Gå til hovedindhold
Artikel - Inspiration

Bind en uhøjtidelig junibuket

Claus Pedersen, Munkhus Blomster & Binderi viser, hvordan du binder en uhøjtidelig sommerbuket trin for trin.
Claus Pedersen - 
13. maj 2015

Alle årstider har deres charme og rigdom på materialer, når man har have. Men sommerperioden er noget helt specielt på grund af den mangfoldigheden af blomster og vækster, der er til rådighed til dekorative formål.

Rund- og spiralbundet buket

Vores junibuket er både spiralbundet og rundbundet. At den er spiralbundet vil kort fortalt sige, at alle blomsterstilkene ligger placeret i samme retning omkring en midterakse i buketten. 

Men en rundbunden buket opnås ved, at alle materialer har samme længde fra bindingspunktet og bindes, sådan at de danner en halvcirkel. 

I denne buket har jeg dog valgt at lade den smukke læge-kvæsurt være lidt længere, så den titter lidt mere frem i buketten end de øvrige materialer. Halvcirklen er dog stadig bevaret, men det giver buketten et mere transparent og uhøjtideligt look.

Junibuket

Det drilske bindingspunkt

At binde en buket, så den både bliver fysisk og optisk harmonisk, kan godt være lidt af en udfordring, hvis man ikke har prøvet det før. 

Specielt i begyndelsen, hvor de første materialer holdes sammen med tommel- og pegefinger, kan man godt være på nippet til at fortryde projektet, men lige så snart der kommer lidt flere materialer i buketten, bliver den noget nemmere at håndtere.

Det skal du bruge:

Herunder ses fra venstre mod højre: 1) Tandet nøkketunge, Ligulari dentata ‘Othello’, 2) Skvalderkål, Aegopodium podagraria, 3) Læge-kvæsurt, Sanguisorba officinalis og 4) Høsthosta, Hosta lancifolia.

Junibuket

Og herunder ses fra venstre mod højre: Pragtstorkenæb, Geranium x magnifcum ‘Rosemoor’, Stor stjerneskærm, Astrantia major ‘Florence’, Lodden løvefod, Alchemilla mollis og Sommerfugleblomst, Gillenia trifoliata.

Junibuket
Sådan laver du en spiralbundet buket:

1) Høst blomster om morgenen

I den varme sommertid er det en rigtig god idé at medbringe en spand med tempereret vand på din havevandring, så materialerne kommer i vand hurtigst mulig. Det er bedst at høste blomsterne i de tidlige morgentimer eller sidst på dagen, hvor materialerne er mest vandmættede. 

Placér gerne materialerne et køligt sted en times tid eller mere, inden du begynder at binde buketten.

Junibuket

2) Soigner blomsterne

Alle materialer skal soigneres, dvs. du skal fjerne løv og sideskud fra alle stilke fra bukettens bindingspunkt og nedefter. 

Jo færre materialer under vandspejlet, der kan gå i forrådnelse des bedre – dette samt udskiftning af vand hver dag sikrer buketten længst mulig holdbarhed.

Junibuket

3) Brug løvefod som midterakse

For at danne spiralen skal du udvælge en blomst som midterakse – her er det lodden løvefod. Hold denne midterakse mellem tommel- og pegefinger, så den er lodret i hånden.

Stedet på midteraksen lige over tommel- og pegefinder er bukettens bindingspunkt, her hvor buketten skal bindes sammen, når den er færdig.

Junibuket

4) Skiftevis foran og bagved

De øvrige materialer placeres nu skiftevis, til venstre foran midteraksen derefter til højre bagved midteraksen. 

Stilkende krydses hele tiden omkring samme punkt, i starten stadig ved at holde med tommel- og pegefinger. 

Efterhånden som buketten bliver større, flyttes den ind i hånden, hvor den er nemmere at holde og arbejde med. 

Junibuket

5) Slut med store blade

For at opnå det vilde og uhøjtidelige look er mange af bukettens materialer lidt vilde og levende i deres udstråling. Derfor giver det lidt ro til buketten at afslutte den med enkelte store blade, her er det fra tandet nøkketunge.

Junibuket

6) Bind buketten

Når buketten er færdig, bindes den tilpas stramt sammen ved bindingspunkt. 

Junibuket

7) Klip stænglerne ensartede

Klip herefter stilkene til i ensartede længder. Jo bredere man binder en buket, des bredere bliver stilkmassen under bindingspunktet og kræver derfor også en vase med en lidt ”bred krop”. 

Hvis samme buket anbringes i en smallere vase, fx en cylinderformet vase, vil det kræve, at stilkene samles, og det vil ændre bukettens form og udsende.

Junibuket

 

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.