Gå til hovedindhold
Åben Have

Bondehave med glimt i øjet

Firelænget gård med en eventyrlig have, der i 2015 blev præmieret i TV2 Fri´s udsendelse "Danmarks dejligste have".

Kaffe/Kage kan købes

Mad må medbringes

Deltager i Havefestival 2022
14. august 2022
Se åbningstider nedenfor
Åbningstider 
Pris 
25 kr.
Medlemspris 
25 kr.
Beskrivelse af haven 

Haven er på 8700 m2 og blev i 2015 valgt som Årets dejligste have i TV2 FRI´s haveudsendelse - og hvis I spørger, er den stadig lige dejlig og måske lidt til. Alting gror og gror jo - og pludselig ser haven faktisk ud som vi havde tænkt os da vi tegnede haveplanen i 1995. Da vi købte ejendommen i 1988 havde huset stået tomt i et år og var i forfald. Haven var en mark med mandshøjt ukrudt, en gammel bøg og cypres, en Kristtjørn, et par æbletræer i forhaven til huset og en nedslidt ligusterhæk langs indkørslen. Baghaven var fyldt med skrammel og afgrænset af en række Mirabeller mod markerne. På naboens grund, som vi tilkøbte i 1994, stod en række Reine Clauder mod vejen, een række gamle æbletræer, hvor der nu er abildgaard og en række hasselbuske. Alt andet har vi plantet og for en stor del også selv formeret.

De efterhånden store og blomstrende træer og buske - suppleret med klematis og høje slyngroser - understreger rummenes afgrænsning. De danner både baggrund og giver variation i højden og kontraster mellem lys og skygge. Afvekslingen mellem det ordnede og det vilde bidrager til skiftende oplevelser året rundt, eksempelvis de klippede og uklippede hække og mos infiltrerede græsplæner, der på solbeskinnede steder forvandles til blomsterenge, indtil de slås med le når snerlerne i august begynder at dominere og sætte frø. En sjov udvikling at følge.

Vi ældes jo samtidig med haven - så et eller andet skal der ske for at gøre havearbejdet sjovt og især nemmere for en "amatør gartner" med lidt hjælp fra børn og venner.
Sidste år gik vi i tænkeboks om hvad der kan gøres nemmere og mindre arbejdskrævende. Køkkenhaven f.eks. - flere krydderier og selvsåede sommerblomster, flere frugtbuske og flerårige afgrøder som jordbær, asparges, artiskokker, staude kål og andet. Woodland Haven er nu vokset op og passer stort set sig selv. Flere steder under træer og buske og i havens udkant mod markerne får bunddække og især blomstrende ukrudt lov til at brede sig.
Haven holdes så naturlig som muligt - dog under kontrol - men fortsat ingen pesticider og ingen kunstgødning. Haveaffald forlader ikke matriklen, men bliver komposteret, fliset og lagt ud på stier eller brugt på anden vis til glæde for insekter og småkryb.

Der er stadig staudehave, woodland, havedam, abildgård, køkkenhave - anlagt som potager, blomstereng med "svævende" lysthus, komposterings område samt hønsehave. Og det hele er blomsterrigt fra tidligt forår til ind i efteråret, hvor løvet og sent remonterende roser tegner farvepragten til frosten sætter ind.
I vintermånederne fremhæves havens struktur smukt af de klippede hække, der indrammer havens rum, og de mange stedsegrønne planter "klæder haven på", så den ikke fremstår gold og bar. De mange frugtbærende træer og buske er både til glæde for fuglene og til øjet indtil de sidste bær er spist.

For at kunne følge forvandlingen, åbnes haven for besøgende en gang eller to om måneden i maj, juni, juli og september fra kl.13-17. Man kan tilslutte sig en times rundvisning med start kl. 14 ved indgangen til forhaven.
Derudover kan selskaber på mere end 6 personer aftale rundvisning og servering af kaffe og kage. Prisen afhænger af selskabets størrelse og om der skal hyres personale til servering.
Før Corona epidemien havde vi besøg af store selskaber fra udlandet, der ankom i bus. Den genoptages i år. Indtægterne bruges til professionel hjælp ved fældning og beskæring af høje træer.

Besøg udenfor de annoncerede åben-have dage kan aftales per e-mail: keld.hans@gmail.com eller tlf. 29807235
Måske ses vi? I tilfælde af sygdom kan åben-have dage blive aflyst. Det vil blive annonceret på denne side. Tjek den inden i tager afsted eller besøg Liselund slotspark, der altid er en skøn oplevelse.
NB. Foto´s af haven vil i løbet af kommende sæson blive vist på Instagram - navn: Møllebækgård (moellebaekgaard).

Rundvisning i haven kl. 14-15.

Adresse 
Liselundvej 18
Ålebæk
4791 Borre
Kontakt 
Hans Sattrup og Keld Nielsen
2980 7235