Beskæring af gamle taks

vildvoksende, beskåret
Foto: Jesper Carl Corfitzen

Spørgsmål

Vi har en almindelig taks i haven, der er blevet for stor og for bred. Skal vi fjerne den helt, eller kan vi beskære den kraftigt. Den står i kanten af vores græsplæne ud til en gangsti. Hvad gør vi?

Svar

Almindelig Taks, Taxus baccata, tåler fint beskæring. En beskæring kan foregå på flere måder alt afhængigt af, hvilken form og udtryk I ønsker fremover.

Ønsker I en vildtvoksende taks, kan den slankes ind i siderne. Her udvælges og fjernes nogle af de yderste lodrette grene. De skæres helt nede ved grunden. De bare, lodrette grene, der kommer til syne, vil over et par vækstsæsoner hurtigt få nye grønne grene. Taks har nemlig den gode egenskab, at kunne bryde fra gamle grene.

Toppen kan også skæres tilbage i den højde, der ønskes. Her vil der også gå ganske få år, før der igen er kraftige opadgående grene. Alternativt kan taksen skæres helt tilbage til ca. 15 cm. Den vil efterfølgende starte helt forfra som busk.

Beskæring af taks foretages bedst i juli-august.

Fra taksbusk til topiary

En anden mulighed er at overveje, om taksen fremover skal have et l mere arkitektonisk udtryk. Da busken tåler en rigtig kraftig beskæring, kan den formklippes.

Det kunne fx gøres ved først at beskære den til en overkommelig størrelse. Lad den herefter sætte nye skud og gro lidt til igen. Efter en sæson eller to, vil den trænge til at blive klippet.

Find hækkeklipperen frem og gå så i gang med at forme en skulptur ud af det. Et godt råd er at holde sig til rene former som fx runde, firkantende og ovale.

De står som regel stærkere op imod havens andre løse buskadser og træer. Men kun fantasien sætter grænsen. I England kaldes denne type beskæring topiary og er en kunstart i sig selv.

Beskæring foretages fra maj hen over sommeren og gerne nogle gange. Der klippes 1/3 del af skudvæksten hver gang,

kontakt haveselskabet