Gå til hovedindhold
Foto: iBulb
Foto: iBulb
Artikel for alle

Driv selv blomsterløg på glas

Hvis du gerne selv vil drive løg i blomst til vinterhygge og jul, skal du gå i gang i oktober/november - med mindre du snyder lidt.
Løgdriverklubben Danmark - 

Mange kender til at drive hyacinter frem under kræmmerhustoppe i de karakteristiske hyacintglas. Men der er også mange andre blomsterløg, som kan bringes i blomst på samme måde: Amaryllis, tulipaner, narcisser og krokus egner sig også godt. 

Lige nu er det især hyacinterne og amaryllis, som er aktuelle. 

Foto: Nina Ewald

Metoden går i al sin enkelhed ud på at fylde et egnet glas med vand og lægge et blomsterløg på toppen – lige præcis, så vandet ikke rører ved løgets bund, for ellers kan det rådne. 

Derpå sættes en kræmmerhustop af papir ovenpå, og løget stilles køligt og mørkt i 6 - 8 uger. 

Sådan gør du

Find kønne glas, der egner sig til at drive løg i. Dvs. glas, der har en mere eller mindre bred krave foroven, som løgene kan hvile på, så de ikke falder ned i vandet. 

Klip passende toppe i kraftigt papir eller tyndt karton, à la kræmmerhuse. Lim den sammen og sæt dem over løgene. 

Efter et stykke tid i mørke udvikler løgene lange, hvide rødder, der tit fylder hele glasset.

Foto: iBulb

Inde under papirtoppene spirer løgene frem. Når spiren er så stor, at den fylder kræmmerhuset ud, tages glasset frem og stilles i stuen.

Så længe løgtoppene står i mørke, er de helt hvidlige, men så snart de kommer ud i lyset, begynder de at blive grønne. Det varer ikke længe, før også blomsterknopperne titter frem.

Foto: iBulb

Efter et par måneder står hyacinterne – og de andre blomsterløg – i fuldt flor og udsender skønne dufte. Alt efter hvilke glas de sættes i, og hvordan de styles, kan man skabe lige den stil og stemning, man ønsker.

Snyd med fremspirede løg

Hvis man ikke har tid eller tålmodighed til at vente de par måneder, hele processen fra løg til blomst tager, kan man ”snyde” og købe allerede fremspirede løg hos blomsterhandlere og i plantecentre - eller grave dem op i haven. 

Foto: iBulb

Løgene tages forsigtigt ud, og rødderne vaskes fri for jord og grus. Derpå anbringes de forsigtigt
i glassene med rødderne i vand.

Det er selvfølgelig en langt hurtigere metode, og der ser ud, som om du selv er løg-mester!

Foto: iBulb

Det ser også flot ud at have blomsterløg i cylinderglas. Det går nemmest med de forspirede løg i potter. 

De renses, som beskrevet ovenfor, der fyldes et lag småsten i bunden af glasset, og derpå stilles tre – fire løg tæt sammen, så de ikke vælter. Skub forsigtigt de længste rødder ned mellem stenene. 

Kilde: Løgdriverklubben Danmark

Annonce