Gå til hovedindhold
Rosa 'Crown Princess Margareta'.
En slyngrose fra David Austen-gruppen, Rosa 'Crown Princess Margareta'. Foto: GAP Photos/Michael Howes
Artikel for alle

19 skønne roser til skyggefulde steder

Se roseneksperten Ernst Jensens udvalg af roser, der trives i halvskygge.
Ernst Jensen - 
08. juni 2020

Rosenekspert Ernst Jensen har udvalgt en række gode roser, som kan trives på skyggefulde steder med nogle få timers sol om dagen.

Du kan læse meget mere i artiklen: Få succes med roser i sparsom sol i magasinet HAVEN, juni 2015, hvor du bl.a. kan ses Ernst Jensen 10 favoritroser til halvskygge.

Historiske roser

1) Dronningen af Danmark

Blomstrer i højsommeren. Højde og bredde: ca. 150 x 100 cm. Spinkel og lidt løs i væksten og derfor ikke særlig bred. Kan somme tider kræve lidt støtte. 

Knopperne er karminrosa, og blomsten er tæt fyldt og utrolig smuk karminrosa med tre- eller firedeling. Af og til ses et grønt øje i midten. Meget kraftig god duft. Blågrønt løv, som er typisk for albaroserne. Mange små nedadbøjede torne. Syn.: 'Königin von Dänemark', 'Queen of Denmark'. Forædler: Booth, Tyskland 1826 (1816). 

Dronning af Danmark

2) Rose de Resht

Blomstrer i to perioder, ca. 100 x 100 cm. Tæt vækst med stive, oprette grene. Torne i forskellige størrelser. Kraftigt og fyldigt løv. Bladene er mørkegrønne med mat eller svagt skinnende læderagtig overflade. 

Når man holder den beskåret til en højde på 130 – 140 cm og holder den godt udtyndet, får man en flot blomstring. Hvis man hele tiden sørger for at fjerne de faldne hoveder, vil den blomstre næste uafbrudt. 

Blomsten er tæt fyldt og utrolig smuk. Farven er mørk karminrød, hen i mod afblomstring får den et lilla skær. Duften er ualmindelig kraftig og dejlig. En helt fantastisk rose. I kultur i Persien før 880. 

Rose de Resht

3) Rosa Mundi

Blomstrer i højsommeren, ca.100 x 100 cm. En glad og festlig rose ligesom sit ophav  ’Officinalis’ og identisk med denne på nær blomsterne, som er stribede med karminrødt, rosa og hvidt. 

Fordelingen af de enkelte farver varierer fra blomst til blomst, så der er aldrig to der er ens. En sport har altid generne fra sit ophav med sig, så det hænder at rosen sporter tilbage på en enkelt gren, men i nogle tilfælde på den halve eller på hele busken. Året efter kan alt være som før, men man ved aldrig helt. 

En dejlig rose, som man kommer til at holde mere og mere af. Den var for øvrigt en af Dronning Ingrids yndlingsroser.  Syn.: Rosa gallica ’Versicolor’, ’Rosemond’, ’Provins Panachée’. Meget gammel, beskrives første gang af Clusius i 1581.  Sport af ’Officinalis’.

Rose Mundi

Andre historiske roser:

roser

4) President de Séze (tv)

Blomstrer i højsommeren, 120 x 100 cm.

5) Henri Martin (th)

Blomstrer i højsommeren, 200 x 150 cm.

roser

6) Little White Pet (tv)

Remonterer, 60 x 50 cm.

7) Old Blush (th)

Stedseblomstrende, 70 x 70 cm.

roser

8) Reine des Violettes (tv)

Remonterende, 150 x 120 cm. 

9) Mozart (th)

Stedseblomstrende og meget blomsterrig, 150 x 120 cm. 

Slyngroser

10) Alexander Girault

Blomstrer i højsommeren, ca. 350 x 200 cm. Meget kraftig og velforgrenet vækst. Sætter lange skud med mørkegrønt blankt løv og få torne. 

Blomsterne er store til mellemstore og hænger i klaser med op til tyve i hver klase. Farven er i begyndelsen lysende karminrød og senere karminviolet. Kronbladene ruller bagover og bliver senere næsten hvide på undersiden, ligesom de får hvide eller gullige striber. Duften minder om grønne æbler. Forædler: Barbier, Frankrig 1909.

Alexander girault

11) Kiftsgate

Blomstrer i højsommeren, ca. 1200 x 1800 cm. En gigantrose, som man ikke kan plante hvor som helst. Hvis der er et stort og kraftigt træ, der kan bære den, så vil den komme til at ligne et festfyrværkeri. Sommerskuddene kan være op til 10 meter. 

Løvet er mellemgrønt og mat med spidse blade. Blomsterne er små og enkle, og i varme somre kan de sidde i klaser med op til 400. Farven er elfenbenshvid med gul midte og gule støvdragere og duften er kraftig. I eftersommeren dannes orangerøde hyben. Forædler:  Murell, Storbritannien 1954. Sport af Rosa filipes.

roser

12) Mme Alfred Carriére

Stedseblomstrende, 300 x 200 cm. Høj og meget tæt vækst med ret stive nedhængende grene næsten uden torne. Kraftigt løv med grønne og mørkegrønne blade. 

Store tætfyldte, svagt rosa til cremefarvede blomster, der blegner til næsten hvid. Kraftig, god duft. En rigtig god og rose. Kan bruges til alle formål. Forædler: J. Schwartz, Frankrig 1879.

