Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Anderledes hegnløsninger

Tænk ud af boksen. Det giver overraskende oplevelser, når man prøver anderledes løsninger. Det gælder både valg af planter og brugen af optiske virkemidler
Tekst og foto: Nina Ewald, Tegninger: Birgitte Busch - 
17. juli 2020

Grønne refleksioner

Hvis det af en eller anden grund er svært at få noget til at gro, kan man alligevel godt få liv i hegnet; det sker bare med lidt snyd! Ved hjælp af et eller flere spejle kan man skabe en visuel, grøn virkning. Brug et gammelt spejl, eller få et skåret efter mål hos en glarmester. Vælg i så fald vådrumsspejlglas.


Havemuren i et meget mørkt hjørne har fået et “espalier” af kastanjehegn, og herpå er der ophængt et gammelt spejl med metalramme. Når det genspejler haven udenfor, ligner det næsten et maleri med glade farver i glas og ramme.

 


Den kedelige pudsede mur er forsynet med et stort spejl, der reflekterer den grønne udsigt og giver ekstra lys til det ellers lidt triste hjørne. Spejlet er skåret til hos en glarmester, forsynet med en organisk, bølgende kant og limet fast med lim til udendørs brug.

 

Spis hegnet

Det ser sjovt ud og giver ekstra plads i haven, når man udnytter muligheden for at lade hegnet grønnes med spiselige planter. Her skal man nok holde sig til de hegn, der er inde i selve haven, for hvis man lader planterne vokse ud mod vejen, skal man være indstillet på at dele med de forbipasserende.

Forslag til spiselig bevoksning

• Espalierede frugttræer 

• Bærbuske

 •Klatreplanter som vin, ærter, bønner og græskar


Her danner hegnet med hindbærbuske afskærmning mod ungernes legehjørne, og de vil elske at kunne spise af bærrene.
Hegnet kan forsynes med wirer eller kroge, så buskene kan bindes op.


Så bønner, ærter eller andre kønne, klatrende planter op ad hegnet. Så er det lige til at plukke høsten, uden at man behøver at bukke sig. Her er det pralbønnen Phaseolus coccineus ‘Scarlett Emperor’.


Espalierede pæretræer og en vin dækker plankeværket, og med den lodrette beplantning udnytter man den beskedne plads i en lille have. 

 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.