Gå til hovedindhold
Bynke-ambrosie
Bynkeambrosie er en stærkt allergifremkaldende ukrudtsplante, som det er vigtigt at bekæmpe i haven. Foto: Kirsten Ebert
Artikel for alle

Bekæmp allergiplanten bynkeambrosie

Bynkeambrosie er frygtet, da den er stærkt allergifremkaldende. Vær med til at bekæmpe den i din have, så den ikke breder sig.
Susanne Harding - 

Stigende problemer med høfeber og kronisk astma kan blive resultatet, hvis den sundhedsskadelige ukrudtsplante bynkeambrosie får fodfæste. 

De mystiske planter med frodiggrønne, bregnelignende blade, der pludselig vokser frem i haven, kan vække nysgerrigheden efter at se, hvad de bliver til, når de sætter blomst. Men pas på! Den vækstkraftige og stærkt allergifremkaldende bynkeambrosie kan give store problemer, hvis den ikke bliver fjernet i tide. 

Bynkeambrosie
Foto: Kirsten Elbert

Høfeber, astma og nældefeber

Bynkeambrosie, Ambrosia artemisiifolia, stammer oprindelig fra Nordamerika. Den producerer store mængder pollen, der giver voldsom høfeber.

De er lige så allergifremkaldende som birkepollen, og både pollen og plantesaft kan desuden give hudirritation og nældefeber. Desuden blomstrer bynkeambrosie sent på året, og forlænger dermed pollensæsonen med 1-2 måneder.

Astma-Allergi Danmark skønner, at mindst 100.000 danskere vil udvikle allergi over for planten, hvis den for alvor får fodfæste. Allergien kan blive til astma, og i Schweiz er bynkeambrosie årsag til, at en fjerdedel af alle pollenallergikere har udviklet kronisk astma.

Frø gemmer sig i fuglefoder

Bynkeambrosie dukker op, hvor man fodrer de vilde småfugle. Den bliver nemlig indslæbt med importeret fuglefrø, hvor de små ambrosiefrø er umulige at rense helt fra. Planterne vokser derfor typisk nær foderbrætter og foderautomater, især hvor man fodrer med solsikkefrø.

Allergiplanten breder sig således hyppigst i haver, men det betyder samtidig, at det er os haveejere, der har størst mulighed for at forebygge, at bynkeambrosie bliver til et alvorligt sundhedsproblem.

Har du bynkeambrosie i haven?

De små planter af bynkeambrosie spirer frem her i foråret. Det er på dette tidspunkt, det er bedst at bekæmpe dem. Se især godt efter de steder, hvor du fodrer fugle, og tjek løbende.

Unge bynkeambrosie kan forveksles med fløjlsblomst, Tagetes, hvorfor de ofte får lov at blive stående ved lugning. Bynkeambrosie vokser sig dog hurtigt højere end fløjlsblomst og kan bliver langt over 1 m høj. 

Bynkeambrosie
Små planter af bynkeambrosie kan let forveksles med fløjlsblomst, Tagetes, når man luger.
Foto: Hans Peter Ravn

Det er vigtigt at få fjernet planterne, før de begynder at blomstre i august, både af hensyn til gener med pollenallergi og for at hindre spredning af frø.

Sådan bekæmper du bynkeambrosie

 • Fjern planterne i foråret, før de blomstrer. Kig især efter dem omkring foderbrættet og foderautomaten.
 • Ryk hele planten op – lad være at klippe den ned, så vil den brede sig.
 • Put planterne i en plastikpose, som du lukker godt. Smid posen i skraldespanden, eller aflever den til forbrænding på genbrugspladsen.
 • Kom aldrig planterne på komposten.
 • NB! Brug handsker, når du rykker planterne op. Kontakt med saft og pollen kan give kraftig nældefeber. 

Bynkeambrosie
Foto: Hans Peter Ravn  

Sådan kan du kende bynkeambrosie

 • Planten kan blive over 1,5 m høj.
 • Bladene er stilkede, fint fligede og bregneagtige. De er grågrønne på både over- og underside og ender i en lille spids. Den midterste bladnerve er bleg/hvidlig.
 • Stænglen er behåret og har rundt tværsnit. Farven er grøn-rødlig.
 • Blomsterne er uanseelige, små og lysegrønne. Hanblomsterne sidder i lange, tætte blomsterstande, der ligner musehaler. Hunblomsterne sidder enkeltvist i hjørnerne af de øverste blade.
 • Den blomstrer fra slutningen af juli-august til oktober-november.
 • Unge planter bliver ofte forvekslet med fløjlsblomst, Tagetes. Fløjlsblomst kan kendes på de næsten udelukkende modsatte småblade (bladflige), hvor ambrosiens er mere spredte. 
 • Den ligner den almindelige ukrudtsplante gråbynke, som den også er i familie med. Gråbynke har, til forskel fra bynke-ambrosie, mørkt rødbrun stængel og blade med hvidfiltet underside.


Bynkeambrosie har fjersnitdelte, bregneagtige blade, og de uanseelige pollenproducerende blomster sidder i lange aks i toppen.
Foto: Kirsten Ebert

 
 
 
 
 
 
 
 
Annonce