Gå til hovedindhold
De små dræbersnegle kan nå at gøre stor skade på narcisser og andre forårsløg. Foto: Inga Bach
De små dræbersnegle kan nå at gøre stor skade på narcisser og andre forårsløg. Foto: Inga Bach
Artikel for alle

Bekæmp de usynlige dræbersnegle i foråret

Begynd allerede i marts, hvis du vil forbygge dræbersnegle, og deres hærgen i blomsterbede og køkkenhave senere på foråret.
Inga C. Bach - 

I efteråret blev dræbersneglenes æg klækket, og de små snegleunger krøb i skjul, før vinteren satte ind. Men straks, når temperaturen når over 5 grader om foråret, dukker de overvintrede dræbersnegle op i haven. 

Der kan være tale om rigtigt mange små snegle, da hver enkelt voksen dræbersnegl kan lægge 400-500 æg. 

De små snegle kan være meget svære at få øje på. Som man kan se, er sneglene ikke meget større end bænkebiddere her i det tidlige forår. Foto: Inga Bach.

Det er lyssky væsener, som kommer frem i ly af mørket, og de er desuden meget små, så de er meget svære at få øje på. Men samtidig er det vigtigt at sætte ind med bekæmpelsen så tidligt som muligt, før sneglene får gjort alvorlig skade på havens planter.

Spor efter snegle

Allerede tidligt på sæsonen kan du se, om de har været der, hvis du lægger dig på knæ og kigger nærmere på vintergækkernes og dorothealiljernes hvide blomster. Er der bidt af blomsterne, så er der med stor sandsynlighed små dræbersnegle lige i nærheden. 

Her har småsneglene været i gang med at gnave i blomsterne på dorothealiljerne. Foto: Inga Bach.

Sneglene kan det til gengæld være svært at få øje. Selv om du bruger pandelampe, lup og pincet og vender hvert eneste blad i haven, vil der alligevel være snegle, som du ikke finder.

Et yndet gemmested er et stykke nede i jorden ved mælkebøtternes pælerødder, men selvom du stikker hver eneste mælkebøtte i plænen, vil der være snegle tilbage. 

De gemmer sig nemlig også blandt rødderne hos pæoner, rabarber og andre flerårige planter i haven. Også små sprækker i jorden er gode gemmesteder. 

Hvad gør du?

Den velkendte metode med at indsamle og aflive sneglene er fin senere på sæsonen, men den dur ikke rigtig her om foråret, da sneglene er så svære at få øje på.

Man kan godt bruge ølfælder til at fange dræbersnegle, men medmindre du stiller fælderne meget tæt, virker de ikke særlig godt før senere på foråret. De små snegle flytter sig nemlig ikke ret langt. 

Men der er heldigvis andre metoder, der virker bedre om foråret:

Det mest effektive middel, som du har til rådighed i marts, er sneglekorn med jernfosfat fx Ferramol eller Smartbayt, som man kan købe i havecentre og byggemarkeder. Fordelen ved at bruge jernfosfat om foråret er, at midlet er særligt effektivt mod de små snegle, så der skal ikke ret meget til.

Drys sneglekornene ud i de områder i din have, hvor der er flest snegle, fx det fugtige hjørne med stauder og bunddække eller ved kompostbunken. Brug aldrig mere, end der er angivet på pakken.

Biologisk bekæmpelse med nematoder

Senere på foråret, når det er blevet lunere, kan du tage et andet middel i brug. Det er det biologiske bekæmpelsesmiddel, der forhandles under navnet Nemaslug. Det består af mikroskopiske rundorme, der er en naturlig fjende. 

Om foråret er det mest effektivt at vande nematoderne ud på de steder, hvor du har observeret spor efter sneglene.

Når sneglene er blevet store og bevæger sig over større afstande, kan du prøve ”kannibalmetoden”, som er udviklet i Norge og bruges meget der. 

Sådan gør du:

  • Fang så mange snegle, som du orker. 
  • Klip dem over og rør dem rundt i nematoder, der er opløst i vand. 
  • Læg skefulde af den ulækre masse rundt omkring i haven og vent. 

I løbet af natten, vil glubske artsfæller samles om de døde snegle, og når de æder dem, bliver de inficeret med nematoder og dør efter nogle dage.