Gå til hovedindhold
Blåbær 'Duke'
Blåbærsorten 'Duke'. Foto: GAP Photos/Benedikt Dittli
Artikel - Gode planter

Blåbær med hindbærsmag og andre gode sorter

Her får du vores bud på syv spændende sorter af blåbær til haven.
Inga C. Bach - 
23. april 2015

Eksperten anbefaler

Seniorforsker Martin Jensen fra Aarhus Universitet underviser studerende i økologisk dyrkning af storfrugtet blåbær. Han anbefaler følgende sorter, som er kendte og afprøvede til kommerciel dyrkning, men også egner sig fint til havedyrkning.

Duke – tidlig sort med mild smag

'Duke' blev frigivet i USA i 1987, og er stadig en af de mest dyrkede sorter. Den blomstrer sent, og har derfor minimal risiko for frostskader om foråret. Bærrene begynder allerede at modne sidst i juni, og når at modne, før det bliver for koldt om efteråret. 

Udbyttet er højt og bærrene er faste, relativt store og lyseblå. Smagen er mild. Busken bliver tæt og op til 2 meter høj. ’Duke’ er selvbestøvende. 

Reka – tidlig, sund og aromatisk

’Reka’ er en ret ny og højtydende sort fra New Zealand. Ligesom ’Duke’ er det en af de tidligste sorter. Bærrene er meget aromatiske med både sød og syrlig smag. 

Busken er opret og åben med svag til middel vækstkraft. Den er meget sund og så tolerant over for jordens pH, så den kan vokse i almindelig havejord, når blot den får en sur gødning. Sorten er selvbestøvende, men der kan opnås højere udbytte ved at plante flere sorter sammen. 

Bluecrop – en god gammel sort

‘Bluecrop’ blev frigivet i USA i 1952. Den regnes stadig for at være en af de bedste allroundsorter og dyrkes både i private haver og i bærplantager. 

Busken er opret og åben med lidt overhængende vækst. Den kan blive op til to meter høj. ‘Bluecrop’ har god tolerance overfor forskellige jordtyper og tåler også tørke bedre end mange af de andre sorter. Bærrene modner over en lang periode fra sidst i juli. 

Puru – god til krukker

’Puru’ er en relativt ny sort fra New Zealand. Den er middeltidlig, og busken er af middelstørrelse med opret vækst. Den egner sig godt til at blive dyrket i krukke eller balje. 

Bærrene er store og meget aromatiske. Sorten er afprøvet i bl.a. Danmark og Tyskland, og har vist sig at være meget vinterhårdfør.

Draper – vinterhårdfør med søde og holdbare bær

’Draper’ er en ny middeltidlig og højtydende sort fra forædlingsprogrammet ved Michigan State University. Busken vokser kraftigt med mange oprette grene og bliver op til 1,5 m høj og 1 m bred. Faste bær med sødme og lang holdbarhed. Busken tåler fluktuerende temperaturer forår og efterår og er meget vinterhårdfør. 

Nye sorter af blåbær

Hortblue Poppins – små bær med pop

Planteskolerne sælger også flere nye sorter, heriblandt ‘Hortblue Poppins’, som er en ny New Zealandsk sort. 

Bærrene et ret små og faste og modner ca. samtidig med ’Bluecrop’. De er søde, aromatiske og sprøde med et karakteristisk ‘pop’, når man tygger dem. Busken siges at være er sund og kraftig, og den skulle kunne sætte frugt uden bestøvning med pollen fra andre sorter. 

Razz – blåbær med hindbær smag

‘RAZZ’ blev frigivet i USA i 2011, men sorten forhandles endnu ikke i Danmark. 

Ifølge forædleren, Mark Ehlenfeldt fra U.S. Department of Agriculture, kan man glæde sig til den kommer, fordi bærrene har “excellent flavor with remarkable raspberry overtones”. 

'RAZZ' stammer fra en krydsning helt tilbage fra 1934, og sorten har de samme forældreplanter som 'Bluecrop'. 

Den blev udvalgt for bærrenes kulinariske kvalitet allerede i 1941, men blev ikke fundet egnet til storproduktion, da bærrene ikke tåler maskinhøst og transport. 'RAZZ' anbefales derfor primært til dyrkning i haver.

 

 

 

Giv HAVEN som julegave

Giv 10 eller 5 numre numre af magasinet HAVEN. Så sender vi en ekstra julegave med.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet
Tilbage til alle afdelinger

Vælg afdeling eller kreds