Meldug i drivhuset

Vindruer, grønne vindruer
Foto: Laila Sølager

Spørgsmål

Hvordan undgår man meldug i drivhuset? Vi har meget bøvl med et par vinranker i drivhuset. De sidste år har de været angrebet af meldug trods en ihærdig indsats med rengøring, udluftning, udtynding og bortklipning af angrebne blade.

Svar

Vin får forholdsvis nemt meldug. Og jeg tror, at I ved at klippe og fjerne syge plantedele er på rette vej. Men ofte ser man helt urimeligt meget meldug på vin, der tørster.

Får jeres vinstok tilpas med vand, der hvor den er plantet? Hvis der er fliser i bunden af drivhuset og stokken er plantet inde i huset kniber det måske med at få tilstrækkelig fugtighed omkring rødderne. Tag da nogle fliser op i et felt på ca. 50 x 50 cm - og læg en piblende vandslange her i et døgns tid. Giv også genre kalk nu. Giv mere vand de næste 14 dage for at opbygge et godt vandlager i jorden. Og husk vand, lidt gødning og kalk igen til foråret.

Overbrusninger af planterne er også godt - smitten spreder sig i tør luft. Men luftfugtigheden må ikke blive for høj om natten for da sætter svampesporerne sig fast på blade og druer. Så op med vinduerne om natten - og døren med.

Hvidløgsekstrakt

Der er gode erfaringer med at sprøjte med hvidløgsekstrakt på meldugs-angrebne vindruer. Jeg kender desværre ikke selv forholdet det skal laves/blandes i - så det er nok bare et forsøg du selv må gøre.

Men på nettet har jeg fundet flg. opskrift - den kunne du jo prøve... 2-3 hele hvidløg 1 liter vand 4-5 dråber opvaskemiddel (uparfumeret) blender eller food processor ostelærred 1 1-liters syltetøjsglas Skil løgene i fed, men pil dem ikke. Læg de hele fed i en blender eller food processor med 1 kop vand. Hak det grundigt. Tilsæt resten af vandet og opvaskemidlet. Blend det hele, indtil det er fuldstændigt flydende (det varer normalt nogle minutter).

Passér blandingen gennem osteklædet, så man får fjernet de små stykker hvidløg, der eller kan tilstoppe sprøjten. Det er en god idé at passere det endnu en gang, hvis der stadig er rester i opløsningen. Opbevar midlet i et syltetøjsglas med et tætsluttende låg, indtil det skal bruges. Når man skal lave en sprøjteblanding ud af det koncentrerede ekstrakt, må man opløse 1 del i 10 dele vand. Sprøjt aldrig i fuld solskin - det svider bladene.

kontakt haveselskabet