Gå til hovedindhold
Smagsprøver for køkkenhavefolket
Smagsprøver for køkkenhavefolket
Artikel - Cph Garden

Cph Garden for køkkenhavefolket

Interesserer du dig for køkkenhave og for at bruge det, du dyrker, i køkkenet? Se, hvad du kan glæde dig til ved Cph Garden.
Gusta Clasen - 
01. juni 2017

Ligegyldigt om du interesserer dig for havedesign, havetendenser, økologi, urban gardening eller for at dyrke blomster eller køkkenhave, kan du finde noget, der kan inspirere dig eller gøre dig klogere på Cph Garden.

I denne artikel sætter vi fokus på den del af det store haveshow som har særlig interesse for dig, hvis du interesserer dig for at dyrke grøntsager, frugter og bær og for at bruge det, du dyrker, i køkkenet. 

Den spiselige have

Spiselige, bæredygtige og urbane showhaver

Tre ud af de i alt otte showhaver har særlig fokus på at dyrke grøntsager og frugt i haven.

Det gælder ikke mindst ”Den spiselige have”, der er tegnet af fem af Haveselskabets havearkitekter. I showhaven er der lagt vægt på, at alt skal kunne spises - selv bøgehækken kan spises. Haven rummer mange spiselige urter - og også spiseligt ukrudt. Der er også rabarber og frugtbuske, høns og bier i haven.

Den bæredygtige byhave

I Signe Wennebergs bæredygtige byhave er der fokus på produktion af grøntsager og frugt til eget brug - men også til at dele med naboer eller sælge i en lille vejbod, som vi kender det fra boder langs landevejen på landet. I haven er der også kasser til grøntsager, frugttræer og høns, som kan producere æg.

Også havedesigner Dorthe Kvists showhave ”Vild og vidunderlig urban oase” har fokus på spiselighed og bæredygtighed. I haven har hun fx udnyttet pladsen på et tag til en lille køkkenhave med højbede.

Vild og vidunderlig urban oase

Jordbær, tomater, vin, kartofler og meget mere

Det store eventprogram ved Cph Garden bugner af tilbud på foredrag og workshops til dig, der interesserer dig for køkkenhave. Her kommer et udpluk:

Tomater. Foto: Anja Egeriis

Camilla Plum fortæller om tomatsorter, sorter og sødme, og planteforædler Hans Henrik Kampmann viser, hvordan du kan lave din egen tomatsort. Mød Lene Tvedegaard fra Gartneri Toftegaard, der bl.a. er kendt for sine mange forskellige chilisorter. Frugtavler Maren Korsgaard anbefaler særligt gode jordbærsorter, og du kan blive klogere på, hvordan du kan lave din egen økologiske vin fra vinstokke, du selv har dyrket i din have.

Inger Schjellerup fra Nationalmuseet fortæller om kartoflernes historie og Marten Sørensen fra Københavns Universitet tager os med til Sydamerika med sit foredrag om farvestrålende rodfrugter.

Sæt krydderi på tilværelsen

Selv om man kun har en altan, kan man godt dyrke lækre, spiselige afgrøder. Det vil Bente Mortensen fra  Altaneriet give inspiration til, og der vil også være mange andre indlæg for urban gardeners og andre, der dyrker på begrænset plads.

Krydderurter. Foto: Flickr

Hvad enten du har en stor køkkenhave eller blot en lille potte, kan du få plads til krydderurter, som kan give maden et magisk pift – og det er en af de afgrøder, hvor det virkelig kan betale sig at være selvforsynende.

Det vil både Lene Tvedegaard, Camilla Plum og Anemette Olesen fortælle meget mere om i løbet af de fem forrrygende havedage på Cph Garden.

Kryddersnaps. Foto: Haveselskabet

Mad direkte fra haven

Aiah Noack fra Naturplanteskolen viser, hvordan du kan lave ”fantasilater” med over 100 blomster, bladgrønt og urter. Du kan møde syltedronningen Helena Grayston, der viser, hvordan du kan sylte havens bær og frugter.

Kokken Adam Engel giver sig bud på vild saft fra naturen. Jakob Ørstrup fra Ø&KO laver nem og enkel mad med grønt fra haven.

Og Camilla Plum og Signe Voltelen viser, hvordan du kan fermentere og lave kombucha af urter, frugt og bær fra haven. Og haveentusiasten Peter Friis Møller giver sit bud på, hvordan urter og andet fra haven kan bruges i en lang række gode kryddersnapse. 

Et af værkstederne på showområdet er dedikeret til, alt det du kan spise og drikke fra haven. Så her finder du mange af de events, der handler om at bruge frugt og grønt i køkkenet.

Start fra grunden eller kom videre

Uanset om du er nybegynder i haven eller har været i gang med havedyrkningens glæder i mange år, kan du blive klogere på at dyrke din køkkenhave.

Bente Mortensens foredrag "Jorden er nøglen til en frodig køkkenhave" starter med det helt grundlæggende, nemlig jorden. Jens Juhl fra Slottet i Smørmosen fortæller, hvordan du  selv i en relativt lille kolonihave kan blive selvforsynende med økologiske grøntsager.

Har du drivhus vil Lene Tvedegaard give dig gode tips til at få succes med dit drivhus, mens Lars Lund bringer dig videre med drivhuset, hvis du allerede er godt i gang. Du kan også møde Gregory Kobett fra Paradehuset ved Gisselfeld, som vil fortælle om orangerier - huse til appelsiner.

Se hele eventprogrammet her

Giv HAVEN som julegave

Giv 10 eller 5 numre numre af magasinet HAVEN. Så sender vi en ekstra julegave med.
Luk

Find din afdeling

Vælg et område på kortet
Tilbage til alle afdelinger

Vælg afdeling eller kreds