Gå til hovedindhold
Arrangement - Kurser og workshops

Podekursus

Lær at pode frugttræer, bøg, røn m.m. v. planteskolegartner Hans Peter Lassen. Hør om teorien v. Benth Eis.

Info

Hvornår 
29. februar 2020
13:00 - 16:00
Pris 
120 kr.
Medlemspris 
80 kr.
Afdeling/kreds 
Lolland-Falster

Voks, elastik, grundstammer, podekviste og en skarp kniv. Så er vi klar til at gå i gang! - men pas på... Plaster er en god ting, når du skal lære at pode...

Lær at pode forskellige sorter af frugttræer, røn og bøg ved dette års podekursus, evt. også frugtbuske (skal aftales nærmere) 

Planteskolegartner Hans Peter Lassen viser på podekurset, hvordan man gør, men allerførst starter Benth Eis med at fortælle lidt om teorien bag.

Der findes mange forskellige former for podning og for alle former drejer det sig om at sætte en rod og top sammen, så begge dele holdes i live. Det kan skyldes, at du ikke kan få rod på "toppen" på anden måde, eller at det bare er den nemmeste og sikreste måde at få "toppen" til at gro og en måde at tilegne sig spændende, og oftest rigtige dyre planter på en billigere måde.

De vigtigste forudsætninger for at podningen lykkes, er at lave arbejdet på det rette tidspunkt og give den nye plante mulighed for at gro sammen hurtigst muligt efter podningen. Det lykkes bedst, hvis rod og podekvist er af bedste kvalitet, at opbevaringen har været i orden, og snittene i den sammensatte plante er sådan, at vækstlagene i barken har størst mulig kontakt og tilbydes optimale forhold for at vokse sammen og begynde at gro.

En god skarp kniv bruges til at lave lige snit i kvistene med. Det kan være en speciel podekniv, som findes i prisklasser fra under 100 kr.. En hobbykniv med bredt blad kan også bruges. Eneste betingelse for knivens egnethed er, at der kan laves et lige snit næsten hver gang i de pinde, der skal skæres i. På kurset øves først på kviste med en tykkelse på mindst 1 cm. Snittet skal være mindst 2 cm - gerne 3 cm langt.

Podeelastik eller bast bruges til sammenbinding. Eneste krav er, at det kan holde kvistene sammen indtil de er groet sammen og at de kan fjernes igen derefter.

Podevoks bruges til at dække åbne sår på kvistene med.

Grundstammer skal være af blyantstykkelse, når der skal podes på dem, hvilket er optimalt. Podekviste skal være sunde og kraftige kviste af sidste års tilvækst. Hans Peter Lassen klipper disse fra egen have umiddelbart før podekurset.

Medbring selv en god skarp kniv, samt poser til at binde om de podede planter, så rødderne ikke udtørrer.

Øvrige hjælpemidler, som podeelastikker, podevoks, grundstammer og podekviste har Hans Peter Lassen med, plus enkelte skarpe podeknive:

TILMELDING inden d. 22. februar 2020 til Pia Jensen, tlf. 2940 1560 efter kl. 19 eller via mail pia.jensen.07@gmail.com

 

Obs. Begrænset deltagerantal, derfor først til mølle-princip. 

Billeder er taget af Pia Jensen fra podekurset sidste år (2019). Du kan se mange flere billeder ved at klikke på galleriet på hjemmesiden og fremfind kurserne fra 2018 og 2019. 

Adresse 
Østre Skole, formningslokalet
Fromsgade 27
4800 Nykøbing F.
Kontaktperson 
Pia Jensen
29401560
Tilmeldingsfrist 
22. februar 2020
Antal deltagere 
20