Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Alternativer til spagnum - hvilken jord til hvad?

Haveejere bruger meget købejord med spagnum i, men der er andre mere miljøvenlige muligheder, som kan være billigere, ligeså nemme at bruge og ligeså gode.
Inga C. Bach - 
22. juni 2012

I Haveselskabet mener vi, at der er flere gode grunde til at bruge spagnum med omtanke.

Du kan læse hvorfor i artiklen: Spagnum - hvad er problemet?

Her får du vores bud på, hvad du kan bruge i stedet for spagnum til 5 forskellige formål i haven.

  • I surbundsbedet
  • I krukker og potter
  • I køkkenhaven
  • Til højbede
  • Til drivhuset

I surbundsbedet

Især hvis du har sandjord eller en sur skovbundsjord i haven, er det nemt at erstatte spagnum i blåbær- eller rododendronbedet med et andet dyrkningsmedium. 

Grannåle, fyrrenåle og findelte blade fra eg og bøg kan blandes med sandjorden. Sammenrevet mos fra plænen kan også bruges, hvis plænen ikke har fået kalk. Så har du skabt et miljø, der minder om det naturlige miljø, som mange vildtvoksende surbundsplanter vokser i. 

Behovet for vanding kan være større, end hvis du bruger spagnum, for sand, nåle og visne blade holder ikke ligeså godt på vandet. 

Findelte visne blade og mos fra plænen kan blandes i jorden til surbundsbedet. Foto: Pixabay.com

I krukker og potter

Til krukker har du brug for et dyrkningsmedium, der sikrer et godt luftskifte uden at tørre for hurtigt ud.

I stedet for almindelig pottemuld, der som regel indeholder spagnum, kan du købe spagnumfri krukkejord, der bl.a. indeholder komposteret hestemøg.

Du kan også godt bruge almindelig havejord i krukkerne, men bland jorden med grov kompost, og sørg for godt dræn i bunden, så undgår du, at jorden bliver så kompakt, at planterne ikke trives. 

Køb eventuelt fladere krukker, så overfladen bliver større. Det vil kræve hyppigere vanding, så det er en god idé at installere et selvvandingssystem, eller dyrke tørketålende planter. 

Du kan også plante sommerblomster i havens bede i stedet for i krukker. 

Foto: Istockphoto.com

I køkkenhaven

Når du vil dyrke grøntsager på friland, er den jord, som du allerede har i haven ofte det bedste alternativ til en købt jordblanding med spagnum. 

Langt de fleste afgrøder er nemlig tilpasset til at vokse i helt almindelig jord, der primært består af mineralske partikler i forskellige størrelser, fra fint ler til sand og grus.

Kompost

Hvis din jord er meget leret, kan du forbedre strukturen ved at tilføre organisk materiale. Kompost fra genbrugspladsen er som regel ret næringsfattig, så du kan bruge meget uden at svide rødderne, hvis du blot blandet det med den eksisterende jord.  

Tang

De tidlige kartofler vokser fint i tang eller ålegræs, der indeholder masser af næringsstoffer, og du kan høste de første kartofler uden at grave planterne op. 

Du kan hente tangen på stranden om efteråret, hvor store mængder skylles op. Det behøver ikke at blive komposteret, men lad det ligge udenfor vinteren over, så saltet skylles ud. 

Halm 

Du kan også bruge halm som dyrkningsmedium i køkkenhaven. Det indeholder meget kalium, men ellers er der ikke ret meget næring i. Halmballer skal gødes og komposteres, før du dyrker grøntsager i dem. 

Dyrkning i halm. Foto: Lars Lund

Til højbede

Hvis du gerne vil dyrke grøntsager i højbede, kan du fylde dem med almindelig havejord blandet med kompost. 

Har du ikke jord nok i haven, kan du købe højbedsmuld i stedet for plantesække eller lignende med gødet spagnum. 

Højbedsmuld består hovedsageligt af almindelig muldjord med en god blanding af mineralske partikler - ikke for meget sand, ikke for meget ler. Det indeholder også organisk materiale, og ofte er der tilsat materialer (tegl, leca eller lignende), der gør jorden luftig og porøs og bedre til at holde på vandet. 

Højbedsmuld. Foto: Gusta Clasen

I drivhuset til fx tomater

Det er nemt og bekvemt at dyrke agurker, chili og tomater i plantesække, der forsynes med vand fra kapillærkasser. Det er muligt at finde spagnumfrie plantesække på markedet, men udvalget er beskedent.

Du kan også dyrke drivhusplanterne i stenuld. Det forhandles under navnet Grodan, og kan købes til brug i hobbydrivhuse, så din løsning kan være at etablere et automatisk vandingsanlæg og dyrke i stenuld. Eller du kan dyrke direkte i drivhusjorden. 

Dyrkning i stenuld. Foto: Rockwool

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.