gratis brug af Tryg Bolighjælp

Da Kathe omlagde sine forsikringer til Tryg, sparede hun 1600 kr. Ikke lang tid efter, fik hun lov at gøre brug af Tryg Bolighjælp, da hun opdagede et stort hvepsebo på sin grund. Kort efter sendte Tryg hjælpen ud, og fik fjernet hvepseboet, - uden beregning, da det er en del af pakken.

Gøremål i maj

I maj er det tid til at stikke mælkebøtter, plante asparges, støtte stauder, tynde ud, vande, fange liljebiller og så sommerblomster. Her får du Haveselskabets liste over gode gøremål i maj.

Prydhaven

Så sommerblomster i haven: Vil du have et flor af sommerblomster senere på sæsonen? Så er det i maj, du skal så morgenfruer, stolt kavaler, tagetes, blomsterkarse og andre sommerblomster direkte på voksestedet.

Såning af sommerblomster

 

Stik mælkebøtterne: Mælkebøtter er sejlivet ukrudt, som det ikke hjælper blot at hakke toppen af. Du skal bruge et mælkebøttejern, som du stikker dybt ned i jorden ved siden af mælkebøtten, hvorefter du vipper op, så du får hele den lange pælerod med. Det er lettest, hvis jorden er let fugtig.

Vand, vand, vand: Maj kan være tør og varm, så derfor skal du være ekstra opmærksom på, om dine planter mangler vand. Husk især at vande alle nyplantede buske, træer og stauder, der endnu ikke har udviklet de dybe rødder, der gør, at de selv kan hente vand langt nede i jorden.

Vand din have


Støt stauderne: Ikke alle stauder er lige gode til at stå selv. Sæt store kviste ned mellem stauderne, inden de bliver for store. Grenene virker som et fast skelet, som planterne kan støtte sig op ad. Du kan også lave dit eget staudestativ ved at stikke begge ender af bøjelige grene ned i jorden og forme en kuppel.

Staudestøtte

 

Tid til at formklippe: Maj er et godt tidspunkt til at klippe buksbom, taks og andre stedsegrønne, der skal formes i kugler, kasser, fugle eller andre skulpturer. De skal normalt studses igen i august, hvis formen skal holdes skarp hele året.

Klip dine stedsegrønne i form

 

Gød roserne: Storblomstrede roser, der skal blomstre flere gange i løbet af sæsonen,  har brug for lidt ekstra omsorg. Giv dem en håndfuld gødning hver måned ind til juli. Og glem heller ikke at vande.

INDSÆT KNAP: SÅDAN GØDER DU DINE ROSER
 

Læg knoldene i jorden: Når frosten er helt slut, og de forkultiverede georginer og andre sommerblomstrende knoldplanter er i vækst og fyldt med grønne blade, kan du plante dem ud i bedene. Du kan også læggene knoldene direkte ud i bedene i maj uden at forkultivere. Beskyt de små planter mod snegle.

Læs mere om georginer hér

Fjern de visne blomster: Når påskeliljer, tulipaner og andre forårsblomstrende løgplanter er færdige med at blomstre, kan du med fordel fjerne de visne blomster fra dem. Tag fat under frøstanden og vrid den af. Så bruger planten energien på at samle næring til næste års blomstring i stedet for på at danne frø. Lad bladene sidde, da løgplanterne skal have fred til at visne ned. Først når de er visnet ned og ligger slappe/visne hen ad jorden, kan du fjerne dem. Ryk forsigtigt i dem, og slipper de løget nede i jorden, er de klar.

Beskær forårsblomstrende buske: Beskær nogle af de forårsblomsterende buske, der netop er afblomstret. Så kan de nå at sætte knopper på de nye skud, der skal blomstre næste år. Der er forskellige måder at beskære buskene på, alt efter hvornår de sætter blomsterknopper, og det kan du læse mere om, hvis du klikker på knappen nedenfor.

Sådan beskærer du dine prydbuske

 

Fang de røde liljebiller: I maj går jagten ind på de lakrøde biller i liljer og kejserkrone. Saml dem ind i et glas, som du holder under billerne. De lader sig nemlig lynhurtigt falde til jorden, når de føler sig truet. Man kan også lægge et lyst klæde under planten og ryste den forsigtigt. Hvis liljebillerne får lov at blive siddende, kommer der hurtigt en masse små, klistrede larver, der æder lystigt løs af planterne.

Nyttehaven

Læg halm eller græsafklip under jordbærrene: Det har flere fordele at dække jorden mellem jordbærplanterne med halm eller græsafklip, mens de er i blomst: Jorddækket beskytter bærrene mod sprøjt af jord, når det regner, det hæmmer fordampningen fra jorden, det nedsætter risikoen for skimmelangreb og det skygger for ukrudtet. I maj er det også vigtigt at vande, da det er nu bærrene dannes, men vent med at gøde til efter høsten.

Egne solvarme jordbær

 

Plant og knib tomaterne: Tomatplanter kan plantes ud i drivhuset, når jordtemperaturen er 15 grader. Plant dem gerne dybt, for der dannes rødder på den begravede del af stænglen. Derefter skal de fleste tomatplanter knibes jævnligt, hvis de ikke skal blive for tætte og uregerlige - dette gælder dog ikke ALLE tomatsorter, og som regel kan man læse på frøposen, om planterne skal knibes.

Sådan kniber du tomatplanterne

 

Tynd ud: Afgrøderne i køkkenhaven må ikke stå for tæt, hvis de skal kunne udvikle sig optimalt. Tynd dem ud eller så tyndt fra starten. I videoen nedenfor viser Frank Kirkegaard, hvordan du kan håndtere den sag.


Plant asparges: Asparges er meget nemme at dyrke. Det kræver blot lidt tålmodighed i starten. Når de først er begyndt at gro i haven, kan de holde i årevis. Asparges skal plantes, så vækstpunktet er ca. 10 cm under jorden. Der skal være 30-40 cm mellem planterne og cirka 1 meter mellem rækkerne. Jordens pH skal være over 7 men under 8. Du kan tilføre kalk, hvis pH er for lav. Generelt er en god havemuld passende.

Sådan dyrker du asparges

 

Så squash, græskar, majs og bønner inde: Disse grøntsager skal først ud i køkkenhaven, når risikoen for nattefrost er helt ovre - det vil sige sidst i maj eller i starten af juni. Derfor er det en stor fordel at forspire dem indendørs, hvis du skal nå at have en god høst.

Køkkenhavens varmeelskende planter

 

Leg bi i drivhuset: Når vin, fersken og kiwi blomstrer i drivhuset, kan du forbedre bestøvningen ved at ryste vinen og håndbestøve blomsterne på fersken og kiwi. Du kan overføre pollen fra blomst til blomst med en tot vat eller en lille pensel.