fbpx Århundredets plante: Storkenæb ’Rozanne’ | Haveselskabet Gå til hovedindhold
De blålille storkenæb 'Rozanne'
Foto: Flickr
Artikel for alle

Århundredets plante: Storkenæb ’Rozanne’

Århundredets bedste plante! Så fornemt et skudsmål får storkenæb ‘Rozanne’ ved en afstemning blandt deltagerne ved Chelsea Flower Show 2013.
Marian Haugaard Steffensen - 
10. december 2013

Den berømte haveudstilling Chelsea Flowershow i London fyldte 100 år i 2013, og derfor blev der udskrevet en konkurrence blandt publikum om, hvilken plante de syntes var den bedste af de planter, der er kommet på markedet i løbet af de sidste ét hundrede år. Vinderen blev storkenæb, Geranium ‘Rozanne’.

De blålille storkenæb 'Rozanne'. Foto: Flickr

Rozanne blomstrer fra sommer til vinter

Havde jeg fået lov at stemme, havde jeg gerne tilsluttet mig koret, for denne storkenæb er ikke alene smuk med sine friskt lysegrønne blade og store blå blomster. ‘Rozanne’ er også en fantastisk længeblomstrende og robust staude. 

I det milde 2013, som dog har budt på nogle dage og nætter med frost, blomstrede den stadig her i min have i begyndelsen af december, selvom den var begyndt allerede sidst i juni. Ikke mange planter kan gøre den dét efter.

Storkenæb ‘Rozanne’ kan bruges som bunddkke i rosenbedet og sammen med andre stauder. Den blomstrer fra sommer til vinter. - Fotograf: flickr

God som bunddække mellem roser eller stauder

‘Rozanne’ har en udbredt vækst, og kan snildt fylde en kvadratmeter og fungere som et smukt bunddække. Man kan også lade den kravle lidt op i de barbenede rosenbuske. 

Den er også smuk i selskab med en række stauder blandt andet småblomstret salvie, Salvia nemorosa ‘Oestfriesland’, sølvperovskia, Perovskia atriplicifolia, blåkant, Nepeta, og blå sibirisk iris, Iris sibirica. Men også lysegule og limegrønne partnere vil spille flot op til de lysegrønne blade.

 
Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.