Gå til hovedindhold
Fra Chelsea Flower Show 2019
Fra Chelsea Flower Show 2019
Artikel for alle

De store vindere ved Chelsea Flower Show 2019

Chelsea Flower Show var igen i år et bevis på, at England har nogle af de dygtigste havedesignere i verden. Fagredaktør Louise Møller fortæller her om årets vinderhaver.
Louise Møller - 
22. maj 2019

Hvert år omkring d. 20. maj forvandler London bydelen Chelsea sig. Butiksvinduerne fyldes med fantastiske dekorationer og rundt omkring i gaderne står der smukke blomsterinstallationer. Alt sammen for at fejre, at det endnu engang er blevet tid til Chelsea Flower Show, som er det mest prestigefyldte Flower Show i verden.

Det er en begivenhed, som mange ser frem til. Hvert år besøges showet af ca. 170.000 gæster. Selve showet afholdes i parken ved The Royal Hospital, som forvandles til et eventyrland for havefolk. Et af de store trækplastre er showhaverne, som er designet af udvalgte havedesignere. 

Best in show: The M&G Garden af Andy Sturgeon

Showhaverne bedømmes af en jury fra RHS, det engelske haveselskab. Og der uddeles medaljer af bronze, sølv, forgyldt sølv og guld. Den bedst bedømte guld-have modtager prisen Best in Show. I år gik denne pris til The M&G Garden designet af Andy Sturgeon, som er en af Englands mest kendt havedesignere.

Haven er en hyldest til naturen og skal vise planterens evne til at overtage og være altdominerende i landskabet. Ved første øjekast tænker man, at haven er grøn og frodig uden blomster. Men ved nærmere eftersyn ser man små enkelte blomster som primula, violfrøstjerne og kamassia stå spredt mellem det grønne.  

Gennem haven skærer nogle store skulpturelle vægge af brændt egetræ, som skal symbolisere klippevægge. De står i stærk kontrast til den frodige beplantning, som primært består af bladplanter som bl.a. bregner, hosta og bronzeblad. Nedenfor de store sorte vægge er der rislende vandløb og vandet samler sig i mindre vandhuller rundt i haven.

Det er en have som på mange måder er definitionen på den vilde tendens, som har været dominerende de seneste 6-7 år.   

Fire showhaver vandt guld

I alt fire af de store showhaver vandt guldmedalje ved dette års show, Udover the M&G Garden blev der givet guld til følgende af de store showhaver:

The Morgen Stanley Garden af Chris Beardshaw

Sidste års vinder, Chris Beardshaw, var på forhånd udnævnt til en af favoritterne og det med god grund. Han havde designet The Morgan Stanley Garden i en den stil, som netop han er så kendt.

Han er en mester i at sammensætte stauder. Han arbejder meget med de brændte farver, som kombineres med lilla nuancer, der skaber en smuk kontrast. Det er hans showhave i år også et tydeligt billede på. Desuden arbejder han meget bevidst med planternes tekstur, dvs. at der er stor variation i planternes bladform og vækst. 

The Morgan Stanley Garden designet af Chris Beardshaw. Foto: Louise Møller

Welcome to Yorkshire af Mark Gregory

The Welcome to Yorkshire Garden var også en af guldvinderne. Den blev i år designet af Mark Gregory. Det var tiende gang, at Welcome to Yorkshire deltog ved Chelsea Flower Show og fælles for deres showhaver er, at de viser noget, der er karakteristisk for landskabet, haverne eller kulturelle spor i Yorkshire i det nordvestlige England.

Årets have var et eksempel på det sidste. Den viste et gammelt sluseanlæg, som er et levn fra den industrielle revolution. I dag er mange af sluserne i Yorkshire velbesøgte turistattraktioner. En stor kanal løb gennem haven med to store sluselemme i hver ende og lyden af vand, der løb gennem slusen, var dominerende, når man stod omkring haven.

Beplantningen var naturalistisk med træer som pil og tjørn og en del græs og vilde urter. Men omkring slusepasserens hus var der anlagt smukke staudebede i afdæmpede gule, hvide og blå nuancer.

The Welcome to Yorkshire Garden designet af Mark Gregory. Foto: Louise Møller

The Resilience Garden af Sarah Eberle

Designer Sarah Eberle var designeren bag The Resilience Garden (Red. Den modstandsdygtige have).

Budskabet med haven var, at vi i relation til klimaforandringer bliver nødt til at eksperimentere mere med beplantningen i vores haver, og grønne områder, for at sikre at vi vores beplantning bliver ved med at trives og holdes fri for skadedyr og sygdomme på trods af klimaforandringer. Ved at plante mange forskellige arter, øger man modstandskraften, fordi nogle arter reagerer positivt på klimaforandringer, mens andre ikke gør.

Haven var opdelt i forskellige områder med forskellige vækstbetingelser. Fugtigt, tørt, åben eng og skov. Planterne i haven er tilpasset de forhold de vokser under. En stor gammel silo er et dominerende element og skal vise at haven er placeret i et landligt område.   

The Resilience Garden designet af Sarah Eberle. Foto: Louise Møller

De små showhavers vindere

Der er hele tre kategorier af haver ved Chelsea Flower Show: De store showhaver, Space to Grow Gardens og Artisan Gardens. De små haver bedømmes ligeledes af en jury og tildeles medaljer.

The Facebook Garden: Beyond the Screen af Jo Perkins

Space to Grow Gardens har kun eksisteret i ganske få år, men er blevet utrolig populære blandt de besøgende. Her var den store vinder Jo Perkins, som havde designet The Facebook Garden: Beyond the Screen. Som er en hyldest til de mange grupper på Facebook, hvor folk deler deres haveglæde med hinanden. 

Haven er inspireret af kysten ved Baskerlandet domineret af sten og tørketålende planter. I den forreste del af haven er et bassin med bølger, som slå ind mod klippekysten. 
Facebook er i øvrigt også partner på en showhave til Cph Garden 2019

The Facebook Garden designet af Jo Perkins vandt prisen for bedste Space to Grow Garden. Foto: Louise Møller

Family Monsters Garden designet af Alistair Bayford

Artisan Gardens er små haver, som på hver deres måde hylder gammelt håndværk. Den bedste Artisan Garden ved årets show blev Family Monsters Garden designet af Alistair Bayford. En smuk skovhave domineret af birketræer og en blomstrende bund af lyse afdæmpede blomster, der omkranser en rund siddeplads, hvor man føler sig omsluttet af naturen. 

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.