Gå til hovedindhold
Blåfrugtet gedeblad 'Morena' - en russisk, tidlig sorte med aflange bær. Foto: Botanikfoto
Blåfrugtet gedeblad 'Morena' - en russisk, tidlig sorte med aflange bær. Foto: Botanikfoto
Artikel - Gode planter

Busk med sunde bær i maj

Bærrene fra blåfrugtede gedeblad, Lonicera caerulea, er spiselige og endda både velsmagende og supersunde. Busken kaldes også honningbær eller majbær.
Maren Korsgaard - 
12. oktober 2017

Mange arter af gedeblad har giftige bær, men bærrene fra den blåfrugtede gedeblad, Lonicera caerulea, er spiselige og endda både velsmagende og super sunde. Busken kaldes også honningbær eller majbær.

Blåfrugtet gedeblad er leveringsdygtig i nogle af havens tidligste bær. Allerede sidst i maj kan man plukke de aflange blå bær, som har en karakteristiske sursøde smag. 

Super sunde bær

De blå bær har så højt et indhold af antioxidanter, at de er i samme topklasse som blåbær, brombær og solbær. 

De har en dejlig sød-syrlig og aromatisk smag og kan nydes friske og som syltetøj, i kager, is og saft. De giver også en fortrinlig vin.

De hvidlige tragtformede blomster ses i april og tåler ned til otte graders frost. Bierne er glade for de tidlige blomster, og måske har det inspireret til kælenavnet honningbær. 

Fra sidst i maj kan man plukke de aflange blå bær i haven. Sene sorter som for eksempel ‘Tundra’ giver bær helt til slutningen af juli, så sæsonen kan blive to måneder lang.

De tragtformede blomster på blåfrugtet gedeblad ses i april. Foto: Maren Korsgaard

Nemme at plukke

Bærrene bliver blå fem-ti dage, før de er modne, men først når kødet skifter fra grønt til purpur, er bærret fuldmodent. 

Bærrene er nemme at have med at gøre, de slipper stilken let, så der er ingen pilleri, de skal bare skylles og nydes. De har en smeltende tynd hud, og frøene er så små, at de ikke mærkes i munden.

Du kan regne med at høste tre-fem kilo bær per busk efter fem-seks år, men buskene bærer allerede året efter plantning.

Blåfrugtet gedeblad vokser vild i det nordligste Europa, Asien og Amerika. Her Lonicera altaica. Foto: Flickr

Sund og hårdfør busk

Blåfrugtet gedeblad er en løvfældende busk, der bliver fra 1 til 1,8 m høj og cirka tilsvarende bred. Løvet er lyst, grågrønt, og væksten er først opret, senere lidt overhængende. 

Busken trives på al slags jord og i sol og halvskygge. Den er meget frosthårdfør og tåler vinterfrost ned til minus 45 grader. Blåfrugtet gedeblad vokser vildt i det nordligste Europa, Asien og Amerika.

Den er også robust, når det kommer til skadedyr, men fuglene elsker bærrene, så et fuglenet er nødvendigt, hvis du selv vil have glæde af dem. 

Blandt sygdomme kendes kun til meldug. Så blot du holder ukrudtet væk, er det en meget nem busk i haven.

Blåfrugtet gedeblad kan variere i størrelsen fra ca. 1 til 1,8 m. Foto: Botanikfoto / Hans-Roland Müller

Plant to sorter

Da blåfrugtet gedeblad er en relativt ny plante i Danmark, er der ikke så mange erfaringer med dyrkningen.

Det kan dog anbefales at plante mindst to sorter, da det giver bedre frugtsætning. De to sorter skal blomstre samtidigt og må ikke være tæt beslægtede, det vil give størst chance for bær. 

Plant busken med mindst 1,5 meters afstand i haven, det giver plads til plukning. 

Store sortsforskelle

Der findes mange varianter af blåfrugtet gedeblad. Den mest almindelig er Lonicera caerulea var. kamtschatica, men der findes også for eksempel: edulis, boczkarnikovae, turczaninowii, regeliana, altaica, pallasii og emphylocalyx. Variationen skyldes, at planterne vokser på meget forskellige steder i verden.

Lonicera caerulea var. kamtschatica. Foto: Flickr

Der findes også en række forskellige sorter af blåfrugtet gedeblad. Sorterne varierer meget i smag lige fra sure til sødvamle. Nogle sorter slipper bærrene straks, de er modne, mens de på andre sorter hænger længe. Sorten er derfor afgørende for, om den blåfrugtede gedeblad bliver et hit i haven. Desværre sælges planten ofte uden sortsnavn, men spørg efter det.

Forædling af de vilde arter sker i Rusland og Japan og på det seneste også i Canada, USA og Polen. Bærrene dyrkes kommercielt i Rusland, Japan, Kina og Canada.

I en tjekkisk test af 23 russiske og østeuropæiske sorter blev ‘Morena’, ‘Altaj’ og ‘Leningradskij Velikan’ vurderet som de mest velsmagende. Blandt de nye canadiske sorter er ‘Borealis’ og ‘Tundra’ velsmagende og storfrugtede sorter. 

 Sort  Bærform  Størrelse   Blomstringstid 
  (april-maj)
 Bærsæson   (maj-juli)  Taber   bær?  Oprindelse 
 'Altaj'  Dråbeformet   1,8 m  Tidlig  Middel  Vides   ikke

 Slovakiet

 'Borealis'  Oval til   firkantet  1,4 m  Sen  Sen  Nej  Canada
 'Leningradskji   Velikan'  Aflang  1,8 m  Middel  Sen  Nej  Rusland
 'Morena'  Aflang  1 m  Tidlig  Tidlig  Nej  Rusland
 'Tundra'  Aflang til   firkantet  1,4 m  Sen  Sen  Ja  Canada

 

Få magasinet HAVEN i oktober

Stort tema om vindyrkning i danske haver. Få 5 numre af HAVEN . Kun 345 kr.