Gå til hovedindhold
Forskellige rodfrugter på et bord
Foto: Jeanette Roust Thysen
Artikel - Gode planter

Tre rodfrugter til køkkenhaven

Her giver vi en lille smagsprøve på nogle af de dejlige rødder, som du kan overveje at dyrke i din have. Vi ser nærmere på tre af rødderne - gulerødder, jordskokker og rødbeder.
Jeanette Roust Thysen - 
10. februar 2011

Gulerødder i mange farver

Gulerødder med det latinske navn Daucus carota er mere end sommer- eller vintergulerødder og andet end blot orange. Faktisk er der mange andre spændende varianter.

Et udvalg af sorter, som du kan overveje at prøve er: 

  • ’Purple Haze’ med mørkeviolet ydre og orange midte.
  • ’Mello Yello’, som er en intens gul sort.
  • ’White Satin’, der er en hvid, nærmest farveløs gulerod.
  • ’Nipomo’, som er en orange sort, der er især er god, når den spises frisk.
  • ’Bolero’, der er kongen over de orange sorter - spirer hurtigt, er sund og smager sødt og godt.

Generelt er gulerødder nemme at dyrke, men kan være lidt tid om at spire. Nogle sorter kan sås allerede fra marts, men de fleste spirer bedst fra april til juni, når temperaturen er 15-20°C. For at få flotte rødder er det vigtigt at jorden er porøs.

Sprøde jordskokker

Jordskok, Helianthus tuberosus, er en utrolig lækker rodfrugt. Både frisk og tilberedt. Ikke mindst taget direkte fra din egen have er den lille knoldede rod en delikatesse med sin nøddeagtige smag.

Jordskok er nøjsom og nem at dyrke. Foruden dens sunde og gastronomiske egenskaber, kan den fungere som rumdeler i haven, da den ofte bliver 2-3 meter høj og er temmelig robust.

Knoldene lægges i det tidlige forår i 10-15 cms dybde og med 40-50 cms mellemrum. Så kan du høste friske jordskokker fra efteråret og hele vinteren igennem, når blot du kan komme i jorden.

Nogle af de skønne sorter, som du kan overveje at dyrke er: 

  • ’Mari’, der er en tidlig sort, som bliver 2 meter høj og altid blomstrer. Den får hvide, velsmagende knolde, der er sprøde og velegnede. Især rå.
  • ’Rema’, der er en middeltidlig sort, der bliver 3 meter høj og får røde, sprøde knolde, som både egner sig rå og kogt.
  • ’Draga’ er en middeltidlig sort, der får hvide knolde og egner sig godt i supper og andre kogte retter, da den let koger ud. Rå smager den dejligt af grøn hasselnød og grøn ært.
  • ’Dwarf’ er en sen, rød sort, der kun bliver 1 meter høj og gerne skal dækkes med fiberdug for at fremme udbyttet.

Rødbeder - røde, gule og stribede

Rødbede, Beta vulgaris, er en tredie dejlig rodfrugt, som vi typisk kender som en aflang, mørkerød grøntsag. Den findes også i flere andre former og farver. Nogle er først og fremmest en visuel fornøjelse, mens andre overrasker positivt i smag.

  • ’Taunus’ er en lang, mørkerød og glat rødbede.
  • ’Pablo’ er en rund, mørkerød sort, der er velegnet til at så tæt og spise som baby-rødbede.
  • ’Burpees Golden’ er en intens gul bede indvendig med en ydre, orange skræl, som jeg selv er vild med.
  • ’Chioggia’ er en rund hvid og rød, nærmest bolchestribet rødbede, der er flot rå, men er temmelig skarp i smagen.

Rødbeder trives overalt, dog bedst i let muldjord og gerne med jævnlig vanding, så du undgår at de bliver træede. Så dem fra april til juni.

Forskellige rødbeder

Bliv medlem af Haveselskabet

Få 5 numre af HAVEN, gratis rådgivning, aktuelle medlemstilbud og mange andre medlemsfordele for kun 325 kr.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet