Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Byg et vinterhi til pindsvinet

I mange haver mangler der egnede steder, hvor pindsvinet kan gå i vinterhi om efteråret.
Gusta Clasen - 

Pindsvin må ofte vandre langt for at finde et sted at slå sig ned. Og det er en risikofyldt tur. Mange pindsvin bliver hvert år kørt ihjel på villavejene. Du kan hjælpe pindsvinene ved at bygge et pindsvinebo på et roligt sted i haven.

 Mange pindsvin bliver hvert år kørt ihjel på villavejene. Du kan hjælpe pindsvinene ved at bygge et pindsvinebo på et roligt sted i haven.
Foto: Flickr

Pindsvinene går i hi fra sidst i september til midt i november, så du kan lige nå det. Hannerne går først i hi, derefter hunnerne og til sidst er ungerne klar. De skal først lige spise sig tykke og vinterklar først.

Pindsvineboet kan blot være et tørt hulrum under en træplade eller en lille kasse, der står på hovedet. Eller i et hulrum under en brændestabel.

Foto: Pixabay
To varianter af et pindsvinebo. Den hurtige af sammenrevne blade og haveafklip eller et mere solidt i træ gemt i hækken. Foto: Pixabay

Dæk boet med kompost, jord eller et stykke plastik eller tagpap, så det er godt beskyttet mod regn og vind. Og læg gerne lidt tørre blade eller halm ind i boet. Du kan også finde fine, færdigbyggede pindsvinehuse i handlen.

Pindsvin. Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Pindsvin under komposten

En kvas- eller kompostbunke kan fint bruges som pindsvinebo, hvis du lægger en træpalle under, så pindsvinet kan komme ind under bunken.

Men tænk på, at du kan gøre skade på pindsvinet, hvis du stikker en greb eller en spade ind i kompostbunken. Husk at tjekke grenbunker og lignende for sovende pindsvin, inden du laver et bål.

Du kan også dække en træpalle med et gammelt tæppe eller en pressening, lægge et lag jord oven på og plante planter i jorden. På den måde bliver pindsvineboet en integreret del af haven.

Vedbend/efeu er god planter at bruge, da de trives fint på skyggefulde steder - ligesom pindsvinet.

En tør kvasbunke er et godt sted for et pindsvin. - Fotograf: Henrik Bjerg
Foto: Henrik Bjerg

Rod og ukrudt er fint

Du kan også hjælpe pindsvinene ved at gøre din have mere pindsvinevenlig.

Du skal fx undgå at rydde for grundigt op ved at lade ukrudt, grene og visne blade ligge i nogle af de mere afsides og skyggefulde hjørner af haven. Derved skaber du gode levevilkår for de snegle, orme, bænkebidere og andet kryb, som pindsvinet lever af.

Det er også godt med tætte buskadser, som giver fugtige skjulesteder til smådyrene. Brug ikke sprøjtegift og andet ukrudtsmiddel i haven, da pindsvinet kan blive forgiftet af at spise smådyr og insekter, der er blevet sprøjtede.

Vand er vigtigt

Det er vigtigt, at der er vand i haven, så pindsvinet har noget at drikke.

Det kan fx være en skål eller et lavt fuglebad. Har du en dyb havedam, er det godt med en rampe fx et bræt, som et tørstigt pindsvinet kan kravle op ad, hvis det skulle være så uheldig at falde i dammen.

Det er vigtigt, at der er vand i haven, så pindsvinet har noget at drikke. - Fotograf: Carl-Otto Ottosen, Biofoto
Foto: Biofoto/Carl-Otto Ottosen

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.