Mme Alfred Carriere

Klitroser

13) Stanwell Perpetuel

Stedseblomstrende og blomsterrig, 150 x 150 cm. En usædvanligt smuk rose. Kraftig og bred vækst med bløde og buede grene. Mange små, rødlige torne. Bladene er små og bregneagtige. 

Blomsterne er mellemstore, flade og tætfyldte med en roset i midten. De guldgule støvdragere ses ofte. Lysrosa i udspring, men blegner til næsten hvid i solrige perioder. Dejlig duft, der passer til dens sarte ydre. 

Blomstrer næste uafbrudt ofte fra sidst i maj og til frosten kommer. Efter første blomstring kan den få mørke prikker på bladene. Det kan man ikke forhindre, men det har for det meste ingen betydning, når blot den dyrkes på sandjord. 

På lerjord kan den finde på at smide alle bladene, hvorefter den sætter nye. Bør med nogle års mellemrum skæres tilbage til 25cm. Forædler:  Lee, England 1838. Rosengruppe: Rosa spinosissima var. pimpinellifolie (Klitroser). Naturhybrid.

Stanwell Perpetuel

Rosa Rugosa hybrider

14) Louise Bugnet

Remonterende, ca. 120 x 150 cm. Ofte er vi ude for, at folk rynker på næsen. Det er jo bare en hybenrose. Ja vist, løvet fortæller om slægtskabet, men det er en stærkt forædlet smuk busk, der ikke sætter udløbere (rodskud). Væksten er opret, næsten ingen torne og med friske mørkegrønne blade. 

Vidunderligt smukke mildt duftende blomster, med en violetrød kant i knopstadiet. Når blomsterne åbner sig, er de blændende hvide, men den violette kant følger ofte med. Gennemsund og hårdfør rose, der også egner sig som hæk. Forædler: Georges Bugnet, Canada før 1960. 

Louise Bugnet

15) Hansa

Stedseblomstrende, 200 x 200 cm. Stor og kraftigtvoksende busk, som tåler hjørnetræk. Tæt, bred vækst med mange grene, der bøjer smukt. Løvet er kraftigt mørkegrønt, let skinnende og læderagtigt. 

Blomsterne er meget store og tætfyldte med kraftig duft. Farven er karminrød til purpurrød. Blomsterne sidder ret længe og får et blåligt skær, inden de falder. En dejlig rose, der blomstrer, sætter store orangerøde hyben og nye skud hele sommeren. 

Jeg plantede den ved husets forblæste sydøsthjørne. Hjørnetræk er der ikke ret mange vækster, der tåler, og slet ikke roser, men ’Hansa’ og ’Roseraie de l’Hay’ står nu og giver læ til mange andre roser. Forædler: Schaum, Holland1905. 

Hansa

16) Hansaland

Stedseblomstrende og meget blomsterrig, 180 x 100 cm. Kraftigt voksende med bred og busket vækst. Kraftigt og flot skinnende mørkegrønt løv med kun let rynkede blade. 

Blomsterne er mellemstore og letfyldte til fyldte. Farven er karmoisinrød. Min storebror, Jens, har denne rose som hæk ud mod gaden, og den bliver virkelig beundret. Forædler: W.Kordes’ Söhne, Tyskland 1993.

Hansaland

Botaniske arter og deres nærtstående hybrider

17) Rosa moyesii

Blomstrer meget tidlig på sommeren i 3-4 uger, 300 x 200 cm. Kraftig åben vækst med stive oprette buede grene. Løvet er mørkegrønt, mat, bregneagtigt og meget dekorativt. 

De fløjlsagtige blomster er ca. 5-6 cm i diameter, og de sidder enkeltvis eller ofte parvis, ligesom kirsebær. Blomsten er enkel og åben med fem kronblade, så man ser de gudesmukke guldstøvdragere. Farven er mørk karminrød til blodrød. 

Hyben ligner en pære med stilken nedad, de bliver orangerøde og skinnende blanke, som om de var lakerede. Plant rosen i hegnet eller bagerst i buskettet og nyd synet af de lange buede grene. Fundet i det vestlige Kina omkring 1890. 

Rosa Moyesii

18) Marguerite Hilling

Remonterer. H/B 250 x 200 cm. Stor og kraftigvoksende busk med en perfekt vaseform – altså med grene, der bøjer udad. Som det fremgår af størrelsen, fylder denne rose noget. 

Blomsterne er store og enkle til halvfyldte. Farven er mørk karminrosa, der blegner til lys lillarosa. I centrum er kronbladene i begyndelsen citrongu¬le, og man ser de guldgyldne støvdragere. Bliv ikke for¬skrækket, hvis der kommer hvide blomster på en gren. Det betyder blot, at den er sportet tilbage til sit ophav - det sker ret ofte. 

Blomstrer helt overdådig i første blomstring. Derefter holder den en pause, blomstrer lidt sporadisk, og kommer så med et beskedent flor sidst på sommeren. Forædler: Hilling, Storbritannien 1959. Sport af 'Nevada' .

David Austin-roser (engelske)

19) Golden Celebration

Stedseblomstrende, 120 x 120 cm. Velformet, busket vækst med overhængende grene og store, smukke blade. 

Blomsterne er store og tætfyldte med en fin, kraftig duft. Farven er mørk varm gulgylden. Det største eksemplar, jeg nogen sinde har set, er mere end 2 meter højt. Forædler: Austin, England 1992. 

 
Annonce