fbpx Danmarks vilde haver | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Danmarks vilde haver

I samarbejde med WWF Verdensnaturfonden vil vi gerne sætte fokus på biodiversiteten i Danmark. Derfor søger vi nu efter 60 haver, der vil være med til et eksperiment, hvor de over de næste måneder vil forsøge forskellige ting i haven. Sidste dato for tilmelding er 24/4.
07. april 2020

Danske haveejere skal hjælpe naturen og lave vildere haver 
Har du også oplevet, at der er færre insekter på bilens forrude eller færre fuglefløjt i haven? Og vil du være med til at gøre noget ved det? Så har du og din familie chancen nu. Vær med til at lave Danmarks Vilde Haver sammen med WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet. 

Naturen er ikke den samme, som dengang far var dreng. Det er den ikke fordi, der generelt mangler vild natur i Danmark, hvor dyr og planter har plads til at leve. Men hvad ville der ske, hvis danskerne dedikerede noget af deres have til vildere natur?  

Det vil WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet finde ud af i det nye eksperiment Danmarks Vilde Haver, hvor danskerne skal hjælpe de trængte insekter, sommerfugle og andre dyr, ved at gøre deres have til et lidt vildere - og dermed bedre hjem for kriblende, krablende dyr og syngende fugle. 

Der findes omkring 1.200.000 huse i Danmark og i omegnen af 230.000 sommerhuse og kolonihaver, så der nok haver at begynde med.  

Derfor søger WWF Verdensnaturfonden nu 60 danskere fra hele landet, som er klar på at dedikere noget af deres have til forskellige forsøg, for at blive klogere på, hvad vi danskere kan gøre i vores hverdag for at skabe mere vild natur og bedre biodiversitet. 

Studievært og journalist Felix Smith og haveekspert og hverdagsaktivist Signe Wenneberg er allerede med på idéen, og er en del af eksperimentet Danmarks Vilde Haver. De er nemlig begge to store haveentusiaster, som gerne vil gøre mere for, at deres haver bliver vildere og fulde af liv. 

- I disse tider, hvor vi skal stå sammen på afstand, er naturen et af de vigtigste steder til at få frisk luft og ny energi. Og for rigtig mange danskere er den nærmeste natur jo den, de kan gå ud og få i haven. Så nu håber jeg, at en masse familier vil være med i eksperimentet, så vi sammen kan gøre naturen vild og god, og på den måde måske give noget tilbage for alle de gode ting, som naturen gør for os, siger Felix Smith, der selv skal i gang med flere af forsøgene i sin egen have.  

WWF søger deltagere fra hele Danmark, og kommer til at dele deltagerne op i regionerne Nordjylland, Midtjylland, Syd- og Sønderjylland, Fyn, Sjælland og øerne samt Storkøbenhavn.  

Hver region bliver tildelt forskellige forsøg de skal have særligt fokus på – de forskellige forsøg skaber bedre betingelser for enten biller, sommerfugle, padder, fugle etc. Eksperimenterne spænder lige fra at lukke øjnene for mos og kløver og lade græsplænen gro vildt til at sætte flagermuskasser op til gavn for trængte flagermus.  

Forud for selve eksperimentet afholder WWF opstartsmøder i hver region, hvor biologer og haveeksperter hjælper forsøgene godt på vej. Deltagerne modtager en startpakke med gode råd til netop de forsøg, der er udvalgt i deres region, som de skal lave i deres have. Hver deltager får også en biodiversitets-logbog, som de skal skrive deres observationer og forsøg ind i. 

WWF og Haveselskabet trækker lod blandt alle deltagere om tre særlige besøg af en haveekspert, der kommer ud og hjælper dem med at få den vildeste have med god biodiversitet.  

Foto: Ann Malmgren

Vilde haver kan måske hjælpe skrantende dansk biodiversitet 
Af den vilde natur i Danmark er kun omkring 8 % beskyttet og kun 1 % af Danmarks skovareal er urørt. Og netop den begrænsede plads til natur presser biodiversiteten, der herhjemme holder dyr, planter og grundvandet i balance. 15 % af arterne er i tilbagegang og ifølge den nye rødliste over truede arter i Danmark fra 2019, som Aarhus Universitet står bag, er danske arter blevet mere truede over de seneste 10 år, blandt andet fordi arterne mister deres oprindelige levesteder.  

