Gå til hovedindhold
Bed fra showhaven "Mellem himmel og hav" ved Cph Garden 2017. Foto: Helle Mogensen
Bed fra showhaven "Mellem himmel og hav" ved Cph Garden 2017. Foto: Helle Mogensen
Artikel - Inspiration

Bedpakke: Smukt staudebed lige til at plante i din have

Haveselskabet har sammensat en smuk bedpakke, som gør det nemt at få et stilfuldt bed i haven. Kan købes af alle, men medlemmer får rabat.
21. februar 2018

Det er en kunst at vælge stauder, der passer godt sammen, men nu har vi en pakkeløsning klar. Få et færdig designet staudebed - nemt og lige klar til at plante i haven.

En af de stilfulde showhaver, der gjorde sig bemærket ved Haveselskabet store haveudstilling Cph Garden i juni 2017, var haven "Mellem himmel og hav", der var designet Nina Ewald og Birgitte Busch. Birgitte Bush er havedesigner og Nina Ewald er forfatter til et hav af havebøger.

"Haven er et udsnit af en sommerhushave, som kan danne ramme om hyggelige sammenkomster og afslappet sommerliv. Inspirationen til planterne har vi hentet vi på strandeng og overdrev," fortæller de to designere bag haven, Nina Ewald og Birgitte Busch, om ideen bag showhaven.

Fra showhaven "Mellem himmel og hav" ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

Dit eget showhavebed

Haveselskabet har sammen med Majland Stauder sammensat en bedpakke, der er inspireret af showhavebedet. Nemt og enkelt kan du nu få et showhavebed hjemme i din egne have. Majland Stauder er en af Danmarks førende planteskoler, som har har stor fokus på danske holdbare planter,

Der er 17 planter i pakken i alt, og det er nok til et bed på 2 kvadratmeter, hvor der er plantet tæt, så bedet får fylde fra starten.

Bedet kan gentages i det uendelige, hvis man har plads, og man kan naturligvis ændre formen på bedet f.eks. kan du vende hver andet bed 180 grader. Har du et bed på 8 kvadratmeter, så kan du købe 4 pakker og kombinere dem efter eget ønske.

Bedpakken  kan bestilles i Haveselskabets webshop.

Du får ialt 17 flotte planter, og prisen er inkl. levering:

Pris:

Pris for medlemmer: 799 kr. - det er 47 kr. pr. plante.

Pris for andre: 949 kr. - det er ca. 56 kr. pr. plante

Prisen er incl. levering. Husk at logge ind som medlem for at få din rabat.

Et medlemskab af Haveselskabet koster 349 for 6 mdr.  og magasinet HAVEN 5 gange. Bliv medlem

Sådan bestiller du bedpakken

Pakken med 17 flotte stauder kan bestilles i Haveselskabets webshop.

Planterne leveres direkte fra producenten Majland Stauder til din adresse primo april. Tilbuddet gælder i marts 2018 eller så længe lager haves. Du skal huske at logge ind, hvis du skal købe planterne med medlemsrabat.

Planterne i bedet:

1) Almindelig røllike, Achillea millefolium 'Terracotta'​ (3 stk)
Orange, 70 cm, blomstrer juni-august.

2) Kinesisk elefantgræs, Miscanthus sinensis 'Kleine Silberspinne' (1 stk)
Græs med hvide aks, 80-110 cm, blomstrer september-oktober.

3) Nellikerod, Geum 'Totally Tangerine' (3 stk)
Varm orange, 30 cm, blomstrer juni-oktober.

4) Kæmpejernurt, Verbena bonariensis (1 stk)
Violetblå, 100 cm, blomstrer juli-oktober.

5) Efterårsblåaks, Sesleria autumnalis (3 stk)
Græs med lyse aks, 30-50 cm, blomstrer juni-august.

6) Småblomstret salvie, Salvia nemerosa ´Caradonna´ (3 stk)
Mørklilla, 50 cm. juni-august.  

7) Rustfarvet fingerbøl, Digitalis ferruginea, 'Gelber Herold' (3 stk)
Brungul, 80 cm, blomstrer juli-august.

Fra showhaven "Mellem himmel og hav" ved Cph Garden 2017. Foto: Morten Linnemann

Mere om bedet

Bedet vil gøre sig bedst på en solåben placering. Jorden skal være en almindelig havejord, gerne til den lette side. Har man en tung lerjord, vil det være godt at forbedre jorden, da især rølliken vil trives dårligt i tung lerjord.

Plant evt. i et højbed i cortenstål, som bliver rustfarvet med tiden og holder i mange år. Bede i forskellige størrelser kan evt. bestilles hos Zinkbakken, der giver 20 % rabat til medlemmer af Haveselskabet i marts 2018. 

Fra showhaven "Mellem himmel og hav" ved Cph Garden 2017. Foto: Niels Ole Dam

I det oprindelige bed var der indplantet bjergfyr, for at skabe ro i bedet; det har vi udeladt, ligesom et par af stauderne er skiftet ud.

Der var også oprindeligt prydløg, Allium, i bedet. Da de skal lægges om efteråret, er de ikke med i pakken. Vi anbefaler, at man, når man har nydt bedet i sommerhalvåret, lægger fem Allium ´Globemaster´ eller den nyere sort Allium ’Millenium’. Alternativt kan lægges andre forårsløg.

Prydløg, Allium ‘Globemaster’. Foto: Niels Ole Dam

Showhaven "Mellem himmel og hav"

Bundgarnspæle, solbleget træværk, fyrretræer og rustent stål var vigtige elementer i showhaven ”Mellem himmel og tydeligvis havde havedesignerne hentet inspiration fra den danske natur nær stranden og havet. I tre store højbede trådte beplantningen markant frem foran den sortmalede læmur, som både holder på varmen og skaber gode betingelser for mennesker og planter.I bedene var der forskellige arter af fyr, græsser, røllike, engnellikerod, skabiose, fingerbøl m.fl. Det er kultiverede sorter af de vilde plantearter, altså planter der i udtryk ligner de vilde arter, vi finder i naturen.

Fra showhaven "Mellem himmel og hav" ved Cph Garden 2017. Foto: Martin Sølyst

I tre store højbede trådte beplantningen markant frem foran den sortmalede læmur, som både holder på varmen og skaber gode betingelser for mennesker og planter.

I bedene var der forskellige arter af fyr, græsser, røllike, engnellikerod, skabiose, fingerbøl m.fl. Det er kultiverede sorter af de vilde plantearter, altså planter der i udtryk ligner de vilde arter, vi finder i naturen.

Læs mere om showhaven her

Bliv medlem af Haveselskabet

For kun 345 kr. får du 5 numre af Danmarks bedste havemagasin HAVEN, gratis rådgivning og mange andre medlemsfordele. Gå ikke glip af det store rosentema i juni-nummeret af HAVEN.