fbpx Den eksotiske fakkelplante | Haveselskabet Gå til hovedindhold
Fakkelplante
Foto: Istockphoto
Artikel for alle

Den eksotiske fakkelplante

Fakkelplanten trives bedst under varme og fugtige forhold i halvskygge - gerne tæt på vand.
Jesper Carl Corfitzen - 
03. marts 2010

Fakkelplante, Hedychium gardnerianum, er en af omkring 40 arter fra slægten Hedychium, som stammer fra egnene omkring Himalaya, Indien, Kina og Indonesien. Den hører således ikke oprindeligt hjemme på Madeira, men blev indført og følte sig åbenbart så meget hjemme, at den i dag vokser vildt i naturen.

Planten kan sammenlignes med canna pga. de oprette, store stængler med mørkegrønne, lancetformede, saftige og sprøde blade. Blomsterstanden er dog noget anderledes. Fra stænglens midterakse dannes der hvidlige til gullig-orange blomsterstande, som spreder en sødlig krydret duft. Planten kan under optimale forhold blive imellem 2-5 meter høj.

Kræver varme og fugtige forhold

Fakkelplanten trives bedst under varme og fugtige forhold i halvskygge - gerne tæt på vand. Den vokser oftest i grupper.

Planten skal have rigeligt med vand og næring sommeren igennem. Skyggefulde drivhuse og vinterhaver er gode steder at drive fakkelplanten. Men en lun terrasse kan også gøre det. Ligesom canna kræver fakkelplanten en lang varm sommer for at få maksimal blomstring.

Den skal tages ind om vinteren og opbevares køligt og let fugtigt - dog til den lidt tørre side. Gamle stængler klippes af, da de alligevel vil rådne bort.

Fakkelplanten skal ikke pottes om tit, men den kan deles. Den trives rigtigt godt i en fugtig humusrig pottemuld jord med god dræning. Planten er ikke hårdfør og tåler ikke frost. Den kan med held fordyrkes i drivhuset om foråret eller hele året i en vinterhave.

Den er ikke så udbredt herhjemme, og du skal nok lede lidt, hvis du vil forsøge dig med at dyrke den. Flere netbutikker i udlandet sælger knolde af fakkelplanten, og den kan bestilles hjem via deres hjemmesider.

Så vil du have en tropisk stemning på terrassen, er det nu, knoldene skal bestilles hjem.

Annonce

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.