Gå til hovedindhold
Det rummelige haverum var publikums favorit. Foto: Martin Sølyst
Det rummelige haverum var publikums favorit. Foto: Martin Sølyst
Fra Cph Garden 2019

9 flotte inspirationshaver

I de 9 flotte inspirationshaver ved Cph Garden 2019 formidlede firmaer og inviterede fra havebranchen deres bedste haveideer, drømme og visioner. Fra græsser til lilla nuancer.
18. juni 2019

De ni inspirationshaver var:

 • Midsommernatsdrøm, Sofiero Slot
 • Growing Classics, Studio Tine Mouritsen
 • Gule glæder, Haveselskabet
 • Redefining Good Life, Adiso
 • Over the Fence, Havekulturfonden
 • Stauder og græsser, Overdam Planteskole
 • Det rummelige haverum, Land
 • Fokushaven, Gasa Young Plant
 • Driverhuset, Silvan

Cph Garden 2019 foregik i Ballerup fra 20. til 23. juni 2019.

Publikums favorit: "Det rummelige haverum"

Søndag 23. juni kl. 12 blev publikumsfavoritten blandt de 9 inspirationshaver kåret. Og vinderen blev Land Højbedes inspirationshave "Det rummelige haverum".

Alle gæster på Cph Garden har været med til at bestemme, hvilken have der skulle vinde. Det foregik ved en afstemning på sms og på Cph Garden i Ballerup. 

Haven er tegnet for Land Højbede af havedesigner Dorthe Kvist / Meltdesignstudio og anlagt af Land Højbede med hjælp fra Isafold Have & Parkanlæg.

Det rummelige haverum

Hos Land Højbede tror vi på, at grønne omgivelser gør mennesker glade! Derfor brænder vi for at gøre det let for alle at gøre omgivelserne lidt grønnere. Vi laver plantekasser i danskproduceret kvalitet, som kan tilpasses lige præcis den plet, hvor du gerne vil nyde det grønne. Den bærende ide er enkel: sider i forskellige længder, som nemt kan samles til flotte plantekasser i utallige størrelser og faconer – byggeklodser til grønne rum. Ideen blev tildelt Formlands designpris i 2003 og har siden været kernen i vores lille familievirksomhed.

Mere om de 8 andre skønne inspirationshaverne

Herunder kan du læse lidt mere om de enkelte inspirationshaver.

Midsommernatsdrøm præsenteres af Sofiero Slot

Sofiero’s Midsommernatsdrøm viser nogle af de planter, der blomstrer omkring midsommeren. Planterne går i et ret suggestivt farveområde med meget blå, lilla og sort. Lyse, skinnende blomster bryder ud som tænkte stjerner på nattehimlen. Et stille vand adskiller overfladen og gør det muligt for planterne at reflektere.

Midsommerdrøm - Sofiero

Oplev bl.a.:

 • Almindelig hyld, Samucus nigra ‘Black Lace’
 • Anemone, Anemone ‘Wild Swan’
 • Guldakeleje, Aquilegia chrysantha
 • Småblomstret salvie, Salvia nemorosa ‘Amethyst’
 • Småblomstret salvie, Salvia nemorosa ‘Caradonna’
 • Mosebunke, Deschampsia cespitosa ‘Goldschleier’
 • Grå blåaks, Sesleria nitida

Haven er designet af Sara Bratt, der er Sofieros faste havedesigner de sidste syv år. Til august afholder Sofiero deres egen store havefest. Læs mere på sofiero.se.

Growing Classics præsenteres af Studio Tine Mouritsen

Designer og arkitekt Tine Mouritsen viser under årets Cph Garden en inspirationshave med “green hacks” af kendte møbelklassikere under overskriften ‘Growing Classics.’ Som besøgende i haven vil man møde design af Verner Panton og hans berømte System Chair, samt den klassiske Corona-stol og sidst men ikke mindst den ikoniske Le Klint-lampe All In.

“Jeg har taget nogle af de mest genkendelige danske møbelikoner og svøbt dem i natur og blomster. Dette gør jeg for at trække vores møbler, rum og hjem ud i haven og sætter derved spørgsmålstegn ved vores brug af beplantning og havemøbler i uderummet. Kan vi gøre det anderledes? Vores have viser, at tendensen med legende, farverige og taktile indretninger kan tages med ud i haven.” fortæller Tine Mouritsen.

Growing Classics

Tanken med udstillingen og de blomstrende klassikere er derfor at inspirere og rykke ved forestillingen om, hvad der kan lade sig gøre i haven og derved udviske grænsen mellem ude og inde. Og det er et af hovedformålene med Cph Garden. På messen vil der både være inspirations- og showhaver, der som en slags ‘Have Haute Couture’ præsenterer de største havetendenser og kommer med bud på fremtidens haveliv.

Corona-stolen er venligst udlånt af Erik Jørgensen, Verner Panton-stolen af Verpan og Le Klint-lampen af Tine Mouritsen/Le Klint. Kakao- flis, der danner gulv for udstillingen, er leveret af Kakaoflis (stand nr 7).

Gule glæder præsenteres af Haveselskabet

Når Haveselskabet tager rundt i verden for at opsnuse havetendenser, så har der de seneste år været en klar tendens: GUL. Men i Danmark har vi lidt svært ved at adoptere denne farve og tage den med ind i haverne. Så nu slår vi igen et slag for den gule farve. Blomsterkunstner Camilla Hugger Tarp fra Cousine et Florie har fået stillet et havebord til rådighed og fået til opgave at invitere til gul havefest. 

En anden tendens er også, at ude og inde flyder sammen, og derfor er der flere elementer i haven, der både kan bruges ude og inde. Krukker der kan flyttes og tæpper der kan bruges ude og inde. Ambitionen er at kunne tage elementer med hjem og gennemføre i egne have.

