Gå til hovedindhold
Udpluk fra Cph gardens eventprogram
Udpluk fra Cph gardens eventprogram
Artikel - Cph Garden

Cph Garden for byhavefolket

Dyrker du have på byens tage, på din altan eller i baggården. Se, hvad du og andre Urban Gardeners kan glæde sig til ved Cph Garden.
16. juni 2017

Ligegyldigt om du interesserer dig for havedesign, havetendenser, økologi, urban gardening eller for at dyrke blomster eller køkkenhave, kan du finde noget, der kan inspirere dig eller gøre dig klogere på Cph Garden.

I denne artikel sætter vi fokus på den del af det store haveshow, som har særlig interesse for dig, hvis du dyrker have i byen.

Showhaver med fokus på bæredygtighed

Alle de otte showhaver ved Cph Garden er små haver på ca. 50 kvm, så her kan du få masser af inspiration til at dyrke have på lidt plads. To af showhaverne er egentlige byhaver, som giver hver deres bud på, hvordan en moderne urban have kan indrettes.

Den bæredygtige byhave

Signe Wennerbergs showhave "Den bæredygtige byhave" har fokus på at dyrke fællesskab og bæredygtighed i byen. I haven dyrkes frugt og grønt i plantekasser, og overskuddet deles med naboerne, så intet går til spilde. Der er også kompost, affaldssortering, høns og vasketøj, der tørres i vinden.

Showhaven "Vild og vidunderlig urban oase" er bygget af lokale genbrugsmaterialer. Med showhaven vil havens designer, Dorthe Kvist, gerne give den almindelige haveejer nogle ualmindelige ideer, som er til at tage med hjem og bruge. En byhave kan nemlig godt være både vild og vidunderlig, eventyrlig og forførende. Haven er skabt som en fabuleren over den vilde grøftekant, barndomsminder om farver, lyde og dufte fra den danske grøftekant og sommereng.

Vild og vidunderlig urban oase

Særlige metoder og tips til bygartnere

At dyrke en byhave er selvfølgelig ikke så meget anderledes end at dyrke have alle mulige andre steder – så du kan sikkert finde inspiration i mange andre af de foredrag og workshop, der finder sted i løbet af de fem dage på Cph Garden.

Men selvfølgelig er der metoder og tips, som er særligt relevante for Urban Gardeners. Her kommer et udpluk med nogle af mange foredrag og workshops, der er særligt relevante for dig, hvis du interesserer dig for at dyrke have i byen og på altanen.

Maria Ehlert fra Byhaver.dk

Du kan bl.a. møde Maria Ehlert fra Byhaver.dk, som fortæller om dyrkning i byhaven, og hvordan du kan lave kompost og bokashi, selv om du kun har lidt plads.

Du kan også møde Mads Boserup Lauritsen fra TagTomat, der fortæller om at dyrke grønt og fællesskaber, også på sparsom plads.

Eller havebogsforfatter Nina Ewald, der er en af designerne bag showhaven ”Mellem himmel og hav”, som giver inspiration til at designe sin have med højbede.

Spis din altan

Selv på en altan kan man få afløb for sin planteglæde og udleve bygartnerdrømmen. Bente Mortensen fra Alterneriet giver gode råd om at dyrke både på den spiselige, den solrige og den skyggefulde altan. 

Boe Sallingboe fra Altan alferne

Du kan også møde Boe Sallingboe fra Altan alferne, der tegner og fortæller om natur på unaturlige steder. Og du kan møde Helle Haugaard fra Tiny Gardens, der fortæller, hvordan du selv kan lave ”mikrogrønt”.

Urter, kryddersnaps, chili og spiselige blomster

Krydderurter er nemme at dyrke i krukker og fylder ikke ret meget, og du får masser af duft og smag, så de er oplagte at dyrke på altanen og i små byhaver. På Cph Garden kan du møde tre dygtige kvinder, der ved en masse om de velduftende urter: Lene Tvedegaard fra Gartneri Toftegaard, Camilla Plum fra Fuglebjerggaard og Anemette Olesen, der alle har skrevet havebøger om krydderurter.

Urterne kan du fx bruge i kryddersnaps, og det kan du høre mere om, når snapseentusiast Peter Friis Møller besøger Cph Garden. Du kan også høre Camilla Plum fortælle om spiselige blomster og Lene Tvedegaard, der giver tips om at dyrke chili i byen og alle andre steder.

Selv om man elsker at få jord under neglene, kan man jo godt dyrke have med stil. Mød Debbie Bourne, der er forfatter til bogen ”The high-heeled gardener” (på engelsk).

Se hele det store eventprogram for Cph Garden
 

Giv HAVEN som julegave

Giv 10 eller 5 numre numre af magasinet HAVEN. Så sender vi en ekstra julegave med.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet
Tilbage til alle afdelinger

Vælg afdeling eller kreds