Gå til hovedindhold
Mos fra haven brugt i en sød og enkel juledekoration. Foto: Martin Sølyst.
Mos fra haven brugt i en sød og enkel juledekoration. Foto: Martin Sølyst.
Artikel for alle

Brug mos fra plænen i juledekorationen

Fra problem til pynt: Du kan få glæde af mosset i din plæne ved at bruge det i dine juledekorationer.
25. november 2016

Er du én af de haveejere, der hele sommeren sukker over, at der er mere mos end græs i din plæne? Nu kan du få glæde af mosset ved at bruge det i dine juledekorationer.

En smuk juledekoration i vindueskarmen hører julen til, og mos er helt klassisk som "bunddække" i julens dekorationer. Mos kan købes mange steder op til jul, men ifølge Louise Møller, der er havefaglig rådgiver i Haveselskabet, kan du sagtens bruge mos fra din græsplæne i juledekorationerne. En nem og bæredygtig løsning.
 
"Græsplænen tager ikke spor skade af, at du lirker noget mos ud af den på denne årstid - tværtimod. Og så sparer du også penge ved ikke at skulle købe det", siger Louise Møller fra Haveselskabet.
 
"De fleste kan nok leve med huller, der kommer i plænen, når man har taget et par totter til julens dekorationer. Hullerne vokser til af sig selv i løbet af vinteren og foråret. Fjerner man meget mos, kan der dog opstå bare pletter, og så kan det være nødvendigt at efterså med græsfrø til foråret," tilføjer hun.

Frost er ikke noget problem

November har allerede budt på en del frostvejr, men du kan sagtens hente mos i haven til julehyggen, selv om jorden er lidt frossen.
 
"Mos har nærmest ikke rødder, men en slags tråde der holder det fast til jordoverfladen. Frosten betyder ikke mere, end at mosset bliver lidt stift, men man kan sagtens tage det op og få det blødt igen ved at lægge det en times tid i lidt lunere temperatur, så er det klar til brug," siger Louise Møller. 

Sådan gør du:

  • Mos ligger nærmest i plader oven på plænen. Ved at stikke fingrene eller hele håndfladen ind under mosset, kan du løfte det op og af i hele plader eller i store totter.
     
  • Find et sted i haven, hvor mosset rigtig har fået lov at brede sige. Det kan fx være under træer, hvor der er skyggefuldt. Det giver mere sammenhængende mosplader, og du slipper for, at der stikker for mange græsstrå op gennem mosset.
     
  • Hvis du ikke kan slippe helt for græsstrå, så nip stråene af. Græsset visner nemlig hurtigt inde i varmen.
     
  • Mosset kan bruges med det samme. Men skal du først lave juledekorationen senere, kan du sagtens gemme det. Opbevar det køligt og fugtigt - gerne i en plasticpose. Luk posen til, så mosset holdes fugtigt, så kan det holde sig en uges tid uden at tørre ud eller rådne.

Pynt gerne juledekorationen med andre skønne ting fra haven fx gran, kogler, grene med farverige bær, barkstykker og tørrede frøstande.
 
Få inspiration til julens dekorationer på Haveselskabet hjemmeside: www.haveselskabet.dk/jul

Til pressen

Tekst og foto kan downloades via Vocast her

Kontaktinformation

Louise Møller, Haveselskabets Rådgivning, 45 27 11 19, lm@haveselskabet.dk
 
Tekst og foto i denne pressemeddelelse må bruges med tydelig kildeangivelse til Haveselskabet og fotocredits til fotografen.

Annonce