fbpx 21. Bukettur | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Arrangement - Foredrag

21. Bukettur

Den 21. Bukettur søndag den 19. januar 2020 går på opdagelse i Glejbjerg

Info

Hvornår 
19. januar 2020
13:00 - 16:00
Pris 
0 kr.
Medlemspris 
0 kr.
Afdeling/kreds 
Vejen-Brørup

Bukettur søndag den 19. januar 2020 på opdagelse i Glejbjerg

Godt nytår! Buketturene fortsætter her i 2020, hvor vi fejrer 100-året for Genforeningen. Det har Buketbanden – den frivillige gruppe, der organiserer de månedlige buketture – valgt at sætte fokus på ved at programsætte flest mulig af 2020-udflugterne syd for Kongeåen i den egn, der fra 1864-1920 var en del af ”Det tabte Land”.Selv om den 21. Bukettur søndag den 19. januar foregår i Glejbjerg, i den nordvestlige del af Vejen Kommune, bliver her også en direkte forbindelse til Genforeningsjubilæet. Som i hundredvis af andre steder rundt om i Danmark, valgte borgere i Glejbjerg tilbage i 1920 at etablere et anlæg med en sten til minde om Genforeningen.

Som annonceret starter Buketturen ved Glejbjerg Hotel ud mod byens hovedgade, Borgergade. Her er gode parkeringsmuligheder og flere pladser omme ved hallen. Tilbage i 2013 tog de lokale godt imod forslaget om at sætte en af billedhugger Esben Klemanns skulpturer i belægningen foran hotellet. Den er ”et højt hul” – en skulptur, som kunstneren lavede til Århus-projektet ”Sculpture by the Sea” i det store fliseformat, der dér findes på strandpromenaden… og som går op i forhold til proportionerne på belægningen foran hotellet. Det høje hul er en del af Vejen Kunstmuseums projekt Egnsbeton-2013, hvor skulpturer dukkede op rundt om i Vejen Kommune. Læs mere om projektet på museets hjemmeside: http://www.vejenkunstmuseum.dk/Dansk/egnsbeton/egnsbeton2013oversigt.html

Fra hotellet går turen mod øst til Genforeningsmindet. Det består af lokalt indsamlede sten, der sammen minder om de gamle dysser. På den ene sten citeres linjer fra digtet ”Sønderjylland”, som Henrik Pontoppidan skrev i december 1918: ”En røvet Datter dybt begrædt er kommen frelst tilbage.” På en anden sten står ”Det har slet ingen hast for dem som tror.” Ordene er hentet fra historikeren Johan Ottosens sang ”Det haver så nyligen regnet”. Den blev sunget i København i 1890, da repræsentanter for det Sønderjyske Studentersamfund gæstede hovedstaden.

Fra hotellet er Peder Chr. Ottosen turens lokale guide. Han har et indgående kendskab til egnens historie fra de ældste bebyggelser ved Åstrup mod nord, over andelsbyen omkring Grene mod syd til stationsbyen Glejbjerg, der er vokset frem af skov og mose i årene fra 1916.

Takket være et stort lokalt engagement er nu en ny skov ved at vokse frem. Glejbjerg Miniskov er turens næste mål. Da Uffe Hansen og lokalrådet sidst på året 2019 kaldte ind til plantning af 2200 småtræer, dukkede over 30 folk op med spader og god energi. På én dag var størsteparten af træerne plantet… og nu gælder det om en del års tålmodighed inden der på de 5.000 kvadratmeter er en reel skov at gå tur i!

Længere mod nord er næste mål Åstrup Kirke. Den har et flot stendige, der er hjemsted for en rig biodiversitet og dyreliv. Den fine kvaderstenskirke er fra tiden omkring 1200, mens vesttårnet er fra den sene middelalder. Forhåbentlig bliver der også mulighed for at se kirken indefra. Turen tilbage til hotellet går ad stisystemer omkring den gamle Grindstedbane. Her har lokale gjort en stor indsats for at skabe et godt stisystem, hvor vi bl.a. når frem til en sø. Langs hovedgaden kan man gå på opdagelse i de målfaste forhold fra solen ud til de omkringliggende planeter. På højde med byens veldrevne Brugs går turen over Borgergade og ind til en kælkebakke. I læ af den store jordvold ligger en bålhytte. Det er turens oplagte kaffe-pause-plads. Medbring gerne egen kaffe/te m.m., og husk rygsæk, så den kan fragtes med rundt på turen. Ad den gamle kirkesti og andre småveje går turen tilbage til hotellet og hallen.

Her midt i vinteren er naturen gået i hi – med den blomstrende Rød Tvetand som en undtagelse. På turen blev der primært set bladløse grene – om end de fligede brombærblade endnu står grønne og ser ganske friske ud, mens den vilde roses orangerøde bær lyser op. Bregnen Alm. Engelsød blev fundet i kirkediget, og Alm. Mangeløv stod ved banen sammen med Guldnælden, der vokser stærkt frem som et tæt bunddække.

 Alle er velkomne til at møde op ved Glejbjerg Hotel søndag den 19. januar kl. 13. Det er gratis at være med på Buketturen. Husk godt fodtøj, vand og vindtæt påklædning og gerne en kande varm kaffe/te og kopper.

teresa nielsen, museumsdirektør, Vejen den 4.1.2020

Adresse 
Borgergade 76
Glejbjerg Hotel
6752 Glejbjerg
Kontaktperson 
Elisabeth Østergaard

Tilmelding ikke nødvendig