Gå til hovedindhold
Otte planter til et tørt bed i sol
Læs om otte gode planter, som alle tåler at stå i tør og magaer jord. - Fotograf: Gap Photos: Elke Borkowski, Christina Bollen, Thomas Alamy, Pernilla Bergdahl, Julie Dansereau, Rob Whitworth og Jonathan Buckley.
Artikel for alle

Bedplan: Til et tørt og solrigt sted

Hvis du vælger de rigtige planter, er det muligt at skabe et smukt og farvestrålende bed på et sted med tør og mager jord, uden at skulle vande i tide og utide.
Gusta Clasen - 
20. juli 2015

I mange haver findes der en plet med tør jord på et solrigt sted, hvor det kan være svært at få mange af de almindelige stauder til at trives ordentligt.

Men vælger man de rette planter, er det muligt at skabe et bed med både farver, duft og blomstrende frodighed – også uden at skulle ud med haveslangen hver uge. Vi har sammensat et bed med otte stauder, som faktisk kun bliver kønnere, når jorden er tør og mager.

Terrakotta og karamel

Der er knald på farverne i bedet. Mest iøjnefaldende er de terrakottaorange blomsterskærme hos røllike, Achillea ’Terracotta’, de smukke blomsterspir i støvet brunrosa hos kongelys, Verbascum ’Helen Johnson’ og det karamelfarvede løv hos alunrod, Heuchera ’Caramel’.

Ingen af de tre planter er helt ensfarvede. Løvet hos alunrod ’Caramel’ er gyldent ved løvspring, og skifter hen over sommeren til dybere nuancer af rav, karamel og fersken. Den teglstenorange farve hos røllike ’Terracotta’ falmer langsomt til en køn lysegul farve, og kongelys ’Helen Johnson’ er meget variabel i farven, og forekommer i alle nuancer fra brunorange over rosa til sart brungul.

Effektfulde kontraster

For at skabe en flot kontrast har vi kombineret de orange og gyldenbrune farver med farver fra den modsatte side af farvecirklen, nemlig lavendelblå ægte blåkant, Nepeta racemosa ’Walker’s Low’ og mørkere blålilla småblomstret salvie, Salvia nemorosa ’Caradonna’, der bliver op til 80 cm høj. Sammen med kongelysene, giver de højde i bedet med deres oprette blomsterspir. Også de let buede, blågrå strå med grågule aks hos alpeenghavre, Helictotrichon sempervirens, kommer højt til vejrs med deres 120 cm.

Bedet rummer endvidere makedonsk blåhat, Knautia macedonica og glat merian, Origanum laevigatum ’Herrenhausen’, som har henholdsvisvinrøde og rosa blomster. Kombinationen med orange er både overraskende og fortryllende smuk. 

Duft, smag og sommerfugle

Ikke nok med at bedet i sig selv er farvestrålende, man kan også regne med at få besøg af et væld af smukke sommerfugle og summende bier. De fleste af planterne virker nemlig som magneter på de flyvende insekter.

Planterne i bedet stimulerer alle sanser. Både røllike, salvie, blåkant og merian har aromatisk duftende blade, og den sidstnævnte er en krydderurt, selv om sorten ’Herrenhausen’ mere er valgt for sine æstetiske kvaliteter end for de kulinariske. Det er ikke tilfældigt, at planterne i det tørre bed dufter. De olier, som udsender duften, er nemlig med til at beskytte bladene mod udtørring. 

De tørketålende planter har tilpasset sig manglen på vand ved at udvikle forskellige karakteristika, som mindsker fordampningen. Ud over de aromatiske olier, drejer det sig for eksempel om grå, voksbelagte eller hårede blade, som hos blåkant, alpeenghavre og kongelys, og om små blade som hos røllike og merian.

Sol og tørke ved terrassen

Bedet er næsten kvadratisk 2,4 meter på den ene led og 2,6 meter på den anden. Det er omkranset af en lav stålkant, som understreger formen og holder jord og grus inde i bedet. Det gør ikke noget, at kanten ruster med tiden, da rustfarven vil stå perfekt til bedets farver.

En så regelret bedform vil passe godt i forbindelse med en terrasse, der ligger i nærheden af huset. Og planternes blomstring er da også planlagt, så den falder i perioden fra juni til august, hvor terrassen bruges mest. Det tørre bed kan også anlægges under et tagudhæng eller på en sydvendt skråning, ligesom det er oplagt i en have med sandet jord.

Giv planterne en god start

Før du anlægger bedet, skal jorden løsnes i mindst et par spadestiks dybde. I et tørt bed er det særlig vigtigt, at jorden er porøs, så rødderne har mulighed for at trænge dybt ned efter vand. Det er også vigtigt, at regn og smeltevand hurtigt kan trænge væk, så planterne undgår at stå og soppe i vand, især om vinteren. Det tåler de nemlig dårligt.

Når bedet er plantet til, er det en god idé at slutte af med at lægge et cirka fem centimeter tykt lag grus, småskærver eller søsten som jorddække. Herved mindskes fordampningen fra overfladen, og samtidig begrænses mængden af ukrudt.

Særpleje til alunrod

Hvis jorden er mager og sandet, kan man arbejde lidt kompost ned i det øverste lag, men herefter skal man begrænse gødningen til et minimum, da flere af planterne trives bedst på tørre og ret næringsfattige jorde. For meget gødning er ofte en ulempe på tør jord, da det giver højere planter med større blade og blomster, og dermed en større fordampning, så planten klarer sig dårligere i tørre perioder.

Undtagelsen er alunrod, som er knap så tørketålende og solelskende, som de andre planter i bedet. Den vil have godt at lidt ekstra pleje i form af lidt kompost og vanding i tørre perioder, og den vil trives bedst, hvis den vokser i skyggen fra nogle af de højere planter i bedet.

Planteoversigt

Her kan du se, hvor hvilke planter er placeret, samt hvor mange du skal bruge for at fylde bedet, der er ca. 6 m2 stort. 

Otte planter til tørt ed i sol

A Alpeenghavre, Helictotrichon sempervirens

H Alunrod, Heuchera ’Caramel’

O Glat merian, Origanum laevigatum ’Herrenhausen’

K Kongelys, Verbascum ’Helen Johnson’

B Makedonsk blåhat, Knautia macedonica

R Røllike, Achillea ’Terracotta’

S Småblomstret salvie, Salvia nemorosa ’Caradonna’

N Ægte blåkant, Nepeta racemosa ’Walkers Low’

Bedplan

Download bedplan her

 

Annonce

HAVEN i august

Få inspiration til sensommeren i din have. Sådan får du succes med høstfloks, stort tema om bær, bliv vild med de vilde stauder, læs om to skønne danske sensommerhaver og meget mere.