Gå til hovedindhold
Åben Have

Fattiggårdens have

Urtehave og prydhave tilhørende Svendborg Fattiggaard og Arbejdsanstalt.

Mad må medbringes

Pris 
0
Medlemspris 
0
Beskrivelse af haven 

Den gamle Fattiggård i Svendborg har siden begyndelsen i 1872 og frem til lukningen i 1974 haft en stor, smuk og stramt anlagt have. Hele haveanlægget og bygningerne er nu fredede som de eneste i Norden. Tidligere blev haven passet af de indlagte fattige, og afgrøderne fra nyttehaven blev anvendt i Fattiggårdens stringente kostplan og var med til at gøre stedet delvist selvforsynende.
Haven består af en stor nyttehave samt en prydhave. Begge haver blev passet af fattiglemmerne. I Fattiggårdens tid var det kun inspektøren og hans familie, som brugte prydhaven, der var anlagt som romantisk have med slyngende stier, staudebede og rindende vand.
Siden 2014 har de frivillige i Museumshavens Venner taget over, og gennem hårdt arbejde, sammenhold og en del hjemmebag får de atter haven til at blomstre.
Museumshavens Venner er en gruppe på godt 20 personer, som siden 2014 frivillig basis har renoveret og passet haven. I første omgang køkkenhaven , senere også frugthave med træer og buske.
I 2019 blev det, med stor glæde, også muligt at renovere prydhaven og hermed få hele haveanlægget genskabt.
Genopretning af haveanlægget er unikt i Skandinavien, idet det er det eneste sted, hvor en Fattiggård med tilhørende have fremstår så tæt på det oprindelige.

Besøg haven
Der er fri adgang til haven og den er altid åben.
I nyttehaven dyrkes stadig de grøntsager, som er at finde i de gamle kostplaner. Haven dyrkes uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning, og så vidt muligt dyrkes de gamle, oprindelige grøntsagssorter.
Afgrøderne gives til socialøkonomiske cafeer som Kirkens Korshær og Blomstercafeen. Museet bruger også afgrøderne i formidlingen, så gæster får mulighed for at smage på historien.
Du kan møde Museumshavens Venner i haven på "særlige søndage", hvor flere af gruppens medlemmer er med til at formidle havens historie og betydning for Fattiggården.

Adresse 
Grubbemøllevej 13
5700 Svendborg
Kontakt