Gå til hovedindhold
Oktobermargerit, Leucanthemella serotina.
Oktobermargerit, Leucanthemella serotina.
Artikel for alle

Blomstrende have i november

Selv i november er det muligt at have blomster i staudebedet, hvis vejret arter sig. Læs her hvilke stauder der blomstrer sent på sæsonen.
Louise Møller - 
15. oktober 2020

Haveåret går på held og vinteren melder snart sin ankomst. Men selvom det er sidst på sæsonen, kan der stadig være blomstrende stauder i haven. Særligt hvis den første nattefrost falder sent, for mange stauder kan faktisk blomstre helt indtil den første frost. Enkelte klarer også fint en smule nattefrost og giver først op når det bliver rigtig vinter.  

Sentblomstrende eller længeblomstrende

Vil man gerne have blomstrende stauder i oktober og november, må man gå efter de sentblomstrende stauder eller stauder, der har en meget lang blomstring. Det er stauder, som ikke ser ud af meget om foråret, når man tager en tur i havecenteret, og derfor er det værd at noteres sig, hvilke der blomstrer, når man besøger havecenteret i efteråret, så de kan få en plads i staudebedet. 

De sentblomstrende hjælper insekterne

Det er ikke kun os mennesker, der nyder synet af de sentblomstrende stauder. Flere af dem er også gode insektplanter, fordi de indeholder pollen og nektar. Det er endnu et godt argument for at plante sentblomstrende stauder i haven, for da der ikke er mange andre planter, der blomstrer på dette tidspunkt, giver det insekterne mulighed for at finde føde, inden de skal overvintre.

7 meget sentblomstrende stauder

Oktobersølvlys, Cimicifuga simplex ’Brunette’ (Actaea simplex ’Brunette')
Ikke mange af de sentblomstrende stauder trives i skygge, men det gør oktobersølvlys og det er en smuk og høj staude, der kan lyse op i havens mørke hjørner. Sorten ’Brunette’ har smukt mørkerødt løv. 

Oktobersølvlys
Oktobersølvlys 'Brunette'. Foto: Flickr/ Leonora Enking.

Høststenbræk, Saxifraga fortunei (syn. S. cortusifolia var. fortunei)
Den fortjener at blive nævnt for det er en meget yndig staude, der egner sig godt til skovbedet. Der findes flere sorter med enten hvide eller lyserøde blomster. Løvet får desuden smukke høstfarver. 

Høststenbræk
Høststenbræk. Foto: Wikimedia

Asters, Aster sp.
Asters er næsten synonym med den blomstrende efterårshave. Der findes mange arter og et hav af sorter, som folder deres skønhed ud september og blomstrer i flere måneder, selv efter den første frost. 

Asters amellus
Virgilasters, Asters amellus 'King George'. Foto: Frank Kirkegaard

Sankthansurt, Hylotelephium telephium (syn. Sedum telephium)
Mange nye sankthansurt er kommet til de seneste år. Særligt sorter med rødt løv. De blomstrer i efteråret, og når blomstringen er slut står de med smukke vinterstandere indtil foråret. 

Sankthansurt
Sankthansurt danner forgrund i græsbedet. Foto: Haveselskabet

Storkenæb, Geranium ’Rozanne’
En meget længeblomstrende staude. De første blomster springer ud i juni, og herefter blomstrer den uafbrudt til langt ind i efteråret.

Storkenæb Rozanne
Storkenæb 'Rozanne'. Foto: Wikimedia

Kærtepileurt, Bistorta amplexicaulis (syn. Persicaria amplexicaulis)
En god og kraftig sensommerstaude, og blomstringen varer helt indtil frosten sætter ind. Der findes mange sorter i hvid, rød, bordeaux, orangerød og lyserød. 

Kærtepileurt
Kærtepileurt. Foto: Frank Kirkegaard

Oktobermargerit, Leucanthemella serotina (se foto øverst i artiklen)
Navnet fortæller, at den blomstrer sent, og det er en høj og statelig staude, der på trods af sine 150 cm ikke vælter. Den er også velegnet til buketter. 

Annonce