Gå til hovedindhold
Erantis. Foto: Pixabay.com
Erantis. Foto: Pixabay.com
Artikel for alle

Brug din have - også om vinteren

Der er ingen grund til at pakke spaden og havehandskerne helt væk inden vinteren. Her får du Haveselskabets bud på nogle af de aktiviteter, du kan hygge dig med i haven i de kolde måneder.
Gusta Clasen - 

For mange haveejere slutter havesæsonen i det sene efterår, men hvis du trænger til lidt frisk luft og havefitness i den kolde tid, er der mange ting, som du sagtens kan lave i haven om vinteren, fortæller Louise Møller fra Haveselskabet.

Mange år byder på ret milde vintre, og så er der ingen grund til at lukke haven helt ned for vinteren. Vinteren er fx et godt tidspunkt at plante en ny hæk eller forny haven med nye træer eller buske. Så længe jorden ikke er frosset, kan man sagtens plante, blot man vælger en dag, hvor jorden ikke er alt for våd.

Stress af i haven

Haven er et godt sted at geare ned, hvis julestressen har taget pusten fra én. Du kan fx tage en sweater på, lave dig en varm drik og gå ud og nyde stilheden i dit drivhus - hvis du er den heldige ejer af sådan et. Tag beskæresaksen med, for det er i slutningen af december, vinen skal beskæres.

En tommelfingerregel er, at vinen skal formes og beskæres inden nytår, og det er der en god grund til. Vinen bløder nemlig meget plantesaft, hvis du venter med at beskære den til senere på vinteren eller i foråret, og det vil svække planten, hvis den beskæres der.

Foto: Istockphoto.com

Dæk de sarte med juletræet

Efter jul kan du klippe grenene af dit juletræ og bruge dem og andet pyntegrønt til at dække sarte planter i haven som fx opstammede roser, mamelukærmer eller nyplantede stauder. Grenene beskytter både mod kulde og den skrappe og udtørrende vintersol.

Det er normalt bedst at vente til januar med at dække planterne - med mindre der er udsigt til hård frost allerede i december, hvilket er usædvanligt. Hvis du dækker for tidligt, kan planterne få det for vådt og varmt under dækket, hvilket kan give problemer med svampesygdomme og råd. Så vent med at dække til temperaturen kommer ned omkring 5 frostgrader.

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Tag forskud på foråret

Op til jul er der mange som pynter haven med lyskæder og små stedsegrønne træer og buske. Men hvem siger, at det kun er til jul, vinterhaven skal være smukt pyntet. Mens vi går og glæder os til næste års havesæson, kan vi allerede i det tidlige forår tage forskud på haveglæderne.

"De små stedsegrønne "juletræer" kan hurtigt forvandles til en forårsdekoration, hvis de kombineres med nogle af de tidlige forårsblomster som vintergækker, juleroser og hornvioler, der ikke lader sig kue af frostvejr,” foreslår Louise Møller..

Forårsdekoration med vintergæk. Foto: Jesper Carl Corfitzen

Tænk på havens fugle

Du kan også fint kombinere dit kreative pyntegen med en næstekærlig tanke på havens fugle, mener Louise.

”Du kan fx lave en blanding af fedt, frø og andet fuglevenligt foder og putte det i en dekorativ beholder, fx en gammel tekop. Eller du kan smøre blandingen på store kogler, som du hænger op til havens småfugle. Og husk også at sætte fuglekasser op senest i februar, så de er klar, når der i foråret opstå akut boligmangel blandt havens ynglende småfugle” foreslår hun.

Lav selv fedtkugler til fuglene. Foto: Louise Møller

Frem med sav og saks

Når vi kommer ind i januar, er der mange af havens buske og træer, som fint tåler at blive beskåret.

”Mange robuste havebuske og småtræer som fx hyld, hassel, syren og frugtbuske kan du udtynde i januar og februar, hvor det er nemt at se buskens form. Blot skal du holde dig fra at beskære frostfølsomme buske som fx sommerfuglebusk, hortensia og roser. De skal først beskæres midt i april, når den værste nattefrost er slut.”

Du skal også holde fingrene fra de såkaldte blødere – det er træer og buske, der taber meget plantesaft, hvis de beskæres på et forkert tidspunkt. Til den gruppe hører bl.a. kirsebær, blomme, birk, valnød og ahorn. Dem skal du vente med at beskære til sommer, lyder rådet fra haveeksperten.

Foto: Jesper Carl Corfitzen

Så chili og artiskok i februar

Februar er den mest stille måned i haven, men heldigvis kan du indendøre så småt starte op på den nye havesæson ved at så frø og forspire chili og artiskokker, som skal have lang tid til at udvikle sig fra frø. 

Og fra midt i marts kan du forspire alle de andre grøntsager og sommerblomster, der skal have et forspring indenfor – og så er den nye havesæson allerede i fuld gang.

Fem ting du ikke skal gøre om vinteren

1) Undgå at gå for meget på græsplænen, især i frostvejr. Lad i det hele taget plænen være i fred til den begynder at gro igen i foråret.

2) Undgå at gøde om vinteren. Planterne kan ikke udnytte gødningen, når de er i vinterhvile, så det er spild af gødning og skidt for miljøet.

3) Hold beskæresaksen væk fra sarte buske, fx roser, sommerfuglebuske og hortensiaer.

4) Klip ikke stauder og prydgræsser ned før til foråret. De visne toppe og frøstande beskytter mod kulden, giver ly til overvintrende insekter og mad til sultne fugle.

5) Undgå at rode i kompostbunken eller flytte på grenbunker og kvas, hvor der måske bor et overvintrende pindsvin. Vent til tidligst i marts.