Gå til hovedindhold
Karna Majs afprøvning af søde majssorter. Foto: Karna Maj.
Karna Majs afprøvning af søde majssorter. Foto: Karna Maj.
Artikel - Gode planter

Afprøvning af søde majs

Sidste sommer bad vi Karna Maj om at prøvedyrke seks ekstrasøde majssorter i sin have. Her kan du læse om resultatet.
Karna Maj - 
tor. 23. Mar. kl 11:59

I prøvedyrkningen indgik seks nyere, søde majsorter: ’Nothern Xtra Sweet‘ F1, ‘Lark‘ F1, ’Mirai Gold‘ F1, ’Mirai White‘., ’Incredible‘ 1 og ’Damaun‘.

Læs meget mere om at dyrke majs i HAVEN 4, 2017, som du får ved at melde dig ind i Haveselskabet.

Majs af sorten 'Incredible', som blev 1,7 meter høje. Foto: Karna Maj.

Resultatet helt kort:

 1. ’Mirai Gold’: Dårlig spiring, lave planter, kun en kolbe, ikke kolber udviklet på alle planter. Meget sød og god.
   
 2. ’Mirai White’: Dårlig spiring, lave planter, en pænt stor kolbe på alle planter, men den skulle have været hvid. Sikkert forkert sort i frøposen, hvorfor forhandleren har trukket den ud af sit sortiment i 2017. Sød og god.
   
 3. ’Incredible’: Spiring acceptabel. 1, 7 m høj. En kolbe på alle planter, forsøgte at sætte 2-3 kolber, og der blev en del med to kolber. Lysgule kolber, smagte ikke af så meget, selvom de var søde nok.
   
 4. ’Lark’: Spiring god. 1,5 m høje planter. En kolbe på alle planter, forsøgte at sætte flere, og der var planter med to kolber. Den første, der blev moden. Den sødeste og bedste.
   
 5. ’Nothern Xtra Sweet’: Spiring acceptabel. 1.5 m høje planter. En kolbe på alle planter. Fin sødme, men lidt tør i smagen og smagte ikke af så meget som mange af de andre.
   
 6. ’Damaun’: Spirede næsten 100%.  God vækst, over 2 m høj (for meget gødning), satte to kolber på enkelte planter. Ikke helt så sød som de andre sorter, men god smag.

Prøvedyrkningen foregik på Lolland i sommeren 2016, som var meget tør her. Det er antagelig grunden til, at de fleste planter kun udviklede én god kolbe. 

Sort Spiring Vækst Kolber Sødme Smag
Mirai Gold + + + ++++ +++
Mirai White *) + + ++ ++++ +++
Incredible  ++ +++ +++ +++ +
Lark ++ +++ +++ ++++ ++++
Nothern Xtra Sweet ++ +++ ++ +++ ++
Damaun ++++ ++++ +++ +++ +++

*) Sikkert forkert sort i frøposen.

Majssorten 'Lark' var den bedste af de søde majssorten. Foto: Karna Maj.

Min anbefaling ud fra forsøget:

Ønsker man en meget sød sort, vil jeg anbefale ’Lark’. Ønsker man en knap så sød sort, er ’Damaun’ det rigtige valg. Selv foretrækker jeg den knap så søde smag – måske fordi jeg generelt spiser få søde ting i dagligdagen. 

Mere om afprøvningen

’Nothern Xtra Sweet‘ F1, ‘Lark‘ F1, ’Mirai Gold‘ F1 og ’Mirai White‘ er valgt, fordi de har vundet prisen ” Award of Garden Merit” og kan købes i danske netbutikker: Så det var lidt spændende at se, om de også egnede sig til min danske have.

’Incredible‘ F1 - så jeg tilfældigt  i en netbutik, og det er en supersød, så den kom med i testen på et wild card.

