Gå til hovedindhold
Et stengærde i en naturpræget have med højt græs og fingerbøl.
Et stengærde i en naturpræget have med højt græs og fingerbøl. Foto: Jesper Carl Corfitzen.
Artikel for alle

Brug store sten i haven

Havedesignerne har fået øjnene op for de store naturstens skønhed og effekt i haverne. Her er seks tips, hvis du vil gøre dem kunsten efter.
Gusta Clasen - 
13. august 2014

Natursten har en helt anden stoflighed end beton og andre industrielt fremstillede materialer. Trods deres hårdhed ser de næsten bløde og hyggelige ud. Det fine spil i farverne og overfladens ru struktur giver stenene en levende overflade, og især store natursten tilfører haven en fornemmelse af tidløshed, tyngde og urkraft.

Stengærde i miniformat

Stengærder er et klassisk element også i det danske landskab. De blev oprindeligt bygget af sten, indsamlet fra markerne, og blev blandt andet brugt til skovdiger, der holdt grise og andre husdyr ude af skoven. 

Et stengærde i lille skala er et yderst dekorativt element i haven, hvor det kan bruges enten som rumdeler eller som afgrænsning af forhaven ud mod vejen. I stengærdets kringelkroge kan man dyrke stenurter, engelsød og andre tørketålende planter. Det kræver stor tålmodighed at anlægge et stengærde, da de enkelte sten skal pusles på plads enkeltvis, så helheden bliver smuk og harmonisk.

For du er en rullesten

Mindre natursten er også fine at bruge i haven. Strandsten skaber strandstemning i haven, men er også gode ved svømmesøen, hvor de kan illudere sten i bugten og, er eminente til at skjule bassinfolien langs vandkanten.

Det er vigtigt at vælge sten i en naturlig blanding af forskellige farver, former og størrelser, så udtrykket bliver så naturligt som muligt.

Seks tips, når du bruger natursten i haven

1) Natursten kan fx skaffes gennem grusgrave, hos firmaer, der leverer jord, grus og andre materialer, hos landmænd, der ofte har en bunke liggende, eller gennem en anlægsgartner. Du må ikke samle sten i større mængder på strande.

2) Udover stærke armmuskler kræver det særligt grej, når store sten skal flyttes og lægges på plads i haven. Det kan derfor være en fordel at få assistance af en anlægsgartner. Pas på ryggen.

3) Natursten lægger op til leg og kreativitet. De skal lægges som et puslespil, hvor brikkerne passes sammen og skaber en harmonisk helhed, men hvor den enkelte stens personlighed også kommer til udtryk.

4) Du får det mest naturlige og harmoniske udtryk, hvis du lægger store sten asymmetrisk og lidt tilfældigt i forhold til hinanden, og helst i et ulige antal. Grav dem cirka en tredjedel ned i jorden, så den bryder frem af jordoverfladen. 

5) Hent inspiration i naturen. Tag kaffen og madkurven med på tur til et ægte vandløb, før du skal bygge et i din egen have.

6) Tænk på sikkerheden. Store sten skal lægges på en fast bærerlag ligesom flisebelægninger, så de ikke vipper eller skrider.

Læse også: Dyrk mos på din sten

 
Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.