Gå til hovedindhold
Giv HAVEN som gave - årets bedste gaveidé til alle haveglade. Foto: Martin Sølyst.
Giv HAVEN som gave - årets bedste gaveidé til alle haveglade. Foto: Martin Sølyst.
Artikel - Inspiration

3 gode julegaveideer til de haveglade

Har du en mor, en moster, en bedstefar eller en flok af grønfingrede venner, der elsker at rode i haven, så har vi her tre gode ideer til, hvad de kunne have stående på ønskesedlen.
02. november 2017

Gaveidé 1: Quiz på haveviden

Havespillet er et Quiz-brætspil, som er udviklet af Haveselskabet i samarbejde med Box Quiz. Spillets omdrejningspunkt er de 4 årstider i haven.
 
Spilmotoren er en terning, som viser, hvilket felt på spillepladen man skal rykke frem til. Det kan fx være en gulerod, hvor man ved at svare rigtigt på et spørgsmål om nyttehaven får en kategoribrik. Vinderen af Havespillet er den person, som får samlet alle 5 kategoribrikker i kategorierne: Nyttehaven, Prydhaven, Haven rundt, Havens tilbehør og Liv i haven, og som først når ind i centrum af spillepladen og kan kaste sig i hængekøjen.

Havespillet

Udviklet sammen med Haveselskabets eksperter

Vi har lagt vægt på, at den havefaglige viden i spillet er i orden. Det har Louise Møller og Rie Birk Lauridsen fra Haveselskabets Rådgivning sørget for.

"Det var vores opgave at sikre den havefaglige kvalitet i spørgsmål og svar, så du faktisk kan blive lidt klogere på din have, mens du hygger dig og har det sjovt. Vi har også lagt vægt på, at spillets spørgsmål kommer hele vejen rundt om alt det, der har med haven at gøre - både det svære og lette, det sjove, underfundige og mere alvorlige," fortæller Rie Birk Lauridsen.

Du behøver dog ikke at have specielt grønne fingre for at synes, at spillet er sjovt. Selv om det er en fordel af vide lidt om haver, har Havespillet også elementer af rent held, som betyder, at det ikke nødvendigvis er det mest havekyndige, der går af med sejren.

Havespillet

Ikke kun for havenørder

Marianne Lindholm fra Haveselskabet, som til daglig arbejder med vores administration og regnskab, har prøvespillet Havespillet sammen med nogle af sine venner, og både hun og hendes tre medkombattanter synes, at spillet var overraskende sjovt og fængende.

”Jeg troede egentlig, at spillet mest var for folk, der havde en masse teoretisk viden om haver, men selv om vores haveviden var begrænset, var det sjovt, fordi spillet vekslede mellem lette og svære havespørgsmål. Så kampen var ret jævnbyrdigt, selv om vi havde forskellig viden."

"Det var især ret sjovt, fordi vi valgte at satse meget ved ”At trække spaden” – hvilket giver en deltager lov til at satse en kategoribrik ved at overtage et spørgsmål, som en anden deltager ikke kan svare på.”

Spillets chancekort betyder, at det ikke nødvendigvis er den med mest haveviden, der vinder spillet i sidste ende.

”Jeg sad længe til at vinde spillet, fordi jeg vidste lidt mere end de andre, og derfor hurtigere fik samlet mine kategoribrikker, men så var der én, som landede på en regnorm og trak et chancekort, som gav ham lov til at stjæle en af mine kategoribrikker. Det var lidt som at blive slået hjem i Ludo, og jeg måtte en gang mere rundt på pladen, og endte så med at blive overhalet af de andre – hvilket selvfølgelig var ret irriterende,” siger Marianne med et smil.

Læs mere om Havespillet her

Havespillet kan købes hos udvalgte boghandlere og i Haveselskabets webshop.

Haveselskabets håndcreme

Gaveidé 2: Creme til tørre havehænder

Havearbejde er hårdt for hænderne, og derfor er en god håndcreme en gave, som de fleste havemennesker vil sætte stor pris på.

Haveselskabet har fundet en god håndcreme, som er særligt velegnet til havefolk. Vi har haft vores egen gartner Anja Kelvin til at teste cremen i daglig brug. Hun arbejder hver dag året rundt med at passe Haveselskabets Have på Frederiksberg, og ved derfor ud fra egne erfaringer, hvad havehænder har brug for af pleje.

”Det er dejligt med en uparfumeret håndcreme, som giver god fugt og fedt til hænderne uden at fedte. Cremen er nem at smøre ud og trænger hurtigt ind i huden, så efter blot et halvt minuts tid, kan jeg sætte mig ved computeren uden at få det hele fedtet til. Jeg bruger ikke andet på arbejdet end den - efter hver håndvask,” siger Anja Kelvin.

Håndcreme til havefolk kan købes i Haveselskabets webshop, hvor du også kan finde mange andre gode gaveideer til de haveglade. 

Gaveidé 3: Giv HAVEN” som gave

"HAVEN" er Danmarks bedste havemagasin, som giver alle haveelskere masser af inspiration, viden og nyttige tips. Skønne reportager fra dejlige haver, artikler om planter og deres brug, nye tendenser og ideer og gode råd til månedens aktuelle opgaver i haven plus meget, meget mere. Magasinet bliver til i tæt samarbejde med landets bedste haveskribenter og fagfolk.

Her kommer et par "anmeldelser" fra HAVEN's læsere:

"Jeg har lige modtaget HAVEN i postkassen i dag, og pludselig blev min dag bare 10 gange bedre. Jeg elsker at studere indholdet med en god kop kaffe i hånden. Er der gode tilbud i webshoppen? Hvad er temaet denne gang? Som havenovice lærer jeg en masse, og så er det jo skønt at holde haveglæden ved lige, mens vi venter på alt det, der er på vej derude - jeg elsker HAVEN."

"Det vil være nemmere at besvare spørgsmålet: Hvad kan du ikke lide ved magasinet Haven? Ingenting vil være mit svar."

"Hvad er der at skrive? Måske det eneste tidspunkt, hvor jeg ikke er kontaktbar i et par timer, når der kommer blad i postkassen! Familien ved det, de sukker og giver hinanden det der blik... Hvad bruger jeg bladet til som haveejer? Opslagsværk, inspiration, ny viden, glemt viden. Her smides ikke nogen blade ud. De bliver kigget i jævnligt, især i vinterhalvåret, hvor der er mere tid til det."

HAVEN som gave

Magasinet "HAVEN" er altså en rigtig god gaveidé til alle haveglade. Du kan vælge mellem at give 5 numre af "HAVEN" til 325 kr. eller 10 numre til 595 kr.

Udover at få magasinet bliver gavemodtageren også medlem af Haveselskabet, som er en non-profit forening for alle haveinteresserede. Som medlem får man mange medlemsfordele fx gratis haverådgivning, aktuelle medlemstilbud og meget mere. Bestil "HAVEN" som gave her.

Få magasinet HAVEN

Vi skyder det nye haveår i gang med stort tema om havedesign, der virker, og en reportage fra en vidunderlig have med 300 georginesorter. Lær at pode syren, få en guide til at dyrke peberfrugt, et beddesign til et skønt staudebed i grus - og meget mere.