Gå til hovedindhold
Artikel for alle

Danmarks Vilde Haver

Sammen med WWF Verdensnaturfonden tager vi en omgang til med fokus på biodiversitet og lidt mere vildskab i haverne. Og i år er Ikea med også, så vi kommer rigtig langt ud med de vigtige budskaber.
18. marts 2021

Vi har i Danmark presset vores vilde natur i bund. Kun 1-2 procent af den danske natur er reel vild natur, og 1.844 danske plante-og dyrearter er lige nu i fare for at uddø. Det forsøger projektet ’Danmarks Vilde Haver’ igen i år at sætte en stopper for. Men det kræver ifølge WWF, IKEA og Haveselskabet en folkebevægelse, hvis det skal lykkes. 

Biodiversiteten har det skidt, og arter og levesteder forsvinder med større hast end nogensinde. Også i Danmark står det skidt til med biodiversiteten og den vilde natur, hvor kun omkring 14 procent af Danmarks areal er dækket af beskyttet natur. Det anslås faktisk, at kun 1-2 procent af Danmarks natur er reel vild natur. Dertil viser undersøgelser, at 70 procent af danskerne ikke ved, hvad biodiversitet betyder.

”Biodiversitet i Danmark er enormt presset. Ifølge rødlisten over truede danske arter er 1.844 plante-og dyrearter i fare for at uddø, og den tilbagegang er vi nødt til at få stoppet. Det kræver ikke kun danskernes hjælp, men også hjælp fra virksomheder, organisationer og fx ejendomsudviklere, der har masser af grønne arealer under administration. Derfor er vi også utroligt glade for, at IKEA i år støtter op om Danmarks Vilde Haver på deres arealer, samtidigt som vi sammen med Haveselskabet får endnu en stærk partner til at øge vores fælles forståelse for biodiversitet i Danmark og lære danskerne endnu mere om de forskellige arter og principper inden for vild natur,” siger Bo Øksnebjerg, generalsekretær i WWF Verdensnaturfonden.

Mange gør lidt, er bedre end at få gør meget

Der findes i Danmark cirka 1,2 millioner huse og 230.000 sommerhuse og kolonihaver, hvoraf de fleste har en have. Derudover er altaner og fællesarealer, der står uudnyttet hen. Samlet giver dette et stort naturareal, og ideen med projektet er, at flest mulige danskere gør deres haver, altaner eller fællesarealer en lille smule mere vilde.

”At have fokus på biodiversiteten er en vigtig sag. Vi ved, at mange havemennesker allerede gør sig overvejelser omkring biodiversitet og dyreliv, når de indretter deres haver. Men der findes jo mange haveejere, der ikke tænker sådan, og dem vil vi gerne have med på vognen. I kampen for biodiversitet tæller hver kvadratmeter, og det er vigtigt, at vi får mange, der gør lidt og ikke få, der gør meget,” siger Charlotte Garby, direktør i Haveselskabet, der også var aktiv partner i projektet i 2020.

Kejserkåbe i kærtidsel

IKEA Danmark bliver ny vild partner

I år bliver IKEA Danmark for første gang en del af ’Danmarks Vilde Haver’. I samarbejdet indgår det blandt andet, at IKEA vil gøre de grønne græsplæner omkring varehusene til et naturligt hjem for insekter ved at plante vilde hjemmehørende arter. Derudover vil de være med til at sprede biodiversitetsbudskaber og råd til deres kunder.

”Vi vil i IKEA Danmark også kaste os ind i kampen for mere biodiversitet og være med til at gå forrest som eksempel på, at virksomheder sagtens kan blive vildere. I løbet af foråret 2021 vil man opdage, at arealerne omkring vores varehuse begynder en vild make-over,” siger Monica Keaney, Sustainability Manager i IKEA Danmark.

Projektets formål er at rykke danskernes viden om biodiversitet og klæde folk på til selv at engagere sig, så flest mulige haver rundt om i landet bliver vildere. Det sker gennem specifikke guides, ekspertråd, inspiration og erfaringer fra projektet.

Sådan kan du være med

I år kan alle være med.  Man tilmelder sin have og hvor mange kvadratmeter man vil "gøre vild". Løbende får deltagerne tilsendt nyhedsbreve med gode fif og ideer til, hvad du kan gøre netop nu. 

Det er gratis at være med. Læs meget mere om Danmarks Vilde Haver og tilmeld dig her: 

Annonce