Gule glæder

Tak for hjælpen til at lave haven til Rosa Eskelund fra Rosesforever for levering af roser, Baugaarden for piletræer, Land for højbede, Helle Nørby for smukke dekorationssten og KAAS Outdoor Living for hjælp til lanterner fra A2 living og lys Living by Heart. Den smukke daybed er designet af Studio Tine Mouritsen og leveret af Linak, da den har en unik hæve/sænke funktion.

Redefining Good Life præsenteres af Adiso

Adiso har skabt en inspirationshave til Cph Garden. Adiso blev født, fordi ejeren Ida Brinck-Lund forlod sit firma. Gennem ti år havde hun udviklet børnekoncepter ud til ti lande – og stressniveauet og kravene til performance var ekstreme. Undervejs havde Ida sikret sin jordforbindelse med et liv i haven. Da hun forlod sin egen virksomhed, byggede hun et hus og en have fyldt med elementer, der gjorde, at familien altid skulle huske på det vigtige i livet.

Den have blev startskuddet til at et væld af mennesker, der kom og spurgte om hjælp med deres haver. I dag arbejder Adiso med det gode liv på flere planer. De designer haver inspireret af forskning omkring ‘health design fænomenologi’ som er et fancy ord for, hvordan naturen kan hjælpe mod stress og øge vores kreativitet og styrke vores indre kompas.

Redefining Good Life - Adiso

Inspirationshaven hedder: Redefining Good Life – og er inspireret af overgangen fra stress og livet i et jobhamsterhjul – til et andet liv. Nogle gange har vi brug for beskyttelse, mens vi tager skjoldet af og giver plads til at udvike os og se nye muligheder. Haven er anlagt med flere partnere, og det vigtigste er nok at sige, at denne have ikke skal ses på – men opleves i. Præcis hvordan, vil du opdage, når du besøger den.

Over the Fence præsenteres af Havekulturfonden

Haveselskabet har inviteret Emilie Bausager til at tegne en inspirationshave. Emilie er 26 år og uddannet fra Det Kongelige Danske Kunstakademi. Emilie tog orlov et år fra uddannelsen og tog et intensivt kursus i havedesign på den engelske haveskole Chelsea Physic Garden – og kom i den forbindelse til at være med til at opbygge en showhave til Hampton Court Flowershow. Emilie ser haven som et kunstværk – læs mere på emiliebausagerlandscapes.co.uk

Over the Fence

Haven hedder ‘Over the fence’ og er inspireret af barndommens minder, hvor man kravlede over plankeværket ind til naboens have for at gå på opdagelse. 

Haven er anlagt med hjælp fra Martlev Entreprise – Structurel Design – se mere på martlev.dk. Glasset, der symboliserer hegnet i haven er leveret af anlaglas.com.

Læs mere om Over the Fence

Stauder og græsser præsenteres af Overdam Planteskole 

Overdam Planteskole viser populære og nye græsser og stauder i et flot samspil. Planteskolen har siden 1962 specialiseret sig i græsser og oplevet en overvældende interesse for græsser i haven. Stauder tilfører haven farver, og græsserne tilfører struktur og forskønner bedet også om vinteren, når stauderne er visnet. 

Oplev en helt ny mosebunke (Deschampsia), der nu ikke længere breder sig via frø. Oplev også en helt ny græs fra New Zealand, som tegner uhyre lovende. Haven har fokus på biodiversitet. Græsser med pollen og skjul og varme om vinteren og stauderne med deres blomster og nektar. Oplev også indehaver af Overdam Planteskole Poul Petersen, når han holder foredrag om græsser – se mere i programmet.

Stauder og græsser

Fokushaven præsenteres af Gasa Young Plant 

Oplev fire af Gasa Young Plants fokusprodukter, der indgår i tidens havetrends:

Begonia l’Conia vises i et univers med fokus på “forkæl dig selv” med tid til ro og fordybelse. Når vi ikke forstyrres af larm, så kan fokus rettes på at vende blikket indad mod det nære og ægte.

Ønskeblomst, Torenia fournieri ‘Kauai’ præsenteres på plantebordet. Arbejdet i haven giver ikke kun motion, men er også et sundt sted at koble af. Havearbejde gør os godt på mange måder og er godt både for krop og psyke, ikke mindst til afstresning i den travle hverdag.

Trævlekrone, Lychnis flos cuculi ‘Petite Jenny’ præsenteres med en himmelseng under åben himmel. Søvn er blevet en mangelvare for mange, selvom det er så vigtigt for helbredet. En god nats søvn er blevet et nyt statussymbol.

Katteurt, Nepeta ‘Neptune’ præsenteres som bad i det blå. Velvære i uderummene er vigtig i fremtidens have. Der udvikles hele tiden nye produkter, med fokus på at vi flytter møbler og funktioner ud i havens rum.

Her – i Fokushaven – er du velkommen til at tage et instagrambillede med dig selv i fokus.

Fokushaven

Driverhuset præsenteres af Silvan 

Afslapning i det grønne, ude og inde smelter sammen og mange funktioner i ét. Det er nogle af de tendenser, som er samlet under det skrå tag i Silvans fine lille A-hus. 

I Silvan brænder de for gør-det-selv, og samtidig ved de, at mange haveejere mest af alt drømmer om en have, hvor man kan samles, slappe af og hygge sig. Med dette som udgangspunkt har de tegnet et multifunktionelt lille havehus, og da det kan bruges både til at dyrke planter, til at hygge sig i og til at drive den af, har de døbt det Driver-huset. 

Huset er bygget i bæredygtige materialer og FSC-mærket træ, alt sammen noget du finder i deres sortiment.

Driverhuset

Annonce