Gå til hovedindhold
Du behøver kun tre slags grønt for at binde en krans som denne, der består af blå cypres, blød ene og eucalyptus. Foto: Jeanette Roust Thysen.
Du behøver kun tre slags grønt for at binde en krans som denne, der består af blå cypres, blød ene og eucalyptus. Foto: Jeanette Roust Thysen.
Artikel for alle

Bind en krans af grønt fra haven

Byd dine gæster velkomne til jul med en smuk krans på døren.
Jeanette Roust Thysen - 

Du behøver ikke at være uddannet blomsterbinder for at binde en enkel, grønne krans af havens og naturens materialer. Du kan hænge den op på døren, som den er, eller vikle en tynd, grøn lyskæde omkring og bruge den som en lysende dørkrans. Du kan også bruge kransen inde som en grøn og naturlig adventskrans. 

Alternativt kan du lægge kransen på et stort fad, sætte fire limefarvede lys i diskrete lysholdere og pynte med grønne æbler og bånd. Så er adventskransen klar til første søndag i advent.

Det skal du bruge

Hvis du vil binde en krans som denne skal du bruge:

 • En tynd halmkrans på ca. 30 cm i diameter
 • Mos fra haven eller skoven
 • Ædelcypres, Chamaecyparis lawsonia ’Columnaris’
 • Kransecypres/blød ene, Chamaecyparis pisifera ’Squarrosa’ 
 • Eucalyptus grene med bær
 • En beskærersaks
 • En tynd tråd - vindsel- eller myrtetråd

Fotograf: Jeanette Roust Thysen.

Ædelcypres og kransecypres ene kan du selv dyrke som stedsegrønt i haven. Alternativt kan du købe bundter af disse stedsegrønne sammen med eucalyptus hos blomsterhandleren.

Vil du bruge kransen til advent, skal du desuden bruge:

 • Et enkelt fad på 45 cm i diameter
 • Fire limefarvede lys
 • Fire diskrete lyseholdere 
 • Tre små grønne æbler og tandstikkere til at sætte æblerne fast i kransen med
 • Evt. en tynd limefarvet sløjfe

Sådan gør du

1) Det er en god idé at binde mos på bagsiden af kransen. Især hvis du vil hænge kransen på en glasdør så den lyse halm kamufleres. Binder du mos på kransen mindsker du samtidig forbruget af de øvrige grønne materialer, der skal til for at dække den lyse halm.

2) Start med at fastgøre tråden omkring halmkransen og bind derefter mos på stykke for stykke, så det til sidst dækker den øverste halvdel af kransen hele vejen rundt.

3) Klip dernæst små buketter af ædelcypres, kransecypres og eucalyptus. Jeg har her klippet dem i 6-8 cms længde til denne krans.

Fotograf: Jeanette Roust Thysen.

4) Fastgør atter tråd omkring kransen og begynd derefter at binde skiftevis buketter af kransecypres og ædelcypres stramt på den øverste halvdel af kransen. Bind indimellem små kviste af eukalyptus, så de bliver jævnt fordelt indimellem skiftevis til højre, midt på og til venstre side af kransen for at skabe liv og variation i det stedsegrønne.

5) Læg kransen på bordpladen for hver omgang, du binder og sørg for at binde jævnt med grønt på for at sikre at kransen bliver lige tæt hele vejen rundt. Slut til sidst af med at fæstne tråden under de første buketter af grønt, så den ikke kan ses.

6) Nu kan kransen hænges op på døren. Vær blot opmærksom på at eucalyptus-kvistene ændrer farve, hvis de får frost.

Fotograf: Jeanette Roust Thysen.

Vil du bruge kransen til advent, så læg den på et fad og sæt det køligt indtil første søndag i advent for at holde de grønne materialer friske. Pynt den her med lys, æbler og eventuelt et bånd som vist på billedet.

Fotograf: Jeanette Roust Thysen.

Den originale adventskrans, som jeg hentede inspiration fra, er fra blomsterforretningen ’Ideen fra Feen’ ved Randers. Her kan du både købe lys, lyseholdere, fad og tilsvarende adventskranse.