Gå til hovedindhold
Sommerbeskæring
Sommerbeskæring. Foto: Anja Kelvin
Artikel for alle

Beskær træerne i august

August er en god måned at beskære havens træer, hvis der er kviste, grene eller større hovedgrene på havens træer, som du ønsker at fjerne.
Louise Møller - 
05. august 2014

Både frugt- og prydtræer kan med fordel beskæres i august. Sårene heler nemlig bedre, når træerne stadig er i vækst - og derved minimeres risikoen for, at sårene efter beskæringen angribes af svampe. 

Vi anbefaler, at du farer frem med lempe, og ikke bare går amok med saks og sav. Alt for ofte ender vi med at beskære alt for hårdt og alt for meget på én gang. Det er bedre, at beskæringer sker gradvist.

Beskær løbende

Har du et træ, du ved, ikke må blive for stort, så er det bedst at beskære træet løbende fra en ung alder. Dermed bliver indgrebene ikke så voldsomme, og du træet vænnes til et liv i lille størrelse.

Ofte er det nok at fjerne et grensæt nederst, så træet "løftes" en smule, så du fx bedre kan komme til med plæneklipperen.

Læg snittet rigtigt

Grene skal altid saves af lige over en sidegren eller ved en hovedgren. Læg snittet lige uden for den lille grenkrave (forhøjning), der normalt er ved overgangen imellem gren og stamme - eller mellem grenen, der fjernes, og den blivende gren.  

Husk, at grene, der er savet af, ikke kan sætte på igen, og at du relativt nemt kan skamfere havens smukke træ og reducere det til et liv som stumtjener.