’Damaun‘ - er en tidlig frøfast, supersød sort fra Bingenheimer Saatgut. At den er frøfaste giver mulighed for selv at tage frø, hvis man altså har mindst 100 planter og rigtig god afstand til andre majsdyrkere.

Sorten 'Daumaun' kom med på et afbud, men viste sig at være en af de bedste i afprøvningen, selv om den ikke er helt så sød som de andre sorter i afprøvningen. Foto: Karna Maj.

Forspiring og spireproblemer

Jeg såede i rootrainer indenfor ved 20-22° og i egen såjord den 4. maj 2016. Jorden er blandet ud fra en rigtig godt omsat kompost, og det er min standard såjord. 

Der var stor forskel i frøenes spirevillighed:

’Mirai Gold’ og ’Mirai White’ spirede rigtig dårligt. Da jeg så, hvor dårlig fremspiringen var, gik jeg med det samme i gang med at forspire flere frø og denne gang i fugtige viskestykker lagt i plastposer.  Det blev fremspiringen ikke meget bedre af, men jeg kunne nu se, at de to Mirai-sorter spirede meget ujævnt og langsomt, dvs. dårlig spireenergi. Jeg fik henholdsvis 8 og 12 planter ud af 30 frø af de to sorter.

’Incredible’, ’Lark’ og ’Nothern Sweet’ spirede betydeligt bedre, men jeg nåede ikke op på de 20 planter af hver, som jeg stilede imod. 

Da jeg kun havde en pose af hver sort, besluttede jeg også at tage ’Damaun’ med i afprøvningen. Damaun spirede næsten 100 %, men det var også mine egne frø. 

Der var stor forskel på spirevilligheden hos de 6 sorter i afprøvningen. Foto: Karna Maj.

Forskelle i vækst

Der var stor forskel på planternes vækst:

’Mirai Gold’ og ’Mirai White’ havde en meget svag vækst og blev kun godt en meter høje, hvilket kan være en fordel i meget små haver og højbede. Væksten kan have været påvirket af den tørre sommer, selv om der blev vandet ret meget. 

De øvrige sorter blev 1,5-1,7 m høje. ’Damaun’ blev over 2 meter, men det plejer den ikke normalt at blive.

'Mirai Gold' havde en meget svag vækst og blev kun ca. 1 meter høje. Foto: Karna Maj.

Antal kolber

Alle sorter satte helt fyldte kolber. Selv de der var dyrket i en firkant med kun 12 planter. Der var ikke den store forskel på tidligheden. 

’Damaun’, ’Lark’ og ’Incredible’ ansatte flere kolber, men forholdsvis få planter udviklede mere end én stor kolbe. 

’Mirai Gold’ og ’Mirai White’ forsøgte ikke at sætte mere end en kolbe. ’Mirai Gold’ satte ikke kolber på alle planter (obs! Der var kun 8 planter med i afprøvningen). 

Det mest overraskende resultat var, at ’Mirai White’ ikke gav hvide kolber, men helt gule. Derfor tror jeg, at der må have været forkerte frø i posen. For selv med krydsbestøvning fra gule sorter, burde der have været hvide kerner. 

Majskolber

Forsøg med majs som 2. afgrøde

Jeg lavede desuden en prøvedyrkning, hvor jeg såede majs ekstremt sent (13. juni) og udplantede dem som 2. afgrøde efter hvidløg.

Jeg såede sorten ’Tasty Gold/Sweet F1’ i rootrainer til senere udplantning midt i juli.

Kun ca. halvdelen af planterne udviklede gode kolber, og de nåede kun at sætte korn på to tredjedele af kolbens længde, men ellers flotte og velsmagende majs. 

Deres vækst var påvirket af tørke fra udplantning og næsten til høst, og jeg vandede meget lidt i den periode. 

Vi høstede dem 14. Oktober. De kunne godt have været høstet en uge før, da de ikke udviklede sig den sidste uge.

Majsene blev først udplantet 13. juni. Bemærk de store majsplanter i baggrunden. Foto: Karna Maj.

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.