Gå til hovedindhold
Japanpileurt. Foto: Wikimedia
Japanpileurt. Foto: Wikimedia
Artikel - Artikel for alle

Invasive pileurter omfattet af den nye lov

Ny lov forbyder salg, transport, distribution og markedsføring af de invasive pileurter: Kæmpepileurt, japanpileurt og hybrid-pileurt. Loven træder i kraft 1. januar 2020.
Rie Birk Lauridsen - 
02. januar 2019

Den 1. januar 2020 træder en ny lov i kraft, der betyder, at planter på en ny national liste nu er omfattet af forbud mod handel og udplantning.

Det gælder bla. tre invasive pileurter, som findes i Danmark:

  • Japanpileurt, Fallopia japonica
  • Kæmpepileurt, Fallopia sachalinensis
  • Hybridpileurt, Fallopia x bohemica.

Japanpileurt. Foto: Wikimedia

Svære at bekæmpe

De ser smukke og sprøde ud med de store lysegrønne blade og de lange elegante stængler, men på trods af deres besnærende ydre skal man vogte sig for de tre pileurtarter. De har længe givet store problemer i England, men også herhjemme er vi ved at få øjnene op for, hvor dyrt og besværligt bekendtskabet er. 

I magasinet HAVEN januar 2019 kan du læse, hvad du kan gøre for at slippe af med dem, hvis du har dem i haven. Men du må ruste dig til en lang og sej kamp, for de er vanskelige at bekæmpe.

Kæmpepileurt. Foto: Wikimedia 

Breder sig i naturen

De invasive pileurter breder sig i vores sparsomme, urørte natur og skygger al naturlig vegetation væk, og dermed ødelægger de levesteder for vores fugle og insekter.

I byerne kan de vokse igennem asfalt og beton og endda gøre skade på fundamenter og dræn. Det er allerede et stort problem for vores naturarealer og historiske bygninger, og det kan hurtigt blive et problem for os almindelige haveejere.

Hybridpileurt. Foto: Wikimedia

Læs mere hos Miljøstyrelsen

På Miljøstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om de invasive pileurter, som findes i Danmark:

Japanpileurt

Kæmpepileurt

Se listen over de omfattede planter hos Miljøstyrelsen her 

Få magasinet HAVEN

Magasinet HAVEN sætter her i februar fokus på stauder: Så dem selv, skab forrygende bede, stauder til kanten og stort portræt af vortemælk. Få 5 numre for 345 kr. – lige til foråret.