Det får nu WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet til at opfordre danskerne til at dedikere noget af haven til vildere natur ved for eksempel at introducere nye planter, etablere vandhuller eller gamle kævler, som mangler ude i den vilde natur.  

– Biodiversiteten i den danske natur er truet. Det er et faktum, vi alle må se i øjnene, og en udvikling vi alle må tage ansvar for at hjælpe med at vende. Danmarks 1,7 millioner haveejere kan gøre en enorm forskel – meget større end de fleste sikkert selv tror. Derfor appellerer vi i Haveselskabet sammen med WWF Verdensnaturfonden til, at alle haveejere kommer på banen og gør, hvad de kan, for at sikre og bevare vores dyrebare, danske natur, siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet

- Vilde dyr og planter færdes frit uden at tænke over, hvornår de er i naturen, og hvornår de er i en families have. Men desværre ordner vi i dag vores haver så meget, at vi kommer til at ødelægge dyrenes levesteder, og det går hårdt ud over naturen og biodiversiteten i Danmark. Vi håber, at rigtig mange danskere har lyst til at hjælpe de trængte insekter, sommerfugle og smådyr ved at gøre deres have lidt vildere. Jeg kan love, at en vild have giver masser af storslåede oplevelser lige udenfor vinduet, siger generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden, Bo Øksnebjerg. 

70 % af danskerne ved ikke, hvad biodiversitet er, viser en undersøgelse fra sidste år fra EU Barometer, og WWF Verdensnaturfonden håber, at eksperimentet kan være med til at øge danskernes interesse for biodiversitet. 

Og man behøver netop ikke give slip på hele sin have eller sløjfe alle bede for at give plads til naturen. Bare et hjørne af haven, hvor de visne blade får lov at ligge og ukrudtet kan stå, er et stort skridt i den rigtige retning, fortæller faglig rådgiver i Haveselskabet Rie Birk Lauridsen.

– Man kan også sagtens have roser og pæne stauder i en insektvenlig have. Men man skal undlade at sprøjte mod skadelige insekter. I stedet kan man hænge flere fuglekasser op og lade fuglene tage de bladlus, der måtte komme i roserne og møl der angriber vores frugttræer. I det hele taget gælder det om at lade naturen gøre alt det, den selv kan, siger hun.

At dyrke sin have med omtanke for naturen er en af Haveselskabets grundværdier. De seneste år har foreningen derfor sat stadig mere fokus på at tænke biodiversitet ind i den enkelte have og blandt andet udviklet et insektmærke, der gør det nemmere for haveejere at se, hvilke planter der er rige på pollen og nektar. Og insektvenlige planter er en af de ting, haveejere fra hele landet henvender sig til Haveselskabets rådgivning med spørgsmål om, fortæller Rie Birk Lauridsen.

Hvis du og din familie vil være med i eksperimentet, kan du tilmelde dig på www.danmarksvildehaver.dk . Samtidig opfordrer WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet alle danskere til at deltage i eksperimentet, også selvom de ikke melder sig som en del af eksperimentet – alle kan nemlig gøre deres have til et bedre levested for Danmarks trængte dyr og planter. Se mere på www.danmarksvildehaver.dk  

Fakta om Danmarks Vilde Haver 

  • WWF Verdensnaturfonden og Haveselskabet søger efter 60 familier til eksperimentet 

  • Vi søger deltagere fra hele Danmark, og kommer til at dele deltagerne op efter regionerne Nordjylland, Midtjylland, Syd- og Sønderjylland, Fyn, Sjælland og øerne samt Storkøbenhavn.  

  • Tilmelding til Danmarks Vilde Haver er åben fra d. 2. april til 25. april 

  • Alle deltagere modtager et start-kit med frøblandinger, haveguides, spirepotter og logbog til eksperimentet. 

  • Opstartsmøder med WWF Verdensnaturfonden, Haveselskabet og de udvalgte 60 familier foregår i start maj, hvis det er muligt ift. Corona-krisen. 

  • Eksperimentet løber fra maj til august.  

  • Resultater fra Danmarks Vilde Haver bliver præsenteret til september 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.