Gå til hovedindhold
Gule og hvide tulipaner og gule vortemælk.
Foto: Gusta Clasen
Artikel for alle

Blomsterløg og stauder i skøn forening

Elsker du at fylde forårets bede med blomster? Så er blomsterløg i selskab med stauder vejen frem.
Jeanette Roust Thysen - 

Uanset om du vil anlægge et nyt bed, har et eksisterende staudebed eller et par store krukker til terrassen, som du vil pifte op, kan du få mange glæder ved at kombinere stauder med en blandet buket af forårsløg.

Blomsterløg og stauder er nemlig et ideelt partnerskab, hvis du elsker at skabe variation med nye blomster og samtidig gøre havelivet nemt for dig selv. 

Stauderne er klar til at tage over, når tulipanerne blomstrer af. - Fotograf: Jeanette Roust Thysen

Faktisk kan du få næsten uafbrudt blomstring fra starten af marts og frem til juni, hvor de sene stauder begynder at blomstre. Blot du sammensætter det rette udvalg af stabile forårsløg og stauder, der supplerer hinandens blomstring og vækst.

Velegnede staudepartnere

For at opnå en langstrakt symbiose mellem blomsterløg og stauder er det vigtigt at vælge stauder, der egner sig til selskabet uden at skygge eller brede sig for meget, så de ikke stjæler rampelys fra løgene. 

Vælg derfor stauder, som først for alvor folder sig ud fra slutningen af maj, er stabile i deres vækstform og samtidig får store blade, som er gode til at dække både jord og visne løg. 

Bevidst farvevalg

Farven er det første, der fanger vores blik. I dag kan du få løg, der blomstrer i stort set alle regnbuens farver. Men har du svært ved at vælge og tager ’lidt af det hele’, går glansen let af dit løgflor. 

Ved bevidst at vælge et afgrænset farvespektrum til hvert bed og haverum, indkredser du løgvalget og skaber lettere en smuk symfoni af blomster, når du skal vælge blandt de mange nye og mere velkendte varer på hylderne. 

Afstem samtidig dit farvevalg med de øvrige blomster og bladfarver fra stauder, buske og træer, som omgiver bedet i løbet af foråret. 

Vil du placere bedet ved siden af en skyggefuld plads eller stedsegrøn hæk, er det en god idé at vælge blomsterfarver, der lyser op. Er omgivelserne lyse, kan det omvendt være smart at sætte knald på farverne og skabe en mørkere kontrast.

Et bed med tulipaner, græsser og stauder, der er holdt i gule og orange nuancer. - Fotograf: Gusta Clasen

Fordele ved at kombinere stauder og blomsterløg

Ved at lægge forsyninger af forårsløg i et staudebed kan du:

  • Fremskynde forårets første blomstring og løbende få friske blomster i bedet lige fra første forårsdag, til stauderne tager over i juni.
  • Få et grønt og levende dække af stauder til at skjule de nedvisnede blade.
  • Udnytte pladsen bedst muligt.
  • Gøre havelivet let for dig selv, men trangt for ukrudtet og hindre, at især frøukrudt spirer.
  • Skabe en vigtig fødekilde for forårets første bier og andre nyttedyr i haven.