Gå til hovedindhold
Honka hybrid. Foto: Clare Gainey / Alamy Stock Photo
Artikel for alle

9 gode georginesorter

Haveselskabet har udvalgt ni gode sorter af georginer – både klassiske fyldte pomponer og sorter med åbne blomster til insekterne.
Rie Birk Lauridsen / Inga C Bach - 
16. marts 2020

Georginer har i mange år været populære i haverne. Der findes tusindvis sorter, og sorter med overdådige, fyldte blomster er stadig meget populære i haverne. De store pomponer er skønne, og deres eneste ulempe er, at insekterne ikke kan finde føde på dem. Modsat er det med en del af de nye georginer med enkle, åbne blomster, der er gode for insekterne. Der kommer hele tiden nye sorter til, nogle er dog døgnfluer, som næste år bliver erstattet med andre i mere moderigtige former og farver. Dertil kommer, at der er gode sorter og mindre gode sorter, som måske nok har en smuk blomst, men som ikke klarer sig godt nok i en almindelig have.

I år har Haveselskabets faglige eksperter udvalgt tre pakker af georginer med tre dahliaknolde i hver pakke, som du nu kan købe i Haveselskabets webshop. Som noget nyt er knoldene 100% økologisk dyrkede – undtagen pakken med honka-hybrider.


Honka-hyrider – også gode til insekter

Honka-hybriderne er vores nye stjerneformede dahlia, som vi er helt vilde med. De er enkle i blomsterne og har de åbne insektvenlige blomster med masser af pollen og nektar. De kaldes både for ”vindmøller” og ”stjerner”, og er ganske bedårende. Vi har valgt tre honka-hybrider i røde og gule nuancer, som passer godt sammen, og kan indpasses i ethvert staudebed. Højde: 60 -70 cm. Leverandøren er en af de største og mest anerkendte løgproducenter i verden

Køb dem til nedsat pris i Haveselskabets webshop her 

Pomponer – gode sorter

Nogle af de smukkeste georginer er de helt fyldte beundringsværdige blomsterhoveder, hvor kronbladene ligger taglagt i det fineste mønster. Pomponerne er lidt højere end de fleste georginer; ca. 80-100 cm. Vi har valgt to sunde og livskraftige sorter i varme gule og orange farver, sammen med den snehvide sort ’Snowflake’. Knoldene er dyrket økologisk og er garanteret fri for rester af insektgifte.

‘Golden Torch’ - ØKO. Gul, 100 cm.
’Sylvia’ - ØKO. Orange, 100 cm.  
’Snowflake’ - ØKO. Hvid, 80 cm. 

Køb dem til medlemspris i Haveselskabets webshop her ​

Enkle til insekterne

Bier, sommerfugle og mange andre insekter har brug for blomster, men for et insekt er der ikke ret meget at komme efter i en helt fyldt blomst. Skal georginer og andre kurvblomster gavne insekterne, så skal der være små skiveblomster i midten af blomsten (eller rettere kurven, som består af mange små blomster) ligesom hos de vilde georginer, for de serverer nektar og pollen på en måde, så de gode sager er til at få fat i. Heldigvis er der kommet mange nye enkeltblomstrede georginer, som er attraktive for insekter.

Haveselskabet har udvalgt en pakke med tre insektvenlige og smukke dahlia-knolde. Blomsterne er åbne med synlige støvdrager, og fungerer som en buffet for insekterne. Højde 50-65 cm. Knoldene er leveret af Natural Bulbs, som er en økologisk løgavler. Blomsterne er åbne og fulde af nektar og pollen. Kan forkultiveres og lægges i haven når faren for frost er ovre. Skal vinteropbevares frostfrit. 

Sorterne de fine "Impression" hybrider, som også kaldes "Halskrave" - blomster: 

’Festivo’- ØKO. Bliver 50-65 cm.

’Fantastico’ - ØKO. Bliver 55 cm. og

’Famoso eller ’Hartenaas’ - ØKO. Bliver 45-60 cm. (Man får enten den ene eller den anden og de er næsten ens). 

Køb dem til medlemspris i Haveselskabet webshop her

 

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.