Gå til hovedindhold
Åben Have

Spændende højskolehave/skals

Spændende højskolehave med plantefarvning, tekstile workshops, fællessang, kunsthåndværkermarked.

Kaffe/Kage kan købes

Åbningstider 
Pris 
60 kr.
Medlemspris 
60 kr.
Beskrivelse af haven 

Vi byder alle velkommen på besøg i vores hyggelige højskolehave d. 18. og 19. juni 2021.
Arrangementet kalder vi ”HÅNDVÆRK I HAVEN”
Her kan du opleve:
UDSTILLING:
Elevernes arbejder finder du udstillet i telte på den store plæne. Eleverne startede på skolen i marts og har siden da arbejdet med de tre hovedfag – broderi, syning, vævning og bifaget strik samt et væld af valgfag. I teltene vil du kunne se de fine resultater af deres mange timers arbejde.
WORKSHOPS:
Rundt i haven kan du opleve workshops hvor grupper af elever og undervisere arbejder med forskellige håndværk – shibori/batik, formfiksering, drapering, genanvendelse af tekstilfibre, bearbejdning af hør, filtning og raku brænding. I raku workshoppen har du bl.a. mulighed for at se brænding af Helle Bovbjergs ”mælkebøtte-skåle/kopper”, efter brændingen sælges kopperne.
”DET SMUKKESTE MARKED”:
Et udvalg af landets fremmeste kunsthåndværkere, sælger og viser deres unikke værker i telte på gruspladsen. I et af teltene udstilles alle kunsthåndværkernes forslag til konkurrencen ”Mangfoldighed”.
Vær med til at finde vinderen af ”publikumsprisen”.
SKOLENS SALGSBOD:
Er du efter en runde i haven blevet inspireret til selv at arbejde med håndværk, er der mulighed for at købe forskellige håndarbejdskits m.m. i teltet nederst på plænen.
CAFÉ:
Når du trænger til en lille pause, kan du i caféen i gården bytte ”kaffe-billetten” nederst på siden til en kop kaffe/te og et stykke hjemmebag.

Højskolehaven er inddelt i forskellige ”rum”. En prydhave med en lille rosenhave, stauder, glas havehus og flisebelagte havegange, en parklignende plæne og ikke mindst en nyanlagt ”naturhave” med mere vilde blomster. På højskolen har vi siden grundlæggelsen i 1959 arbejdet med alle former for tekstile fag og har altid benyttet vores have til inspiration i undervisningen. Eleverne har mulighed for at sidde rundt i haven, plukke en blomst male den i akvarel og efterfølgende brodere den til et smukt personligt billede. Tegne et blad og videreudvikle det til et strikkemønster, fotografere en sølvsmed og efterfølgende brodere den i 3-D eller indfange naturens farver til en smuk farvekombination til et vævet tæppe. Blomster, farver, dyr og insekter bliver ofte brugt til idégenerering af mønstre. I 2020 har vi modtaget donationer fra både Hedeselskabet og FFD (Foreningen af Folkehøjskoler i Danmark) til etablering af en anden form for have - en ny ”naturhave” med mere vilde planter. Med den store donation har vi kunnet komme rigtig godt fra start. Bl.a. fik vi bevilget 10 store træer, som alle er velegnede ifm. plantefarvning. Derudover blev det muligt at få anlagt en lille havedam. Vandtilførslen til dammen kommer fra en stor tagflade på skolens ene fløj. Vandet er ført under jorden i drænrør til bassinet. Overskudsvand fra dammen ledes ud i de omkringliggende blomsterbede ved hjælp af nedgravede drænrør. Med den nye have er det blevet muligt, at undervise i plantefarvning med planterne helt tæt på og således give eleverne et indgående kendskab til hvilke planter, der er egnede til farvning. I haven er der ligeledes sået hør, så eleverne i f.eks. væveundervisningen kan gå i haven og følge hørren fra den bliver sået til den høstes og se forskel på spiselig hør og den hør, der bruges til tekstiler. Der er også stor fokus på at få et rigt dyreliv i haven. Vi har etableret et samarbejde med en lokal biavler, som har opsat bistader og der er opsat et væld af stærekasser og fuglehuse til spurve, musvitter og blåmejser både på skolens facade og i blomsterbedene.

Husk Coronapas/test.

Adresse 
højskolebakken 21
8832 skals
Kontakt 
helle mogensen
86694064