Otte planter til det våde bed

Haveselskabet, vådt bed, bedplaner
Foto: GAP PHOTOS/Martin Hughes-Jones, Jason Smalley, Dave Zubraski, Rob Whitworth, Elke Borkowski, Jonathan Need, Dianna Jazwinski og Julie Dansereau

Et fugtigt bed giver frodighed og farver i haven. Det kan anlægges ved damkanten, i et sumpet hjørne, eller du kan anlægge et særligt bed til de fugtelskende stauder. Vi har sammensat et bed med otte fugtelskende stauder, som er lige til at kopiere eller lade sig inspirere af.

I magasinet ”Haven” kan du i marts 2013 se en tegning og en beplantningsplan for bedet. Bedet er tegnet af landskabsarkitekt Finn Jørsboe, og du kan læse mere om, hvordan man anlægger et fugtigt bed i haven. Er du ikke allerede medlem af Haveselskabet, kan du få magasinet ved at melde dig ind her. 

De otte planter i det våde bed er:

  • Almindelig kattehale, Lythrum salicaria
  • Amerikansk mjødurt, Filipendula rubra ’Venusta’
  • Dughosta, Hosta sieboldiana var. elegans
  • Etageprimula, Primula bulleyana
  • Kongebregne, Osmunda regalis
  • Kronerabarber, Rheum palmatum
  • Sibirisk iris, Iris sibirica
  • Snefrytle, Luzula nivea

Alle otte trives i fugtig, men veldrænet og humusholdig jord. 

 

Haveselskabet, vådt bed, bedplaner, sibirisk iris

 

Sibirisk iris

Sibirisk iris, Iris sibirica, er let at dyrke, men kræver fuld sol for at blomstre. I skygge giver den blot en masse blade. I maj til juni får planten blå blomster, som er cirka syv centimeter i diameter. Blomsterne afløses af dekorative kapsler. De oprette stængler er 60-100 cm høje, og bladene er lange, smalle og græsagtige blade. Roden er en kraftigtvoksende rhizom. Planten er giftig, og saften kan virke hudirriterende.

 

Haveselskabet, vådt bed, bedplaner, etageprimula

 

Etageprimula

Etageprimula, Primula bulleyana, stammer fra fugtige enge i Yunnan og Szechuan i Kina. De trives fint i solen, hvis der er fugtigt nok, men gror også godt i halvskygge. I juni til juli får planten duftende, orangegule blomster i fem til syv etager opad stængelen. Den bliver med blomst 50-70 cm høj. Bladene sidder i en roset med op til 30 cm lange, matgrønne og delvist stedsegrønne tandede blade. Etageprimula er let at dyrke, men tåler dårligt konkurrence fra naboplanter. Er der blot fugtighed nok om foråret, tåler de at tørre i sommertiden. 

 

Haveselskabet, vådt bed, bedplaner, snefrytle

Snefrytle

Snefrytle, Luzula nivea, hører til sivfamilien. I juni til august kommer de cremehvide blomsterkvaste frem på cirka 60 cm lange stængler. Bladene er stedsegrønne og sidder i en tue. De har et loddent udseende, da de er tæt besat med korte, hvide hår. Tuen breder sig kun langsomt ved korte udløbere. Blomsterne bliver brune ved afblomstring og bør da klippes, idet bladene så får mere kraft og holder sig pænere. Snefrytle trives bedst på fugtig jord i halvskygge, men når planten er godt etableret, klarer den også tør jord og fuld sol.

 

Haveselskabet, vådt bed, bedplaner, almindelig kattehale

Almindelig kattehale

Almindelig kattehale, Lythrum sallicaria, vokser vildt herhjemme, især i moser og langs grøfter.

Den blomstrer længe fra juli til september med blomster, der sidder i lange, tætte, aksformede blomsterstande med en stærk mørkrosa farve. Planten kan blive op til 120 cm høj. Stænglen er firkantet og har tendens til at blive træagtig, og bliver derfor stående hele vinteren. Bladene er lancetformede og svagt hårede. Roden er ikke særligt dybtgående og kun lidt forgrenet. Kattehale kan så sig selv.

 

Haveselskabet, vådt bed, bedplaner, Amerikansk mjødurt

Amerikansk mjødurt

Amerikansk mjødurt, Filipendula rubra ’Venusta’ bliver normalt 100-150 cm, men på en varm og solrig plads kan den blive op til 180 cm høj. Alligevel virker planten let og luftig. Den blomstrer i juli til august med luftige stande af små, duftende rosa blomster. Bladstilke og stængler er rødlige, og bladene er håndsnitdelte og op til 20 cm lange. Trods højden er planten stiv og klarer sig uden opbinding, og den er en fin vinterstander. Den trives både i sol og halvskygge og helst i en rimelig næringsrig jord.

 

Haveselskabet, vådt bed, bedplaner, kronerabarber

Kronerabarber

Kronerabarber, Rheum palmatum, kommer fra Kina og er en meget dekorativ staude, ikke mindst på grund af de store, håndlappede og mere eller mindre rødlige blade. Bladene er i sig selv en meter høje, og med blomst når planten op til to meter i højden. Den blomstrer i juni med røde blomster, der er samlet i en slank, busket top. Hele planten visner ned efter midsommer, men det kan forhales lidt, hvis man klipper blomsterstanden af efter afblomstring. Kronerabarber trives både i sol og halvskygge, gerne i læ, men ikke for varmt. Planten har godt af at blive vinterdækket med kompost.

 

Haveselskabet, vådt bed, bedplaner, kongebregne

Kongebregne

Kongebregne, Osmunda regalis, er en statelig, men alligevel yndefuld bregne, der kan blive meget gammel. Den vokser langsomt og kan med tiden blive op til 175 cm høj. Denne bregne skal gerne plantes med lavere planter omkring sig, så de smukke blade rigtigt kommer til deres ret. De er lysegrønne og sidder i en tæt tue og får fine gyldne høstfarver. De fleste bregner foretrækker skygge, men kongebregne kan vokse i solen, når blot jorden er tilstrækkeligt fugtigt. Kongebregne vokser vildt i Danmark, men er sjælden og fredet.

 

Haveselskabet, vådt bed, bedplaner, Dughosta

Dughosta

Dughosta, Hosta sieboldiana var. elegans, er en kraftig og frodig hosta med store, blåduggede, hjerteformede blade, hvor bladnerverne danner et smukt rillet mønster. Den bliver normalt 60-70 cm. Bladene kommer frem relativt sent på foråret, og i juli til august blomstrer planten med hvide klokkeformede blomster i aks, der sidder på relativt korte stilke lige over bladene. Efter blomstringen danner planten smukke frøstande, der bliver stående i haven vinteren igennem. Planten gror fint på et skyggefulde steder og gerne i læ, men den skal have lidt sol for at blomstre og få en stærk bladfarve. 

Kilder: Havens staudeleksikon, udgivet af Haveselskabet, Politikens staudebog af Jane Schul, Managing the Wet Garden af John Simmons og Politikens bog om prydgræsser af Marian Haugaard Steffensen.

kontakt haveselskabet