Gå til hovedindhold
Drivhus i Hannes have ved Buresø. Foto: Gusta Clasen.
Drivhus i Hannes have ved Buresø. Foto: Gusta Clasen.
Artikel for alle

Drømmer du om et drivhus?

Nogle dyrker tomater i drivhuset andre eksotiske planter, mens flere og flere anskaffer et drivhus blot for at have et hyggeligt rum til at slappe af og nusse med havesysler.
Lars Lund - 
19. december 2016

Et drivhus kræver ikke mere arbejde end det, du gør det til, så måske skal du bare skrue ned for ambitionerne. 

Har du masser af tid et år, kan du boltre dig i tomater og salat, men kniber det med tiden, og synes du, der er alt for meget arbejde med at så, passe fremspirende planter, nippe sideskud osv., er der masser af andre muligheder. Det er dit drivhus – du bestemmer. 

Jo større dit hus er, jo flere muligheder er der selvfølgelig, men selv et lille drivhus kan udnyttes, så du får mere glæde af det. Det afhænger lidt af, om du vil benytte det som et rum til hygge eller nytte. 

Har du et lille hus på omkring fire kvadratmeter, er det ikke nødvendigvis et større hus, du har brug for. Måske skal du i stedet have flere mindre drivhuse, hvis du vil dyrke flere grøntsager eller eksperimentere med nye sorter. 

Har du et større hus, skal du måske tænke mere på selve indretningen, så du kan benytte det både som drivhus og lysthus. Et sted, hvor man læser en god bog eller bare tager et hvil blandt planterne.

Mange muligheder

 • Mange anskaffer et drivhus for at dyrke tomater og agurker, men et drivhus kan også bruges til mange andre formål.
   
 • Måske er du til masser af nips, som du kan blande med grønne planter og skabe dit eget fristed.
   
 • Er du bidt af roser, kan du fylde hele dit drivhus med lidt sarte, klatrende roser, der måske tilmed vil forvilde sig ind mellem de hængende druer, mens dit gulv før eller siden ender med at blive et duftende tæppe af rosenblade. 
   
 • Mange rejser til syden og finder spændende planter, tager dem med hjem og ser, om der kan blive noget ud af det. Det er eksperimenternes hus. 
   
 • Andre har et drivhus, hvor man kan sidde med cowboyhatten ned ad ryggen mellem vilde kaktus.
   
 • Andre igen fortsætter ferien fra Toscana blandt olivenlunde i spande og italienske krukker eller blandt duftende citrus.
   
 • Eller måske hælder du mere til vand og sjældne fisk, som fiskehejren ikke skal snuppe, og har derfor et lille hjørne med en dam og et springvand.
   
 • Endelig kan du bruge drivhuset til at slappe af i en liggestol, drikke et glas rødvin eller en kop varm chokolade, alt imens den gamle kakkelovn eller gasovn luner på en råkold dansk sommerdag. 

Med andre ord: Der er absolut ingen faste regler for, hvad du skal bruge dit hus til, men det er synd og skam at lade det stå uberørt hen.

Annonce

Kom med til Cph Garden 2022

Fra den 30. juni til 3. juli bliver du igen inviteret til Danmarks største haveshow: Haveselskabets Cph Garden i Ballerup. 4 dage med over 100 forskellige foredrag, 8 unikke showhaver designet af udvalgte havedesignere til lejligheden, haveoplevelser, skønne stande og meget mere. Når billetten er købt, er der gratis adgang til alle foredrag.