Gå til hovedindhold
Tomater i drivhus
Foto: Flickr
Artikel - Havetips

Biologisk bekæmpelse i drivhuset

Få hjælp af nyttedyrene, når du skal bekæmpe skadedyr i drivhuset. Haveselskabets plantedoktor giver gode råd om biologisk bekæmpelse i drivhuset.
Gusta Clasen - 
tor. 21. jun. kl 12:50

Struttende, sunde tomater, agurker og peberfrugter hele sommeren er nok drømmen for mange drivhusejere, men sommetider går det desværre helt anderledes. Drivhusets saftspændte planter angribes af horder af sugende skadedyr. Selv for eksperter som Haveselskabets plantedoktor og eksterne haveekspert, Magnus Gammelgaard, kan det gå galt.

”Sidste år var mit drivhus et trist syn med agurkeplanter, der var helt gule efter et voldsomt angreb af spindemider. Men i år skal det være anderledes, jeg har nemlig tænkt mig at alliere mig med en hel hær af nyttedyr i kampen mod skadedyrene,” fortæller Magnus Gammelgaard.

Sæt specialstyrkerne ind

Der er ikke meget, du kan gøre for at undgå skadedyr i drivhuset, og er der blot nogle få plageånder til stede, vil de hurtigt blive til mange i det lune og fugtige miljø. Her er nemlig få fjender, for desværre kan du langtfra være sikker på, at nyttedyrene dukker op lige så nemt og hurtigt.

”Selvom du lader døre og vinduer stå åbne, er det som regel begrænset, hvor mange nyttige hjælpere der af sig selv finder frem til drivhuset. Men det lukkede miljø har også sine fordele. Som en anden drivhusgeneral kan du selv bestemme, hvilke specialstyrker du vil sætte ind mod fjendens bataljoner. Og når først din hær af nyttedyr er flyttet ind, beskytter drivhusets glasvægge dem mod dårligt vejr,” siger Magnus Gammelgaard.

Kend dine skadedyr

Ifølge Haveselskabets plantedoktor kan du selv indsamle nyttedyrene i haven og sætte dem ind i drivhuset, for eksempel er mariehøns gode at sætte ind mod bladlus, men det sikreste og nemmeste er at købe nyttedyrene. De kan købes både i pakker med kun ét nyttedyr beregnet til biologisk bekæmpelse af ét specielt skadedyr og i sampakninger med flere nyttedyr til at bekæmpe flere slags skadedyr på én gang.

Det billigste er at købe lige præcis det nyttedyr, der passer til det skadedyr, som har angrebet planterne i dit drivhus. Men det kræver, at du ved, hvordan de forskellige skadedyr ser ud og ikke mindst, hvor du skal lede efter dem.

”Hvis du ikke kan finde kræene, kan symptomerne på planterne være en rigtig god ledetråd. Skadedyr er ganske små, ofte under én millimeter, og de gemmer sig gerne på bladundersiderne eller i bunden af en agurkeblomst,” fortæller Magnus Gammelgaard.

Krig uden sejrherre

Det er surt for både planter og gartner, hvis der er mange skadedyr, men det er heller ikke godt, hvis der er for mange nyttedyr, for så risikerer du, at dine små hjælpere dør af sult eller begynder at æde hinanden.
 
”Når du bruger nyttedyr til biologisk bekæmpelse, er målet derfor ikke at få udryddet skadedyrene helt. Du må være tålmodig og acceptere, at kampen vil bølge frem og tilbage, indtil der med tiden opstår en naturlig balance mellem plante, skadedyr og nyttedyr, så de holder hinanden i skak. Det kan være ganske sjovt og nyttigt at følge slagets gang gennem en lup med ti ganges forstørrelse,” foreslår Magnus Gammelgaard.
 
Du kan købe nyttedyr i velassorterede havecentre, eller du kan bestille dem på internettet, for eksempel hos www.bioproduction.dk og www.nyttedyr.dk.

Sådan får du succes med nyttedyr i drivhuset

  • Vask drivhuset med brun sæbe før hver sæson. Lad det tørre i nogle dage, inden du planter.
  • Tjek nye planter for skadedyr, før du sætter dem ind i drivhuset. Frøså evt. selv dine planter.
  • Undersøg planterne for skadedyr og symptomer én gang om ugen. Brug en lup.
  • Sæt nyttedyr ud, så snart du opdager skadedyrene. Rovmider med “startfoder” kan udsættes præventivt, da nyttedyrene selv har madpakken med.
  • Opdager du et kraftigt skadedyrsangreb for sent, kan du sprøjte med insektsæbe, før du udsætter nyttedyrene.
  • Giv planterne gode vækstforhold. Sunde planter kan huse flere skadedyr, før det går ud over udbyttet.

Giv HAVEN som julegave

Forkæl én, du holder af med magasinet HAVEN + et medlemskab af Haveselskabet. Giv 5 numre af HAVEN for 345 kr. eller 10 numre for 630 kr.