Gå til hovedindhold
Dræbersnegl
Dræbersnegl
Artikel - Sådan gør du

Biologisk bekæmpelse af dræbersnegle

Hvis dræbersneglene er ved at ødelægge din haveglæde og dine planter, kan du få hjælp af en rundorm, som er sneglens naturlige fjende. 
Inga C. Bach - 
10. maj 2017

Nogle haveejere har så mange dræbersnegle, så det er en uoverkommelig opgave at holde bestanden nede ved at bruge snegletang, saks eller ølfælder.

Hvis dræbersneglene er ved at ødelægge din haveglæde og dine planter, kan du få hjælp af en nematode, en mikroskopisk rundorm, som er sneglens naturlige fjende. 

Nematoden Phasmarhabditis hermaphrodita forhandles under navnet Nemaslug. Det er et biologisk bekæmpelsesmiddel, som er godkendt til økologisk jordbrug i EU. Disse nematoder findes i jorden i forvejen, men er ikke talrige nok til holde sneglebestanden nede. Nematoderne virker bedst ved en jordtemperatur på 15-18 grader, men de kan bruges ved jordtemperaturer mellem 5 og 20 grader.

Fordel med vandkande

Hvis du følger vejledningen på pakken, skal du røre nematoderne op i vand og fordele opløsningen i haven med en vandkande. Nematoderne tåler ikke udtørring, så det er bedst at gøre det i en periode med regn. Hvis du bruger den metode rækker en pakke Nemaslug med 12 millioner nematoder til 40 kvadratmeter. Hvis du vander opløsningen ud de steder, hvor sneglene foretrækker at være, fx i fugtige og skyggefulde områder, kan du kan få god effekt uden at behandle hele haven med nematoder. Behandlingen vil ikke slå alle snegle ihjel, så du må supplere med at bekæmpe snegle manuelt og/eller med jernfosfat.

Brug kannibalmetoden

I april-maj har de små overvintrede snegle vokset sig større og begynder at bevæge sig over større afstande. Fra det tidspunkt og resten af sommeren, kan du bruge ”kannibalmetoden”, som er udviklet i Norge og bruges meget der.

Sådan gør du:

  • Tilsæt 1-2 teskefulde Nemaslug til 1 liter lunkent vand (ikke over 20 grader). Brug fx en tom mælkekarton. Lad det stå i mindst 1 time, og rør godt rundt. Rør igen, før opløsningen bruges, for noget af pulveres vil synke til bunds. Undgå at stille blandingen i direkte sollys.
  • Gå på sneglejagt, og fang så mange dræbersnegle, som du orker. Klip dem over efterhånden, så de ikke stikker af. 
  • Hæld nematodeopløsningen over de døde snegle og lad det stå i 5-10 minutter.
  • Læg små skefulde af blandingen ud de steder i haven, hvor du plejer at finde mange snegle. Nematoderne tåler ikke udtørring, og sneglene er mest aktive om natten, så det er bedst at lægge blandingen ud om aftenen. 
  • I løbet af natten, vil glubske artsfæller samles om de døde snegle, og når de æder dem, bliver de inficeret med nematoder og dør efter nogle dage.
  • Gentag behandlingen jævnligt, og få også gerne naboerne til at bruge samme metode.

Erfaringer fra Norge

Dræbersneglen har bredt sig til nord for polarcirklen, og den gør stor skade i kølige og regnfulde dele af Norge. Flere norske kommuner udleverer derfor nematoder til alle husstande og opfordrer borgerne til at gå sammen om at bekæmpe sneglene. Der findes flere varianter af kannibalmetoden. Nogle har succes med at røre nematoderne op i vørterøl, en slags mørk hvidtøl uden alkohol. Andre blander havregryn eller andre lokkemidler i opløsningen. Generelt rapporteres om stor succes med metoden.

 

Glæd dig til Cph Garden

Fra 21. til 25. juni inviterer Haveselskabet sammen med Silvan til stort haveshow i Valbyparken. Meld dig ind i Haveselskabet og få billetten til halv pris.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet