Gå til hovedindhold
Kejserbusk med lyserøde blomster på nøgne grene.
Kejserbusk kan allerede fra midt om vinteren drives til at blomstre indendørs. Foto: Jesper Carl Corfitzen
Artikel for alle

Drivning af grene og forårsløg

Selv om det er sne og frost udenfor, kan du tage forskud på foråret ved at hente grene og løgplanter ind fra haven og drive dem frem til en tidligere blomstring i vindueskarmen.
Jesper Carl Corfitzen - 
13. januar 2016

Forsythia er nem at drive frem. - Fotograf: Flickr

Du kan tage forskud på foråret ved at drive grene frem, så de enten viser deres spæde lysegrønne blade eller for andres vedkommende begynder at blomstre.

Der er lidt forskel på, hvor tidligt man kan bringe grene til blomst. Dette skyldes den lidt forskellige hvileperiode, som de forskellige arter har.

Blomstrende kirsebærgrene

De fleste typer af japansk kirsebær får lette, lyserøde blomster, der kan jage  enhver tendens til vinterdepression på flugt. De kan drives allerede fra januar-februar. 

Fotograf: Jeppe Klint Buchbjerg

Ligeså kan vild mirabel (se foto ovenfor) også kaldet kirsebærblomme, der får hvide blomster. Oktoberkirsebær har ingen hvileperiode og kan drives hele vinteren.

Hvid kornel med sine røde grene og hvide blomster eller guldkornel med de gulgrønne grene, kan ligeså drives i blomst, sammen med kirsebær kornel, der får små gule blomster.

Lad gerne grenene tø op i et køligt rum, inden du tager dem ind i varmen, så holder de bedre.

  Troldnød - Fotograf: Jesper Carl Corfitzen

  Andre buske og træer til tidlig drivning:

  • Troldnød og hasselbror. Drives fra december, langsomt ved 15 grader
  • Hassel drives fra januar
  • Vinterjasmin, hele vinteren, drivning ca 10 grader
  • Forsytia fra januar
  • Fjeldribs kan drives fra januar.

  Fotograf: Ann Lilja

  De tidlige løg

  Løg af krokus, scilla, erantis, vibeæg, eller vintergæk, kan du grave op fra haven i perioder med tøvejr, og sætte i nogle små potter. Put en lille smule jord i potten og gerne noget mos omkring, det holder lidt på fugten. Løgene behøver ikke blive vandet, da de har al deres saft og kraft i løget.

  Julerosen er en anden plante, du kan ligeledes graves op i haven og omplantes i en potte og bringe til blomstring. Den står allerede med fine hvide blomster klar til udspring. 

  Når du har haft dem inde, og de har blomstret, kan du sætte dem tilbage i haven igen, så kommer de til næste år. Dog skal du ikke flytte dine planter direkte fra stuetemperatur og ud i haven. Har man et drivhus eller et køligt rum, udhus eller lignende, er det bedst at opbevare dem her, indtil den værste kulde er overstået.

  Køb dig til forår i stuen

  Hvis du ikke har en have, eller ligger sneen for tykt, kan du lige nu købe mange af de omtalte løgplanter og grene hos blomsterhandleren. Du kan også være heldig at få et par grene af kommunens gartnerkorps, der er ude og beskære. Typisk hestekastanje eller birk, der primært er dekorative, når de får grønne blade.

  Annonce

  Få magasinet HAVEN

  Magasinet HAVEN giver masser af inspiration, viden og nyttige tips. Prisen er 345 kr. for 5 numre eller 630 kr. for 10 numre. Sammen med magasinet følger et medlemskab af Haveselskabet og mange fordele.