Gå til hovedindhold
Artikel for alle

120. årgang af Haven

I år er det 120 år siden, Haven udkom første gang - se den interessante udviklingen her.
12. februar 2020

1901 var første årgang af Haven – Medlemsblad for de samvirkende danske Haveselskaber. Og i år er det så 120. årgang. Det gav redaktionen anledning til at dykke ned i forskellige årtier, udgaver og forsider af Haven for at iagttage udviklingen, og det var en sjov oplevelse, som vi her blot vil vise nogle eksempler på.

1901 Der var særlige noter “For Husmoderen”, fx om syltning af mirabeller. Man kunne også læse om et nyt belgisk haveselskab og om Frugttræsstatistik for Württemberg

1943 Her kunne man bl.a. finde en boganmeldelse af Agurkboka af professor Olav Moen til 4,48 norske kroner og et lille portræt af sumpcypres med sort-hvid-fotos fra Haveselskabets egen have. 

I 1970’erne begyndte der at dukke farvefotos op på siderne. Og så blev det jo sjovt at se og læse om De mauriske haver i Granada og Haver i Sydfrankrig eller om rosenhaven i Valby. 

I 1980’erne De fleste artikler var kun to-tre sider lange, og heldigvis var de fleste fotos i farver. Man kunne læse om den dyrebare safrankrokus og om, hvorvidt myrer skulle betragtes som skade- eller nyttedyr. 

1990 I september skrev den ansvarshavende redaktør Søren Ryge, at dronning Ingrid var blevet tildelt Haveselskabets havekulturpris. 

2000 Året, hvor det var den 100. årgang af Haven. Her kunne læserne på en af siderne efterlyse sjældne planter, man gerne ville have fat i. 

2003 Her var den iberiske skovsnegl allerede et problem, som man eksperimenterede med at udrydde med nematoder. Og der var tips til at dyrke tomat, agurk og melon i halmballer. 

2013 Nu gjaldt det især regnvand og biodiversitet og siden invasive arter, FN’s verdensmål og omtanke for dyr og natur. Man kunne læse om biologisk bekæmpelse af havens fjender, og hvordan man kunne bygge et insekthotel. 

2020 Bliver året, hvor vi fortsætter tankerne omkring den mangfoldige have med omtanke for naturen og dyrelivet. Det bliver med temaer som: ”Bevar havens ressourcer” og ”Haven som terapi”. Vi dykker også ned i præriebede og haver inspireret af engen. Tendensen med at dyrke spiselige blomster og bruge tørrede blomster viser vi også eksempler på. Og der er som altid tips og gode vejledninger til at dyrke sin have. Og så bringer vi en række artikler med klassikere som jordbær, gulerødder, rododendron, landbohaven og roser foruden forrygende havereportager fra både Danmark, Holland, Tyskland og England. Der er nok at glæde sig til!

Annonce